Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
HOĆE LI UEFA KAZNITI MODRE?

'ZAR SE U HRVATSKOJ ULAZI NA STADION BEZ ULAZNICA!?' Česi se ne mogu dovoljno načuditi Dinamovim navijačima, takav potez nije im nikako jasan

NEREDI U PLZENU Nepopustljivost Čeha u povećanju kvote ulaznica i upornost Dinamovih navijača da budu svjedoci utakmici uzrokom su incidenata izvan stadiona
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. veljača 2019. 13:58

Na stadionu je manje-više sve bilo u najboljem redu, nije bilo nikakvih navijačkih izgreda, zato se u Dinamu nadaju da im neće stići nikakva kazna od UEFA-e. Tučnjava policije i BBB-a, ozljeđivanja i hapšenja, dakle svi neredi događali su se izvan stadiona. Maksimirski klub poduzeo je sve što je bilo u njegovoj moći kako bi Viktoria osigurala još više ulaznica za modre navijače.

Dinamova delegacija čak je bila u Plzenu na razgovorima kako bi odobrovoljila domaćina da poveća kvotu ulaznica. Međutim, Česi su ostali tvrdi i nije došlo do dogovora. Ne samo to, saznajemo u klubu da se razgovaralo s navijačima, da su se poduzele sve predradnje da ne dođe do bilo kakvih izgreda. Nažalost do njih je ipak došlo, a najgore je što je bilo ozlijeđenih.

Dakle, idemo sad nabrojiti sve što je napravio Dinamo. Modri klub imao je stalne kontakte s domaćinom i pravovremeno je ukazivao na mogućnost nereda. Ostvaren je kontakt s čelnim ljudima UEFA-e po pitanju sigurnosti. Otišlo se u Plzen kako bi se na licu mjesta pokušalo urazumiti domaćina i osigurati dovoljan broj ulaznica za navijače. Plavi klub je stalno upozoravao svoje navijače o stalnoj provedbi kontrole na ulazima. Klub je u Plzen vodio ekipu koja je bila spremna odmah krenuti s prodajom ulaznica ako bi se odobrio dodatni kontingent ulaznica.

Član Uprave Krešimir Antolić otišao je među navijače i lobirao da se ukine odluka da Dinamovi navijači s ulaznicama ne mogu na tribinu. Alarmirana je policija, vodstvo Plzena i UEFA o mogućim posljedicama ako navijači ne budu mogli na tribinu. Pokušala se osigurati lokacija za gledanje utakmice za sve navijače koji nisu uspjeli ući na tribine stadiona. Dinamo je, dakle, poduzeo sve što je mogao.

Inače, u klubu jučer nisu željeli komentirati događaje u Plzenu.

Česi se nisu baš idealno organizirali, nisu očekivali ili ih je baš bila briga za sva upozorenja koja su stizala iz Dinama, ali i kroz medije koji su tvrdili kako će stići dosta poklonika Modrih bez ulaznica.

Česi se čude

Nakon utakmice razgovarali smo s jednim češkim kolegom koji drži da se domaćini i nisu trebali bolje organizirati s obzirom na to da se sve znalo. Pita se kolega zbog kojeg razloga bi se trebala dodatno trošiti financijska sredstva na zaštitare, ali i na policiju kad se unaprijed znalo koliko navijača Modrih može ući na stadion? On drži da Viktoria kao organizator ni u čemu nije pogriješila...

- To vam je isto kao da bilo tko na neku priredbu, recimo, koncert ili u kino nasilno pokuša ući bez ulaznice, a onda se zbog nereda okrivi organizator? - čak pomalo ljutito pitao nas je češki kolega te nadodao:

- Zašto bi Viktoria trebala dati više ulaznica Dinamu od propisanog broja? Da poveća gostujuće decibele s tribina?

Česima nikako nije ulazilo u glavu da netko putuje u stranu zemlju a da nema ulaznicu za utakmicu, iako je unaprijed bio informiran da neće moći ući bez ulaznice te da će za moguću kupnju vrijediti samo češki dokumenti...

