Olmo s obitelji i prijateljima
 privatni album
STRAŠNA IGRAČINA

MODRO ČUDO O KOJEM SE PIŠU HVALOSPJEVI NA SVIM EUROPSKIM ADRESAMA 'Da nije bilo Dinama sada ne bih bio tu gdje jesam i igrao veliko finale'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. lipanj 2019. 23:50

O sjajnom Dinamovu veznjaku Daniju Olmu pišu se hvalospjevi na svim europskim adresama. Nakon utakmice s Francuskom u polufinalu Europskog prvenstva U-21 dobio ih je još više nego nakon utakmica s Belgijom i Poljskom u kojima je također briljirao i bio među najboljima na travnjaku. Poznati sportski list Marca proglasio ga je igračem polufinalne utakmice. Ne samo zato što je postigao pogodak, nego zbog činjenice da je zaista igrao fantastično na - tri pozicije!

Da, dobro ste pročitali, španjolski izbornik Luis de la Fuente ga je protiv Francuza koristio na desnoj i lijevoj strani, a na koncu i na poziciji polušpice. Luis de la Fuente sad ga koristi maksimalno, a na prvoj utakmici s Italijom nije ga uvodio u igru. Pa je Furija izgubila 1:3... Onda je uvidio kakav dragulj mu sjedi na klupi... Pa je došao do finala kad ga je ubacio u udarnu momčad.

- Pa dobro je kad mogu igrati praktički bilo gdje. Ma, nas trojica koji smo igrali naprijed, Ceballos, Fornals i ja možemo igrati na desnom i lijevom krilu te na poziciji polušpice. Mi smo slični igrači koji možemo zaista igrati na sve te tri pozicije, tako da nas izbornik mijenja po pozicijama. Nekoliko puta smo promijenili pozicije za vrijeme utakmice, tako da sam počeo na desnoj strani, pa sam bio na lijevoj, a završetak utakmice sam dočekao na mjestu polušpice - kaže nam na početku razgovora Olmo.

Giuseppe Bellini/Getty Images)
Getty Images

Pitamo ga u čemu je tajna ove Španjolske, stvarno igraju fenomenalan nogomet?

- Mi smo odlični ne samo na terenu, nego i izvan terena. To jest svakako ogroman plus ove naše momčadi. Eto, možemo kazati da je to jedan od bitnih čimbenika našeg uspjeha. Svi smo uvijek skupa, sjajna smo grupa, a to se onda manifestira na terenu. Mislim da ste mogli vidjeti kako igramo jedan za drugoga, kako funkcioniramo kao jedan. To je ono što čini razliku. Od prve do posljednje minute naš put je isti, koračamo istom stazom, nitko ne odskače, uvijek se traži suigrač u boljoj poziciji. Tako se dolazi do šansi, do pogodaka. Pa vidjeli ste moj pogodak protiv Francuza. Fabian Ruiz mi je dodao loptu jer sam dolazio sam, mogao je i sam pucati, ali je izabrao dodavanje jer je vidio da je moja pozicija bolja. Tako da sam praktički zabio u prazan gol. Kad imate takve suigrače koji ne misle na sebe, nego na dobrobit momčadi, onda uspjesi moraju doći.

Drukčije je

Koliko mu je drukčije igrati u mladoj reprezentaciji Španjolske u odnosu na Dinamo?

- Je, drukčije je... Naravno da postoji razlika, ne možeš u svakoj momčadi igrati na isti način. Ipak ovdje u reprezentaciji igramo malo brže, često samo s jednim dodirom, lopta putuje jako brzo, a stalno imamo posjed, to je naš stil igre. Mi nikamo i nikada ne žurimo, pas odigravamo uglavnom od prve i čekamo neku pukotinu u suparničkoj obrani, strpljivi smo koliko god treba. Mi znamo da ćemo uvijek kontrolirati utakmicu, a šanse se onda moraju pojaviti.

Nego, kad vas vaši suigrači iz reprezentacije pitaju o iskustvima iz Dinama i Hrvatske, što ih najviše zanima?

