Screenshot
ZVIJEZDE ISKORISTILE SITUACIJU

SLAVNI KLUB TRPI TEŠKE POSLJEDICE ZBOG HORORA U KOJEM JE STRADAO I HRVAT Igrači bježe glavom bez obzira, a klub gubi milijune

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 31. srpanj 2018. 01:27

U posljednjem kolu Primeire lisabonski Sporting poražen je na gostovanju kod Maritima (2:1), istovremeno je Benfica kod kuće svladala Moreirense (1:0) i plasirala se u kvalifikacije Lige prvaka, a Zeleno-bijele gurnula prema grupnoj fazi Europske lige. Navijačka horda teško se (po)mirila s lošim prvenstvenim rezultatom, pa je za nekoliko dana 50 maskiranih idiota (jer kako ih drugačije nazvati?) banulo u Alcochete, Sportingov kamp smješten na 20-ak minuta vožnje od Lisabona.

Ušli su u centar, krenuli prema svlačionici te palicama, remenima i šakama napadali sve što im se našlo na putu. Igrači, treneri, stručni stožer... Nije se biralo. Recimo, Bas Dost, izvrsni nizozemski napadač zabio je 34 pogotka lani, no to ga nije spasilo od toga da zaradi par šavova na glavi, a Josip Mišić, koji je sudjelovao vrlo malo u prošlosezonskim igrama, dobio je remenom po glavi.

Screenshot: Sporting

Sudska borba

Lokalni mediji idući su dan objavili naslovnicu s glavom predjednika De Carvalha u vojničkoj opremi, A Bola i Record također su insinuirali da je zapravo čelni čovjek kluba naredio napad za protagoniste ne bi li ih ‘motivirao’ za finale Kupa protiv Avesa. O publico, još jedan lisabonski medij, tvrdio je da predsjednika ne podržava ni trener Jorge Jesus, a sve je kulminiralo šokantnim porazom u Kupu (2:1).

Posljedice navedenog izgreda Sporting itekako trpi ovog ljeta, i to financijske...

Gelson Martins je 23-godišnji odlični krilni igrač koji po Transfermarktu vrijedi 35 milijuna eura. Dakle, na današnjem ‘poludjelom’ tržištu gdje se za prosječne igrače ‘keširaju’ dvoznamenkasti iznosi, Sporting je ‘hladno’ za prvu klupsku zvijezdu mogao tražiti barem dvostruko veći iznos. I platio bi to već netko. Međutim, Martins je iskoristio klupski kaos i našao način kako izići iz ugovora, pa je besplatno (!) potpisao za Atletico Madrid, koji je dobio značajno pojačanje za nula eura. Znaju koga su i zašto uzeli, imali su ga prilike iz prve ruke vidjeti u dvama četvrtfinalnih ogledima Europske lige...

Naravno, Sporting će se ‘noktima i zubima’ putem sudova boriti za odštetu za koju smatraju da im pripada temeljem Martinsova transfera. Atletico jest pregovarao s čelnicima, ali tražili su prvo 60, a potom 40 milijuna, a Diego Simeone nije htio dati više od 32. Na koncu, igrač je stigao u Madrid i nije se htio vratiti u Portugal dok posao ne bude zgotovljen. Sporting je poručio da će putem FIFA-inih tijela zahtijevati ni manje ni više nego - 100 milijuna eura. Ali, tko zna hoće li uopće dobiti spor, a kamoli traženi iznos... Dotad, Gelson Martins se smatra ‘slobodnom pticom’ u pogledu transfera.

Žive od prodaje

I nije on jedini, isto je napravio vratar Rui Patricio te otišao u portugalsku koloniju u Wolverhampton, gdje Jorge Mendes dovodi svoje pulene.

- Bio sam žrtva fizičkog i psihičkog nasilja, pa u želji da sačuvam svoj osobni i profesionalni dignitet, želim raskinuti ugovor sa Sportingom - kazao je Patricio nekoliko dana nakon napada.

Daniel Podence transferirao se u grčki Olympiacos, Bryan Ruiz u Santon, a Lukas Spalvis u Kaiserslautern. OK, na nekima su uspjeli zaraditi, iako možda ne koliko su očekivali. Recimo, desnog bočnog Piccinija Valencia je platila osam milijuna eura, a pomalo je naivan u cijeloj priči ispao Betis, koji je dao 20 milijuna eura za Williama Carvalha, zadnjeg veznog portugalske reprezentacije.

Međutim, da nije bilo huliganskog (naručenog) ispada, Sporting bi ovo ljeto zaradio barem trostruko više od 28 milijuna eura. A da se ne lažemo, radi se o klubu koji živi od prodaje igrača. Čitaj: Adrien Silva, Ruben Semedo, Joao Mario, Islam Slimani, Marcos Rojo, Joao Moutinho, Nani, Cristiano Ronaldo...

Linker
24. travanj 2024 18:41