Više bi zaradili

Istina, iz Viktorije su zaista nekoliko puta poslali informacije da bez ulaznice nitko neće moći na stadion te da se na licu mjesta karte neće moći kupovati bez češkog ID-a... Takoder, Česi su stalno tu obavijest slali u Maksimir, a maksimirski djelatnici su o tome pravovrememo izvijestili navijače. Dakle, zapravo nema krivnje na klubovima, makar nam ipak nije jasno zašto Viktoria nije dala više ulaznica za modre navijače kad je za stadionu ostalo oko 2000 slobodnih mjesta? Da se to prodalo zainteresiranim navijačima Dinama, ne bi ni došlo do izgreda i incidenata. Imali bi, doduše, istina Modri veću podršku, ali bi i Viktoria više zaradila.

Nije se proslavila ni hrvatska policija koja je znala da u Plzen putuje 1500 navijača, a poslala je tek dva “spottera”.

A odgovor na pitanje zašto netko putuje tako daleko, a zna da neće moći bez ulaznice na utakmicu, Česima je bilo poprilično teško objasniti. Ne razumiju oni taj naš mentalni sklop. Podsjetilo nas je to na onu anegdotu kad Mujo bez građevinske dozvole izgradu kuću u Švedskoj. A Šveđani u čudu, nemaju zakon po kojem kuću mogu srušiti. Nikad im nije palo na pamet da bi netko mogao graditi nešto bez dozvole.

Eto tako, dragi Česi, tako je to na ovim prostorima, nema potrebe to posebno objašnjavati. Znate onu, “tuđi čovik nikad neće shvatit’...”

SVJEDOČANSTVO IZ PLZENA

U navijačkoj masi koja je došla u Plzen bodriti Dinamo bilo je i mnogo starijih navijača s uredno kupljenom ulaznicom, ali i oni su nastradali u sukobima ispred stadiona prije utakmice. Jedan nam je dinamovac, umirovljeni BBB, ispričao što se sve događalo ispred Doosan Arene:

- Budući da smo znali kako će biti velika gužva na ulazu, došli smo pred stadion vrlo rano, već u 18.40. Vrata su se otvarala u 19 sati i nakanili smo ući što prije kako bismo izbjegli tu gužvu, jer je Plzen bio pun Bad Blue Boysa. Bili smo u prvim redovima, odmah pokraj ograde i kad su Česi počeli u 19 sati puštati ljude u stadion, prošli smo prvu kontrolu i došli do druge rampe. U trenucima kad smo trebali i to proći, te doći na ulaz u stadion, odjednom je počela galama, čuli su se iza nas povici ‘ajmo, ajmo!’ i počeo je kaos - rekao je ovaj navijač i nastavio:

- Više nije bilo nikakve kontrole, masa je počela skakati i rušiti ograde pred sobom, iza nas je bilo više od 1000 ljudi! Bacane su kante od smeća i boce na policiju, a odjednom su se kraj nas stvorili policajci na konjima! To je bio golemi šok, nastao je stampedo, počelo se bježati na sve četiri strane svijeta. U tom ludilu frend i ja sakrili smo se iza nekog zida i onda smo čuli pucnjeve. Policija je, naime, pucala iz pištolja s gumenim mecima, jedan se takav metak baš odbio od zida nedaleko nas. Pa je bio bačen i suzavac, uhvatila nas je panika, jer se nismo mogli nigdje maknuti, bili smo u ograđenom prostoru... Srećom, sve se ubrzo smirilo, došlo je mnogo policajaca, a ambulantna su kola stalno jurila oko stadiona... Potom se sat vremena ništa nije događalo, a onda je na ulazu počelo selektivno puštanje, najprije su pustili nas s ulaznicama, koji nismo imali veze s glavnom skupinom BBB-a. A nakon utakmice morali smo čekati da svi zajedno izađemo, pa iako nam je automobil bio parkiran u garaži preko puta stadiona, morali smo pod policijskom pratnjom hodati okolo do grada, pa su nas vodili oko nekog parka, a policija nije htjela ni čuti za nekakav razgovor ili objašnjenja. Sve je to trajalo više od sat vremena i na kraju smo u hotel došli oko pola dva u noći - rekao nam je ovaj ogorčeni navijač, dodavši:

- Ne budem li mogao sljedeći put kupiti ulaznicu za normalni sektor, više neću ići na Dinamova gostovanja! U ovim mi godinama ovo ne treba, nije više za mene odlazak na navijačku tribinu...

Linker
26. travanj 2024 05:03