Foto: Tom Dubravec / CROPIX
'NAJVIŠE GLEDAM - HAJDUK'

BIVŠI HAJDUKOVAC IGRA NOGOMET KARIJERE U 'NOVOJ DOMOVINI' Prvi je strijelac prvenstva, nadjenuli su mu i novo ime, a evo što kaže o povratku na Poljud

TOMISLAV KIŠ Hrvat u Litvi, napadač Žalgirisa, igra svoj najbolji nogomet u karijeri i prvi je strijelac u tamošnjem prvenstvu
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 19. listopad 2019. 12:18

Tomislav Kiš (25) uživa u Litvi u svom najboljem nogometu karijere, drži prvo mjesto ljestvice strijelaca s 22 gola za Žalgiris u tamošnjem prvenstvu. Na kontu ima još dva gola u Kupu te devet asistencija. Prije Litve je bio u bjeloruskom Soligorsku, a neko vrijeme dok je čekao na rješavanje statusa, bio je član Dugopolja.

U Litvi su ga prozvali Tomislavas Kišas, politavili ga i stvarno se u njihovim medijima i službenim dokumentima može pronaći pod tim imenom… A dosta se piše o njemu…

- Ha-ha. To me svi pitaju. Valjda imaju taj neki zakon da moraju dodati njihov nastavak, tako da nas nazivaju takvim imenima. Pa je tako moj suigrač iz Srbije Marko Tomić, Tomičius, ha-ha - za početak će Kiš(as).

Napadač rodom iz Zagreba, koji je odrastao u Dubravi, a kasnije postao ljubimac Hajdukovih navijača, u sjajnoj je formi, a njegov klub se s aktualnim prvakom Suduvuom bori za titulu, trenutačno drži drugu poziciju sa sedam bodova zaostatka, ali im se još trebaju upisati bodovi protiv Stumbrasa koji je istupio iz lige, te imaju odigrati dva derbija sa Suduvom, što znači da ih i prije play-offa, u kojemu će se igrati još pet kola, mogu prestići.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

- Stvarno mi je ovdje odlično, dobro se osjećam, imamo dobru ekipu i super je atmosfera u klubu i oko njega. Ima dosta stranaca, ali smo zaista homogena skupina, odlično se slažemo se, a pojedinac uvijek iskoči. Mene ide, kažem da se super osjećam.

Zanimljivo je da nije najistureniji napadač, nego igra polušpicu u sustavu 4-2-3-1, dakle desetku…

- Nisam skroz gore i to mi baš paše, dosta imam loptu u nogama, igram između linija. Mogu se otvoriti, okrenuti, razigrati, pucati… Igrao sam na toj poziciji i ranije, još u Hajduku kod trenera Miše Krstičevića. Ali sam u Bjelorusiji igrao na tom mjestu cijelo vrijeme, a na pripremama sam kod bivšega trenera Grudzinskasa bio napadač u prijateljskim utakmicama. Potom je on otišao u reprezentaciju, došao je Poljak Zub koji me trenirao u Bjelorusiji i ponovno me stavio na polušpicu.

Ima dosta upita

Pratite li HNL?

- Naravno, gledam sve utakmice, jedino ne mogu kada igramo u isto vrijeme, ali pogledam dosta utakmica. Liga je super, ima odličnih utakmica, svako malo je neki derbi, pogotovo je dobro otkako su se tereni popravili. U odnosu prije dvije-tri godine liga se digla po kvaliteti i po svemu.

A s obzirom na to da ste bili u pomlatku Dinama, a poslije igrali u Hajduku, koga više pratite?

- Hajduk, naravno. Ali gledam sve. Čak i Inter - Istra, bez omalovažavanja.

Što vam se čini od Hajduka?

- Hajduk ima stvarno dobru ekipu, čini mi se da se dobro slažu. Trener Burić je to dobro posložio. Dobro igraju, stvaraju dosta šansi, a dogodi se neka utakmica u kojoj malo slabije odigraju, ali to je normalno. Drago mi je da su tu gdje jesu.

Odlazili ste iz Hajduka u vrijeme kada je Damir Burić bio trener, onda je bilo nekih prepiski po medijima, polemika…

- Nema tu ništa. S trenerom sam razgovarao kada sam odlazio, s njim sam ostao u odličnim odnosima. Ne čujemo se, ali kada bismo se sreli, sigurno bismo popričali. Što toga tiče, nije tu bilo ničega, možda je tako ispalo. Sve je u redu.

U nekim intervjuima ste spominjali da se namjeravate vratiti u HNL, odnosno u Hajduk… Je li vam to još uvijek želja?

- Tko zna što nosi sutra, a kamoli za par godina.

Imate ambicija ići onda u neku jaču ligu, sigurno ste na radaru nekim klubovima s obzirom na formu?

- Ima stvarno dosta upita, ali vidjet ćemo, imamo ovdje ugovor i stvarno mi je dobro. Ali, ako dođe bolja ponuda, razmislit ću sigurno, jer svi mi igramo da dođemo na što veću razinu. Naravno da bih volio.

Titula najboljega strijelca puno bi vam značila?

- U svakom slučaju, ali nije još gotovo. Bilo bi lijepo, ali se ne zamaram. Važnije je da osvojimo prvenstvo.

Linker
03. svibanj 2024 15:42