Robert Matic
'RANJENI' BIJELI NA MAKSIMIRU

KAKO ĆE TO IZGLEDATI? NA MAKSIMIR STIŽE MLADI HAJDUK KAKAV JOŠ NISMO VIDJELI Bijeli na veliki derbi s Dinamom s čak devet debitanata!?

MLADI HAJDUK ZA MAKSIMIR Koga trener Oreščanin uopće ima na raspolaganju za sutrašnje gostovanje u Maksimiru (15.00)?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. prosinac 2018. 18:09

Hajduk bez Ivanovskog, Saida, Juranovića, Ismajlija i Lopeza na Maksimir stiže s najvećim brojem debitanata. Postoje još neka otvorena pitanja glede sastava, nedefiniran je status Hamze, traži se još jedan stoper, ali bez obzira na to hoće li istrčati prvonominirani ili alternacije, jasno je da ćemo u nedjelju na Maksimiru gledati mnoštvo derbi-debitanata u bijelom dresu.

Neki će, poput Palaverse, Nejašmića i Bradarića, biti apsolutni početnici, debitanti koji nikada nisu igrali maksimirski derbi. Posavec je primjerice nastupio na Maksimiru kontra Dinama u dresu Intera, ali tog srpnja 2015. bolje da se i ne sjeti s obzirom na to da su Zaprešićani poraženi s 5:1.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Jače defenzivne karike

Čak devet igrača moglo bi u nedjelju upisati prvi derbi u bijelom dresu na Maksimiru. Samo su Tudor i Caktaš dva igrača koja se mogu pohvaliti da su derbi igrali prije nekoliko godina. Tudor je zaigrao još u mandatu Damira Burića prije tri i pol godine kada su hajdukovci izvukli remi 1:1 na punom Maksimiru. Mijo Caktaš pravi ke veteran derbija. S Dinamom je u Maksimiru igrao još u jesen 2012. Dapače, postigao je i pogodak za Hajduk u porazu 1:3 kada je Bijele vodio Krstičević. I nije to Caktašu bio jedini zgoditak u dresu Hajduka u maksimirskim derbijima. Čak tri puta tresao je suparničku mrežu, ali zadnji put još u prosincu 2015. kada su Bijeli poraženi s 2:1 u jednoj od najboljih predstava koju su prikazali posljednjih sezona na zagrebačkom travnjaku.

Dva igrača s iskustvom derbija, a svi ostali premijerno u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa na zagrebačkom stadionu. Podatak je to koji poziva na velik oprez, jer nije lako s debitantima izaći na Maksimir. Jednom je Dinamo došao na Poljud s vratarom debitantom, Filip Lončarić premijeru je upisao upravo u splitskom derbiju.

Osijek, 300918.
Stadion Gradski vrt u Osijeku. 
Druga HNL, utakmica 6.kola izmedju Osijek II i Hajduk II.
Na fotografiji: Marko Pervan i Nejasmic Darko
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
Darko Nejašmić

Dinamo je odigrao 2:2, ali Lončarić je imao podršku u Ćorluki i Drpiću kao stupovima obrane, a u sredini su dvije “sjekirice” Agić i Vukojević otupjele oštricu agresije i napada Hajduka. Nešto slično ne može se očekivati u nedjelju s hajdučke strane jer obrambenim debitantima poput Bradarića ili bilo kojem od stopera savjet ne mogu pružiti Nejašmić ili Palaversa kada i oni igraju prvu jesen u bijelom dresu i nikada prije nisu istrčali u velikom derbiju. Napadači imaju igračko i životno iskustvo, obojica su internacionalci u kasnim 20-ima, ali dosad se nisu potvrdili u velikim utakmica. Što se posebno odnosi na Gyurcsa, ali tanak je napadački kadar Hajduka. Žuti kartoni eliminirali su Ivanovskog, neposlušan je Said, pa ostaju dva krila, Jairo i Gyurcso, te Jradi kao alternacija. Ali među njima nema pravog, klasnog napadača. Stoga je jasno da će Oreščanin od početka morati posegnuti za jačim defenzivnim karikama, kako u zadnjoj liniji tako i sredini terena.

Poljud 27.11.2018.  Prvi trening novog trenera Hajduka Siniše Oreščanina.
Robert Matic

Hamzina pomoć

Gusta sredina kao podrška obrani, to je sigurno recept za što dulju neizvjesnost tijekom 90 minuta zagrebačkog dvoboja, a u takvom je scenariju najvažniji čovjek u veznom redu Hamza. Caktaš s tri debitanta zvuči dosta tanašno, a Hamza bi - kao čovjek koji iza sebe ima već četiri zagrebačka derbija - trebao pružiti najveću pomoć Caktašu u veznom redu. Mladi kao impuls agresije i trke, a dvojac iskusnijih kao balans u najosjetljivijem segmentu igre.

Jer Hajduk nema osobitu brzinu u napadu. Jairo je tehnički školovan igrač, Gyurcso prilično bojažljiv u jačim utakmicama i da bi Dinamo što dulje i što dalje držali od vrata Posavca, morat će Oreščanin iskustvom napuniti sredinu. Ne bi li tako anulirao iskustveni hendikep u zadnjoj liniji. Jer obrambeni kvartet (ili možda čak i tercet) ne može bitnije mijenjati ni pojačavati; ostaje mu samo sredina terena kao prostor na napredak.

Za kraj i logično pitanje - je li debitantski Hajduk ujedno i momčad u stvaranju za bolju budućnost splitskog kluba? Optimistično to zvuči, ali moramo odmah kazati da su šanse za potvrdan odgovor zaista skromne. Preciznije rečeno - minimalne. Egzistencijalna borba ne prestaje dolaskom novog Nadzornog odbora, dapače, mogu se samo povećati troškovi s nekom novom otpremninom uslijed želje za promjenom i pečatom novih vladara, stoga je jasno da će netko od mlade garde već ove zime u realizaciju transfera. Jer drukčije se neće preživjeti. Zato ovaj Hajduk gledamo u nedjelju, a na proljeće će opet doći novi klinci...

Veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru pratite na Arenasportu, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 10:59