Screenshot
NAORUŽAN STRPLJENJEM

MLADA ZVIJEZDA POTPISALA ZA VELIKANA I VEĆ SADA NAPUŠTA MAKSIMIR Jedan od najvećih inzisitrao na njegovom dolasku: 'Njegovo iskustvo je neprocjenjivo'

DOMINIK KOTARSKI Dinamov mladi vratar prošlog je ljeta potpisao za Ajax, odlazi iz maksimirskog kluba prije kraja sezone kako je mislio
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. veljača 2018. 17:14

Napunit će 10. veljače Dominik Kotarski 18 godina i baš nekako tih dana krenuti u Amsterdam. Sjećate se, Dinamov mladi vratar još je prošlog ljeta u transferu vrijednim oko 1,3 milijuna eura (s bonusima može narasti i do dva milijuna) potpisao za slavni amsterdamski klub, uz dogovor da do zime ostane u Maksimiru. Bilo je govora da će ostati u Dinamu čak i do ljeta, međutim, eto, uskoro će se preseliti u Amsterdam. Zadnji zagrebački dani stoga su malo drugačiji od dosadašnjih. Ne krije Kotarski da osjeća i laganu tremu.

- Rješavam neke obaveze oko škole, auto-školu te papirologiju. Naravno da je prisutna određena nervoza, puno mi je pitanja u glavi, jer ipak napuštam Hrvatsku, ali to je neka pozitivna trema i uzbuđenje. U svakom slučaju, ne bojim se izazova koji me čekaju, moja obitelj i djevojka Bernarda su mi velika podrška, uza njih je sve lakše - priča Kotarski koji, bez obzira na taj iznenađujući i zvučni transfer pokušava i dalje živjeti normalno, kao da se ništa pretjerano nije promijenilo.

Za B momčad

- Pa i nije se promijenilo. Odlazak iz Dinama je nešto na što se svatko od nas priprema od trenutka kada dođe u Maksimir. Nekome, poput mene to dođe ranije, nekome kasnije. Možda sad malo više pratim Ajax na televiziji i internetu, ali ne mogu reći da se sada nešto posebno promijenilo.

Ni treninzi se nisu promijenili od potpisa za Ajax, treneri vratara u amsterdamskom klubu nisu imali posebne zahtjeve.

- Normalno treniram čitavo vrijeme. Odmah su mi u Ajaxu rekli da zasad ne mijenjam navike, da ćemo po dolasku u Amsterdam polako usvajati njihove metode treninga, pravila i standarde. Tako je možda i najbolje.

Sportski direktor Ajaxa je Edwin Van der Sar. Bivši vratarski velikan upravo je jedan od onih koji su najviše inzistirali na dolasku Kotarskog, Dominik je u nekoliko navrata s njim i razgovarao.

youtube

- Redovito sam s trenerom u kontaktu dok sam s Van der Sarom bio u prosincu. Malo smo popričali, poželio mi je dobrodošlicu u Ajax i siguran sam kako ćemo tamo još više biti u kontaktu. Njegovo iskustvo je neprocjenjivo i može mi biti samo dodatan plus u karijeri.

Kakav je plan po dolasku u Ajax, pretpostavljamo da će prvo braniti za drugu momčad?

- Da, neki okvirni plan je da branim za B momčad, a po potrebi ću trenirati s prvom momčadi. Mislim da je to dobro za mene, na taj način proces prilagodbe bit će manje stresan.

Je li, prateći utakmice Ajaxa zadnjih mjeseci, uspio ‘pohvatati’ što ga tamo čeka, kakvi su vratari, koja je nogometna filozofija?

- Naravno da sam Ajax u zadnje vrijeme više pratio i gledao gledam, ali ne bih sada išao u detalje. Jer, jedno je dojam preko TV-a, drugo je kad sve to vidiš uživo, na treninzima. Ali, radi se o jednom od najboljih klubova u Europi i jasna je koncentracija kvalitete koja me čeka u svlačionici Ajaxa. To je izazov sam za sebe. Zapravo, jedva čekam da krenem s treninzima.

Inače, Kotarski je sve u Amsterdamu, a posebno Van der Sara, oduševio igrom nogom. Što za hrvatske golmane često nije karakteristično. Je li igra nogom kod vratara isključivo stvar vježbe ili je u pitanju ipak talent?

- Sve pomalo. Mislim da je kod nas premalo zastupljena ta igra nogom što je element koji je na posebnoj cijeni na vrhunskoj razini. Malo više se treba obratiti pozornost na golmansku tehniku i način na koji to implementirati u momčadsku taktiku.

Svatko je drugačiji

Vječno je pitanje, je li sad pravi trenutak za odlazak, s obzirom na česte primjere vršnjaka koji su također rano otišli u inozemstvo i tamo - ‘izgorjeli’?

- Ne mislim da postoji neko pravilo. Ima slučaja koji će potvrditi tezu da prerani odlazak nije bio dobar, ali ima i suprotnih primjera. Mislim da je svako od nas osoba za sebe i svako od nas traži neki svoj neki put u profesionalizmu. No, da ne vjerujem u sebe i da nemam samopouzdanja, ne bih se ni bavio ovim poslom.

Kakva je očekivanja i ciljeve stavio ispred sebe, je li zadao neki rok u kojemu želi uspjeti, postati dio prve momčadi Ajaxa, standardan vratar?

- Jedino od sebe što očekujem jest da nastavim s treninzima i što prije usvojim metode rada koje me čekaju u Ajaxu. Naravno da je konačan cilj zaigrati za prvu momčad na velikoj sceni, ali put do tamo je težak i pun iskušenja. Kada treneri procijene da sam spreman, tada ću debitirati. Naoružan sam strpljenjem.

Djeluje zrelo, mora se priznati, odlučno i samouvjereno. Svjestan da je pred njime puno dokazivanja i prepreka. Ajax postaje njegova svakodnevica, vjerujemo da će u Amsterdamu stasati budući vratar hrvatske reprezentacije!

Linker
13. travanj 2024 19:18