Zagreb, 161218.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, seniori, 18.kolo, utakmica: GNK Dinamo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Bassel Zakaria Jradi, Dani Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Zanima ih HNL

- Najviše iz zanima kakva je Hrvatska liga. Ali isto tako su pratili kako smo prošle sezone igrali u Europi. Čak sam ostao iznenađen koliko su znali o utakmicama koje je Dinamo igrao u Europi. Jer kad smo se plasirali u osminu finala Europske lige s Benficom, svi su me već tada čestitali, a kad sam došao na okupljanje, još su to sve ponovili. Također ih zanima kakav je život u Hrvatskoj, u Zagrebu, koliko ljudi vole nogomet. Znaju, naravno, svi kako sam došao u Dinamo, pa ih to više ne zanima, ha-ha...

Bilo je zanimljivo čitati tekstove na društvenim mrežama nakon utakmice Španjolska - Francuska. Mnogi ljubitelji nogometa ipak nisu previše poznavali Olma, mnogi su se pitali što radi u Hrvatskoj, kako je završio u Dinamu, čudili su se kako ne igra u Primeri... Bilo je i komentara po kojima već ovog prijelaznog roka mora zaigrati u španjolskoj ligi... Očito je većini ljubitelja nogometa u Španjolskoj zapravo otkriće?

- Da, to je posve točno. Mnogo ljubitelja nogometa u Španjolskoj uopće me nije poznavalo do ovog Eura. Neki su znali da igram u Hrvatskoj, pisalo se o meni u španjolskim medijima, ali realno, kad ne igraš u ligama Petice ili u Primeri, većina ipak ne zna previše o vama. Sad su me “skužili” na Euru, ha-ha... Sad znaju tko sam! Velim, znali su neki, ali većina ne. No, ima jedna vrlo bitna stvar koju kažem uvijek svima, u svakom razgovoru za španjolske medije. Ja sam na Euro u španjolsku reprezentaciju stigao zbog - Dinama! Dinamo me lansirao i to se stalno, uvijek mora ponavljati, to se nikada ne smije zaboraviti. Da nije bilo Dinama, sad ne bih bio ovakav igrač, sad ne bih igrao veliko finale Eura. To je jedina istina. Naravno, ja sam puno radio, trenirao, borio se. Ali sve sam to radio u Dinamu, s trenerima u klubu, sa suigračima.

Eto, kad to kaže Dani Olmo, onda se možete zapitati i nešto drugo. Mnogi igrači koji su igrali u Dinamu, koje je isto lansirao zagrebački klub, a koji su kasnije napravili velike karijere, postali reprezentativci, rijetko se u razgovorima sjete da su igrali u Maksimiru. Čast izuzecima, naravno. Jedan momak iz Katalonije, koji će napraviti najveći transfer u povijesti Dinama, veći nego što su napravili ostali, to nikad ne zaboravlja.

A kad smo već kod Dinama, u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji čak 14 igrača koji su igrali s Francuskom poteklo je iz zagrebačkog kluba. Eto i ovo finale ne može proći bez jednog dinamovca, to je Olmo.

A sad jedan zanimljiv podatak. U mladoj Furiji nema ni jednog igrača iz - Barcelone! Nema čak ni bivših igrača. Jedini je Olmo bio kapetan kadeta velikog katalonskog kluba.

Dakle, Dinamo ima igrača i to ponajboljeg u mladoj Furiji, a Barca nema! Zgodno...

- Da, nema ni jednog igrača iz Barcelone! Ja sam jedini koji je igrao u Barci! Zašto? Kako je to moguće? Ha, ima za to objašnjene u činjenici da mladi igrači u ovom godištu u Barci rijetko dobivaju priliku igrati na toj najvišoj razini, na top razini. A u ovoj našoj reprezentaciji su mladi igrali koji igraju Primeru. A i Europu...

Moram tako nastaviti

Eto, pa zbog toga je obitelj Danija Olma na preporuku menadžera Andija Bare došla u Dinamo. I nevjerojatno pogodila. Pitamo Danija koliko mu je ovaj Euro još podigao samopouzdanje? Pokazao se u reprezentaciji Španjolske, velika je to stvar.

- Ja sam imao veliko samopouzdanje u Dinamu, sjajno smo igrali prošle sezone, etablirali smo se u Europi. Dakle, ja sam već s velikom samopouzdanjem došao na Europsko prvenstvo. Kad sam dobio priliku, super sam se osjećao, zabio sam na utakmici s Belgijom, pa sam bio asistent na ogledu s Poljskom i sad sam opet zabio u polufinalu Francuzima. Trebam samo tako nastaviti u velikom finalu s Nijemcima.

Linker
08. svibanj 2024 23:03