Nikola Moro
 Ronald Gorsic / Hanza Media / CROPIX
TINEJDŽER, A NEZAMJENJIV

NJEMU JE VELIKA KARIJERA ZAGARANTIRANA, ALI KOLIKO ĆE SE DUGO ZADRŽATI U DINAMU? 'Nije da nema ponuda! Ima tu svega, ali ne piše se, pa se manje zna'

DINAMO Mlada maksimirska zvijezda Nikola Moro odmara se od jeseni i s ponosom gleda na učinjeno u prošloj godini
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. siječanj 2018. 09:37

Kad imate samo 19 godina, a dijelite prvo mjesto po broju odigranih utakmica u HNL-u u klubu koji se zove Dinamo, onda je jasno da ste mlad igrač pred kojim je velika karijera.

Dakle, uz vratara Dominika Livakovića, iskusnog stopera Leonarda Sigalija te Angela Henriqueza, koji je otišao iz modrog kluba, mladi Nikola Moro odigrao je najviše, 18 utakmica u ovoj polusezoni kad je hrvatsko prvenstvo u pitanju, igrao je i sve četiri europske utakmice, po dvije protiv Oddsa i Skënderbeua, nadodao je još dvije u Kupu. Dakle, “klinac” od 19 godina praktički je - nazamjenjiv! Usput, s četiri postignuta pogotka u HNL-u s Danijem Olmom dijeli četvrto mjesto klupske ljestvice strijelaca, iza Soudanija, Hodžića i otišlog Henriqueza.

Zagreb, 281017.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 14. kola Hrvatski telekom Prva HNL,
GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Nikola Moro.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Žal zbog praznih ruku

Blagdane je Moro proveo kod kuće, u Solinu.

- Najljepše je blagdane provesti u obiteljskom okruženju. Gledao sam i malonogometni turnir Četiri kafića, htio sam zaigrati, ali dobio sam klupsku zabranu. To je sasvim razumljivo, ne daj Bože neke ozljede - kaže Moro.

U ovo vrijeme stanke, kad nogometna lopta u Hrvata miruje, postavljaju se ona, tzv. novogodišnja pitanja. Recimo, kako je zadovoljan 2017. godinom, vlastitim i klupskim uspjesima?

- Godinu bih podijelio na tri segmenta. Kad govorim o sebi, onda sam jako zadovoljan jer sam se etablirao u Dinamu, u HNL-u. Igrao sam velik broj utakmica, odmah sam se prilagodio na prvoligaški nogomet. S druge strane, nisam zadovoljan jer smo ove godine ostali bez prvenstva, nismo uzeli Kup, ispali smo iz Europe, nismo uspjeli igrati u skupini Europske lige. Međutim, ova polusezona u HNL-u bila je iznimno uspješna, nismo izgubili nijednu utakmicu, dobro smo igrali, uvjerljivo smo prvi na ljestvici i na pravom smo putu da vratimo titulu.

Na tu temu će nadodati i ovo:

- Jako sam napredovao ove godine, mnogo sam bolji igrač nego što sam bio prije recimo godinu dana. Napredovao sam u svim segmentima i to me čini posebno sretnim.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

A što očekuje od 2018. godine, što želi, čemu se nada?

- Najveća mi je želja osvojiti naslov prvaka te da se plasiramo u natjecanje po skupinama u nekom europskom natjecanju. Idealna bi, naravno, bila Liga prvaka. Dakako, već na ovim pripremama što slijede te u nastavku sezone moramo još poboljšati svoju igru da bi se te želje i ispunile. A kad sam ja u pitanju, želja mi je odigrati što više utakmica te igrati sve bolje, razvijati se, još napredovati.

Modri je klub ove polusezone profilirao mnogo mladih igrača iz svoje nogometne škole; uz Mora, standardni su dijelovi prve momčadi Benković, Olmo, Sosa...

- Baš sam vam o tome htio govoriti. Toliko mladih igrača u udarnoj postavi s velikim brojem odigranih utakmica bogatstvo je Dinama! Činjenica da smo s tolikim brojem mladih igrača tako uvjerljivo prvi na ljestvici dokaz je da smo svi mi mladi itekako kvalitetni. To je jako dobra priča za Dinamo, dokaz da se kvalitetno radi. A ima još dosta mladih igrača koji čekaju svoju priliku.

Ima jedna zanimljivost kad je Moro u pitanju. Naime, tijekom ove polusezone dosta se u medijima špekuliralo o mogućim odlascima mladih igrača, o tome da u Maksimir stižu ponude za Benkovića, Olma, Sosu... Njegovo ime nikad nije bilo spomenuto u takvim pričama. Koji je razlog?

- Ne znam, možda nisam na prodaju! Makar, ima tu svega, ali ne piše se, pa se manje zna. Nema veze, imam svoj mir u kojem se mogu sjajno razvijati. Nije da nema ponuda.

Varazdin, 051017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica U21 reprezentacija za Euro izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Sam je ponudio još jednu priču.

- Nikako ne bih želio da se izostavi još jedna želja za sljedeću godinu. Riječ je o mladoj U-21 reprezentaciji. Žarko bih želio da se plasiramo na Europsko prvenstvo mladih 2019. godine. Prvi smo u skupini, s Grčkom ćemo, po svemu sudeći, voditi veliku bitku. Imamo veliku šansu da se plasiramo na Euro, to bi bio krasan uspjeh.

Mlad je, ima vremena, ne treba preskakati stepenice. Međutim, kao jedan od najstandardnijih igrača Dinama, vjerojatno negdje razmišlja o pozivu za A selekciju jednog dana.

- Ovog trenutka o tome zaista ne razmišljam, ne želim se time zamarati. Meni je najbitnije da igram standardno u Dinamu i u mladoj vrsti. Ako bude tako, onda će u budućnosti netko to sigurno prepoznati. Igrati za Vatrene san je svih hrvatskih nogometaša, pa tako i mene. Sve će doći u svoje vrijeme, kad to zaslužim. Moja je vizija karijere ići korak po korak, nikada ne treba brzati, razbacivati se velikim riječima.

Angelu sve najbolje

Dinamo je ostao bez Angela Henriqueza, dolazi Mario Gavranović. Je li to pravo pojačanje za vašu svlačionicu?

- Gavranović je sigurno veliko pojačanje za nas! Angelu želim sve najbolje u daljnjoj karijeri. Mnogo je dobrog napravio za Dinamo, žao mi je što je otišao. On je jako drag i simpatičan momak.

Treba li Dinamu još pojačanja osim Gavranovića?

- Svako je pojačanje dobrodošlo, zbog veće konkurencije, zbog momčadi. Ali svakako treba doći pojačanje koje će biti - pojačanje. Poput Gavranovića!

Linker
25. travanj 2024 02:56