Tom Dubravec / CROPIX
DERBI NA MAKSIMIRU

EVO KAKO JE SLOŽENA ZADNJA POBJEDA HAJDUKA NA MAKSIMIRU! MOŽE LI REPRIZA OVE NEDJELJE? Ugodno je sjećanje za Splićane, ali ovo su ipak druga vremena

HAJDUK Kako je složena zadnja pobjeda u Maksimiru (1:0), u veljači ove godine, pogotkom kamerunskog napadača Francka Ohandze
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2018. 14:50

Zadnja je uvijek najslađa, a Hajduk je od veljače ove godine neporažen u Maksimiru. Kako to dobro zvuči, gotovo deset mjeseci Bijeli su bez poraza u zagrebačkom derbiju. Odličan je to podatak za navijače Hajduka, ali jasno je da postoji kvaka. Mora se dodati da se Modri i Bijeli od tada nisu ni sastajali na maksimirskom travnjaku. No, ostala je zadnja koju Bijelima nitko ne može uzeti. Sredinom veljače slavio je Hajduk u posljednjem maksimirskom ogledu dvaju najvećih rivala hrvatskog nogometa. Koji je bio pobjednički recept?

- Milijun sam puta rekao da je napadački potencijal uvijek ključ pobjede. A mi smo imali napadački potencijal - govorio je Kopić nakon pobjede u Maksimiru.

Napadački potencijal imao je primarno u Ohandzi, strijelcu jedinog pogotka. Kamerunac je potpisao pobjednički pogodak u derbiju koji nije imao odliku utakmice odluke, jer je Hajduk u Zagreb došao s minus 12 u odnosu na Dinamo.

- Nismo gledali razliku u bodovima jer, osim napadačkog potencijala, imali smo i pobjednički gard - bile su Kopićeve nakon pobjede.

A što je Kopić govorio u najavi? Jasno je dao do znanja kako njegova momčad treba igrati.

Bili u naletu

- Znamo da Dinamo ima 12 bodova razlike, ali ne razmišljamo o bodovnom stanju, nego o zahtjevima koje stavljamo pred ekipu. Želimo igrati napadački i ofenzivno, ali pokazali smo i da se preko taktičke discipline znamo svi zajedno braniti - poručio je Kopić uoči derbija u veljači.

Napadački potencijal, kojem su se pridodali uređen sustav i pobjednički gard. To su elementi pobjedničkog recepta, jer Hajduk je u Maksimir došao s pet pobjeda u nizu. U velikom su naletu bili hajdukovci koji su jesen završili s “petardom” Interu, a proljeće otvorili s istih 5:0, ali u gostima protiv Cibalije.

- Upravo su te utakmice ukazivale na to da momčad ima gotovo savršen napadački potencijal, bez obzira na to što smo u zimskoj stanci izgubili Ercega.

Hajduk je na startu proljeća igrao lepršavo i efikasno, jer je Kopić na pripremama uigrao momčad, koja je djelovala kao moćni stroj. Zürichu su Bijeli zabili četiri komada za jedno poluvrijeme, dobili su zatim i Lech. Nevažna je tada bila pobjeda protiv Poljaka, tek jedna u nizu na pripremama. Ali mogu se danas pohvaliti i Kopić i Hajduk da su skalp uzeli momčadi koju je vodio Dinamov trener za povijesne almanahe - Nenad Bjelica. Ne, nećemo se ipak baviti Bjelicom i njegovim Lechom; Hajduk je tema, i to Hajduk koji je upisao pobjedu u zadnjem zagrebačkom dvoboju. Zanimljiva je ta utakmica i zbog činjenice da je Hajduk u Maksimir došao kao ravnopravni sudionik derbija. Jer bez obzira na to što je Dinamo na liderskoj poziciji imao tih velikih plus 12, forma Hajduka nije Modrima pružala ulogu izrazitog favorita.

- Uvijek je najvažnije igrače uvjeriti da mogu i protiv najjačih odigrati kvalitetnu utakmicu. S takvim smo napadačkim i pobjedničkim gardom izašli na Maksimir, odigrali prvih 15 minuta visokog presinga odmah pokazavši s kakvim smo ciljem došli u Zagreb.

Lijepo je danas svakom navijaču Hajduka podsjetiti se na te Kopićeve poruke izrečene prije, ali i nakon derbija.

- Zagrebački je derbi bio utakmica koja je potvrdila sve naše zamisli.

Kopićeva ideja visokog presinga uigrana je na pripremama u Antalyi, a kada u momčadi imaš Ohandzu u napadu, Nižića u obrani i nadasve sjajnog Leticu na vratima, onda je jasno da su zadovoljeni preduvjeti za veliki rezultat. A takvim se uvijek smatra pobjeda u zagrebačkom derbiju.

Nužni klasni igrači

- Za pravi rezultat momčad nužno mora imati klasne igrače.

Uređen sustav, odnosno taktička postavka, zatim napadački potencijal i pobjednički gard - to su elementi pobjedničkog recepta Hajduka u zadnjem maksimirskom derbiju. I pritom je jasno da je teško ponoviti identičan scenarij, teško je uopće postaviti ono pitanje golemog optimizma - može li repriza u nedjelju. Ugodno je sjećanje za Splićane, ali druga su vremena..

Veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru pratite na Arenasportu, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 00:01