Damir Krajac / CROPIX
SCENE ZA POVIJEST

FOTO: HRVATSKA SE POKLONILA SVJETSKIM DOPRVACIMA, ZABLISTALO ČUDO U ZAGREBU Pogledajte spektakularnu 'koreografiju' za Vatrene na fontanama

NOGOMETNI PRAZNIK U Hrvatskoj se čudesno srebro u utorak slavilo od Dubrovnika do Vukovara
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 17. srpanj 2019. 00:52

Godinu dana nakon veličanstvenog zagrebačkog dočeka hrvatskim reprezentativcima koji su na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji osvojili drugo mjesto, cijela je Hrvatska obilježila Dan zajedništva, ponosa i sreće, svoj novi sportski praznik.

U ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine, na ulicama glavnog grada bilo je, prema nekim procjenama, čak 500.000 ljudi koji su dočekali svoje nogometne heroje, čiji je višesatni put od Zračne luke Franjo Tuđman do Trga bana Jelačića ušao u povijest. U utorak, 16. srpnja 2019. godine, slavio se u Lijepoj Našoj taj spektakl i to bi trebala postati tradicija.

Inicijativa je krenula od izbornika Zlatka Dalića i producenta agencije Organizatori bez granica Aleksandra Kovačevića. Njihova je želja bila da tog dana hrvatski navijači izađu na ulice svojih gradova u crveno-bijelim kockicama i dostojno proslave prvu godišnjicu nezaboravnog dočeka. Navijači nisu zakazali, a u akciju se uključila i Hrvatska radiotelevizija, koja je pripremila emisiju "Kako smo dočekali Vatrene" s izbornikom Dalićem kao posebnim gostom. HRT se slikom uživo uključivao iz raznih gradova u kojem se obilježavao Dan zajedništva, ponosa i sreće.

Inicijativa je krenula iz Vukovara, gdje se središnje slavlje održalo u Park-šumi Adica. Brojne okupljene zabavljao je Tamburaški sastav Allegro, a Vukovarom su se orile hrvatske navijačke pjesme.

Slavilo se i u Iloku, Đakovu, Nijemcima, Bjelovaru, Sinju, Ogulinu, Varaždinu, Splitu, Rijeci, Dubrovniku, Zadru, Vinkovcima, Kostreni, Vrbovcu, Vinkovcima, Grubišnom Polju, Donjem Miholjcu, Karlobagu, Pločama... Slavilo se po cijeloj Hrvatskoj i svatko je slavio na svoj način.

Fontane kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bile su bojama hrvatske reprezentacije, a u Splitu je bogat glazbeni program na Rivi okončan projekcijom filmom dočeka hrvatskih reprezentativaca u Splitu.

U Rijeci je Tarik Filipović na Trsatskoj gradini izveo svoju monodramu Ćiro, dok je proslava u Iloku zaključena kolonom automobila ukrašenih navijačkim rekvizitima koja je prolazila kroz grad. U Varaždinu se slavilo na Stančićevu trgu u centru grada uz svirku banda Dobre vibracije. U Ogulinu je trenutačno u tijeku festival Dance Nature i tečaj salse, tako da je organizirana salsa koja se plesala u 'kockicama'. Bjelovarci su angažirali razne DJ-jeve, smislili zabavne nogometne igre i kviz, u Sinju su na Tomislavovu trgu nastupali razni sastavi, uz sudjelovanje udruge PKD Gaj Laberije s ciljem promocije Cetinske krajine kao kolijevke nogometa.

U Zadru je Pozdrav suncu obojen u crveno-bijele kockice, dok je u Donjem Miholjcu program organiziran ispred dvorca Mailath, gdje je, kao i u Vinkovcima, praznik počeo nogometnim utakmicama djece.

Slavilo se i izvan granice Hrvatske, u Ljubuškom, Livnu, podršku su dali i Hrvati iz Australije...

Linker
26. travanj 2024 21:35