Action Images via Reuters
U KOLIJEVKI NOOGMETA

'ŠTO SE ČEKA? DA NETKO BUDE IZBODEN NOŽEM?' LEGENDA DIGLA GLAS NAKON VIKENDA IZ NOĆNE MORE 'Svi se sjećamo što se dogodilo Moniki Seleš'

Piše: Frane VulasObjavljeno: 13. ožujak 2019. 15:28

Engleska osim za kolijevku nogometa slovi i kao dom najjače i najuređenije lige, ali doživjela je vikend iz nogometne noćne more.

Na dvije utakmice huligani su uletjeli u teren i napali igrače, a na susretima u kojima su igrala dva pretendenta za osvajanje titule Manchester City i Liverpool suci su napravili kardinalne pogreške. Nisu to dakle balkanski izumi.

Uletio i gurnuo Smallinga

Premiership je po ukupnoj kvaliteti najjača liga svijeta, infrastruktura je fantastična, stadioni gotovo uvijek dupkom puni...

Međutim, ona uvriježena konstatacija da je još od vremena pokojne premijerke Margaret Thatcher na Otoku riješen problem huligana još jednom je u nedjelju dobila demantij. Na derbiju Arsenala i Manchester Uniteda (2:0) navijač je uletio u travnjak i gurnuo stopera gostujućeg sastava Chrisa Smallinga.

Samo nekoliko sati ranije huligan je uletio na travnjak tijekom gradskog derbija velikih rivala Birmingham Cityja i Aston Ville (0:1) i udario u lice gostujućeg veznjaka Jacka Grealisha. Incident se dogodio nakon desetak minuta igre, ali je Grealish ipak uspio nastaviti susret te kasnije i zabiti jedini pogodak za pobjedu sastava vratara Lovre Kalinića (na klupi).

Da su ovo bili dani nekog posebnog ludila na Otoku pokazuje i to da se još u petak na susretu škotskog Premiershipa između Hiberniana i Rangersa (1:1) s gostujućim kapetanom Jamesom Tavernierom na terenu konfrontirao jedan navijač.

Ono je što je pak zajedničko u svim slučajevima je ekspresna reakcija. Birmingham City je odmah objavio kako će navijaču koju je udario Grealisha biti doživotno zabranjen ulazak na njihov stadion. Arsenal je odmah zabranio huliganu koju je napao Smallinga dolazak na sve utakmice “topnika”, domaće i gostujuće.

Obojicu čekaju doživotne kazne zabrane dolaska na utakmice klubova za koje navijaju, uz naravno ostale kazne. I izvršni direktor Hiberniana najavio je kako njihovog huligana čeka ista doživotna kazna. A i mediji te kazne odmah guraju u prvi plan. No, ne pomaže.

Kada se god povuče pitanje huliganizma, upućeni se pozivaju na to kako su taj problem Englezi uspješno riješili. No, to je samo dijelom točno. Englezi se više ne mogu praviti Englezi. Nisu iskorijenili huliganizam na stadionima, a ni izvan njih.

Sjetimo se samo siječanjskog incidenta izvan stadiona na dan susreta FA kupa Millwalla i Evertona u kojem je jednom navijaču kluba iz Liverpoola nožem rasječeno lice, rasističkih ispada...

LONDON, ENGLAND - MAY 21:  Pundit Phil Neville smiles prior to The Emirates FA Cup Final match between Manchester United and Crystal Palace at Wembley Stadium on May 21, 2016 in London, England.  (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

Neville: Sjećamo se što se dogodilo Moniki Seleš

Bivši engleski reprezentativac Phil Neville, danas izbornik ženske reprezentacije Engleske, je za BBC konstatirao:

- Smatram da zabrana dolaska na utakmice pojedincima nije dovoljna kazna jer se ovakvi incidenti stalno ponavljaju. Nažalost, čini mi se kako da će se stvari promijeniti tek kada netko ozbiljnije strada ili bude uboden nožem. Svi se sjećamo što se 1993. godine dogodilo tenisačici Moniki Seleš. Moramo bolje zaštititi igrače.

Potom je naglasio.

- Nisam za povratak ograda na stadione kao u mračnim osamdesetima, ali moramo navijače bolje kontrolirati. Strah me je što će se iduće dogoditi. Svi moraju sjesti skupa, Savez, Vlada, predstavnici igrača, navijača i naći rješenje – upozorio je Neville.

Linker
26. travanj 2024 23:23