Zlatko Dalić
 Alexander Hassenstein/Getty Images / Getty Images
A SVE JE TREBALO BITI DRUGAČIJE...

'SADA KADA JE SVE PROPALO, HTJELI BISTE ME USOSITI...' Znate li koji je slavni hrvatski nogometaš odbio ponudu Davora Šukera da postane izbornik?

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 16. srpanj 2019. 14:20

Studeni 2017., prohladan jesenji dan u Varaždinu. Hrvatska se pod vodstvom novog izbornika preko repesaža s Grčkom tek plasirala na SP u Rusiju. Zlatko Dalić bio je gost u jednoj varaždinskoj osnovnoj školi na našem tradicionalnom Lino višebojcu, a djeca su čekala u redovima za potpise i selfieje. Izbornik Dalić preko noći je postao VIP, spasitelj i sportski junak godine. Rekao je tada:

- Čudno mi je sve to. U Saudijskoj Arabiji i Emiratima bio sam popularan, ali kod kuće nisam naviknut da sam toliko tražen. Morat ću malo prikočiti, zaželio sam se mira, da više budem doma s obitelji.

Najveća pobjeda

A nije još ni počelo…. Sve ono što je kulminiralo 16. srpnja 2018. kad su stotine tisuća Hrvata izašli na ulice dočekati svoje Vatrene, što se nastavilo sljedećih dana u Splitu, Zadru, Omišu, Šibeniku, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Donjem Miholjcu, Sisku, Livnu…

U dočecima koji su se pretvorili u najveća javna okupljanja Hrvata, u rangu prvog posjeta Pape 1994. godine, proslave pobjede i dočeka ratnika u Oluji 1995., povratka generala iz Haaga 2013. godine.

Vatreni su postali simbol razbuđenog samopoštovanja, potisnutog i gušenog nacionalnog ponosa i zajedništva i kako to voli reći mag Ćiro Blažević:

- U godinama sam kad često razmišljam o prolaznosti, o svom odlasku i o tome kako nam država propada i odlazi u k..... A onda se pojavi Dalić i povede milijun ljudi, svu hrvatsku mladost pod zastavu i vidim, hvala ti Bože, nema straha za moju Hrvatsku.

Livno, BiH, 240718.
Docek izbornika Hrvatske nogometne reprezentacija Zlatka Dalica na gradskom stadionu Zgona.
Na fotografiji: Miroslav Blazevic - Ciro, Zlatko Dalic.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Zlatko Dalić, čovjek koji stoji iza te slike sretne i ponosne Hrvatske, koji je prvo u razjedinjenu momčad ulio duh zajedništva, pa ujedinio sve oko reprezentacije, a onda i cijelu zemlju, znao je to opisati ovako:

- Našu prvu utakmicu na SP-u ljudi su gledali sami pred televizorom, drugu sa susjedima, da bi u finalu svi navijali na trgovima i ulicama. To je naša najveća pobjeda.

S priželjkivanim mirom uz obitelj i odmorom na osami u kućici uz Dravu mogao se davno pozdraviti. Od prošlog ljeta praktički nije bilo dana da nije zatrpan pozivima za sve vrste događanja i javnih nastupa. Kako je jučer objavio na svom profilu uz sliku euforičnog dočeka s Trga:

- Prošla je godina… Zapravo proći nikad neće!

Mržnja kao bumerang

I neće. I dobro da neće. I ne smije. Baš usprkos svim onim hejterima koji bi likovali da se „plamen iz Rusije bespovratno ugasio i da uspomene brzo blijede i da ništa vrijedno nije ostalo, a da je Hrvatska opet potonula u apatiju i sivilo…“ Sve je to ista mrziteljska matrica koja je Hrvatsku lani na SP ispratila parolama “dabogda sve izgubili” i koja je na uličarskoj razini prijetila reketom i odmazdom lokalima koji su pozivali na zajedničko gledanje utakmica, a u javnom prostoru razmetala se pokličima za bojkot “njihove Hrvatske”.

I Zlatko Dalić, koji je od prvog dana inzistirao na pozitivi, na optimističnom pristupu, suočio se s tom negativnom hajkom odmah nakon prve uspješno odrađene akcije u Kijevu protiv Ukrajine, kada su se već nabrusili da sahrane reprezentaciju i hrvatski nogomet, pa su ga kad im je pobjedom zatvorio usta, posprdno komentirali:

Soccer Football - World Cup - Final - France v Croatia - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 15, 2018  Croatia coach Zlatko Dalic, Domagoj Vida and Mario Mandzukic react after the match       REUTERS/Darren Staples - RC1764B6EE00
REUTERS/Darren Staples

“Uvjeravaju nas u genijalnost, pronicljivost, čudotvornost njegove pojave, još malo pa će Dalić biti velečasni Sudac i Nikola Šubić Zrinjski u jednoj osobi, svetac u nastanku, no bit će svetac s ograničenim rokom trajanja.”

Apsurd je da se baš takva iracionalna mržnja kreatorima vratila kao bumerang u usijane glave - da, Dalićeva pojava pokazala se i genijalnom i pronicljivom i čudotvornom i Dalić je kroz rusku avanturu uspio napraviti točno ono što je odredio kao podnaslov svoje knjige “Rusija naših snova - Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu”.

Tijekom proteklih mjeseci, na brojnim promocijama širom Hrvatske, gdje su ga svugdje dočekivali baš kao “sveca i Zrinjskog u jednoj osobi”, on bi nakon dugosatnih seansi slikanja i potpisivanja, znao reći:

- Vidjet ćeš nakon prvog poraza, sve će se okrenuti. U nas je kratka memorija, brzo se sve zaboravlja.

Brojna poklapanja

U međuvremenu bilo je i poraza s reprezentacijom, i oproštaja i otkazivanja Srebrnih, a ruska iskra i čarolija traje i dalje i potpisujem - ta pozitivna energija pratit će reprezentaciju dok god uz nju bude Dalić, onaj isti samozatajni Dalić koji se kroz cijelu ovu godinu ponosa i slave moli “samo da me ne prebaci, da ostanem normalan”.

Tijekom čestih druženja oko knjige znao je i reći:

- Vidio bih kako bi me slavili da je Schmeichel nogom zakačio i u raspucavanju obranio drugi jedanaesterac Modriću, a mi ispali od Danaca.

Prati me ta alternativna strana povijesti, što bi bilo kad bi bilo, koliko se uistinu toga moralo poklopiti i biti vođeno nekom višom rukom, a Dalić uz to donijeti i genijalnih i pronicljivih odluka da bi se svima nama dogodio taj 16. srpnja, dan zajedništva i sreće.

Evo samo u deset točaka:

1. Da Finac Soiri u 90. minuti na Rujevici, u listopadu 2017., nije postigao pogodak za 1:1, izbornik Ante Čačić odveo bi Hrvatsku u Kijev. Zanosili bismo se kako je i bod kod Ukrajine dovoljan za dodatne kvalifikacije, a kako je momčad izgledala, vrlo izgledno je da bismo izgubili utakmicu i oprostili se od SP-a.

Rijeka, 061017.
Rujevica.
Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. izmedju reprezentacija Hrvatske i Finske.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

2. Dalić ne bi postao izbornik da je nakon noćne, očajničke smjene Čačića u Rijeci, Robert Jarni prihvatio Šukerovu ponudu. Ostala je legenda da je odbio riječima: “Sad kad je sve propalo, htjeli biste mene usositi…” Na milimetar su bili i Matjaž Kek i Nenad Gračan.

Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

3. Zlatko Dalić poziv je dobio na vikend druženju u Splitu. On nije dvojio, sad ili nikada, znao je “da je lagano, ne bi mene zapalo”, jer u redovnim okolnostima nitko ga ne bi zvao, no drugi poziv stigao je tek u subotu prijepodne, na dan puta u Ukrajinu. Da je gospođa Davorka Dalić energičnije spustila rampu “što ti to treba”, da je koji dan ranije prihvatio unosnu ponudu iz Dubaija, da mu se ispriječio ego i da je ignorirao mobitel…

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group E - Hungary v Croatia - Groupama Arena, Budapest, Hungary - March 24, 2019  Croatia coach Zlatko Dalic gestures  REUTERS/Bernadett Szabo - RC19C991F5F0
REUTERS/Bernadett Szabo

4. Momčad je upoznavao u avionu, a u Kijevu mu je prvi prišao Rakitić: “Ne osjećam se dobro, nisam spreman, bolje da ne igram.” Koliko bi trenera u cajtnotu zaključilo “čemu da nespremnog igrača šaljem u presudni boj”. Dalić nije, pridobio je Rakitića kroz razgovor i u njemu dobio aduta za uzlet u Rusiji.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante Rebic, Ivan Rakitic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX / CROPIX
Rakitić i Rebić

5. Smjenjivali su ga u HNS-ovoj loži već na uzvratu s Grčkom u Pireju čim je izborio plasman na SP, nudili Ancelottija, nisu mu htjeli u igri živaca dugo potvrditi Ladića za pomoćnika, planirali su ga smijeniti i na proljetnoj američkoj turneji uoči SP-a. Sve je stoički istrpio i odšutio.

Varazdin, 110619.
Na Gradskom stdionu igra se prijateljska nogometna utakmica Hrvatska - Tunis.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

6. Bez Dalića na kormilu, u Rusiji ne bi bilo Rebića i Strinića, koje je novi izbornik vratio u hrvatski dres, a oni to vratili partijama za pamćenje.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 11:  Ivan Strinic of Croatia greets Zlatko Dalic, Head coach of Croatia as Ivan Strinic is substituted off during the 2018 FIFA World Cup Russia Semi Final match between England and Croatia at Luzhniki Stadium on July 11, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Dan Mullan/Getty Images)
Dan Mullan/Getty Images

7. I Mandžukić mu je uoči SP-a došao s imperativom “neću na krilo, ili ću igrati špicu ili me nemojte zvati”. Koliko bi trenera odgovorilo “igrat ćeš ono što ti ja kažem” i zaključilo “i tako imam Kalinića koji ne trpi klupu…” Dalić je izabrao drukčiji put, a Mandžo je kao špica kreirao golove Nigeriji i Rusiji, brzopotezno nas izvukao s Dancima i zabio najvažniji pogodak u povijesti HR-nogometa - u 109. minuti Englezima za finale!

GettyImages / GettyImages

8. Da je Modriću stvarno Schmeichel nogom skinuo i drugi jedanaesterac u raspucavanju nakon onoga u produžetku. Dalić mu je naredio „ti moraš pucati“ i izbornika bi proglasili da jedini na svijetu nije vidio da kapetana ne smije slati drugi put na bijelu točku. A Luka bi ostao bez Zlatne lopte.

Reuters, Cropix

9. Uoči polufinala s Englezima složio je postavu bez Perišića. U razgovoru sa senatorima uvažio je njihovo mišljenje da ostavi Ivana u sastavu, a Perišić je zabio kao Chuck Norris za izjednačenje i kao Spiderman asistirao za pobjedu.

REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

10. Na dan polufinala s Engleskom i Ante Rebić je zaključio da “ne može istrčati zbog ukočenog vrata”. Fizioterapeuti su se dali na posao, a Dalić si je postavio zadatak da Rebića pošto-poto dovede do stadiona. Ante se pred punim tribinama otkočio i letio terenom….

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante rebic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX

Evo, to je samo 10 detalja koji su ispisali povijest i omogućili da Dalić Hrvatsku ljeta Gospodnjeg 2018. učini najsretnijom zemljom na svijetu. Koliko god će on uvijek ponoviti da je to prvenstveno zasluga igrača i navijača, nema slikovitije potvrde koliko samo jedan čovjek može preokrenuti nogometnu povijest.

I ako stalno tražimo nadahnuće u ruskom pothvatu, kako pravi čovjek na pravom mjestu u pravom trenutku to može pokrenuti i u cijeloj Hrvatskoj.

Linker
19. travanj 2024 03:46