Nikola Jurčević i Nenad Bjelica
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
JOŠ UVIJEK ČEKA POSAO

DOVEO DINAMO DO NASLOVA PRVAKA I FINALA KUPA, A ONDA DOŽIVIO ŠOK 'Nije bilo ugodno! Sve se završilo ružno i to je nešto što neću zaboraviti'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. siječanj 2019. 19:43

Nikola Jurčević doveo je Dinamo do naslova prvaka i finala Kupa, da bi bio smijenjen dvije utakmice prije kraja sezone, a na klupu je sjeo Nenad Bjelica. Otada je na čekanju.

- Na odmoru sam. Teško je dokraja reći da se treneri dijele na stare i mlade, ali normalno je da dolaze nova imena. Slično je svugdje. Ipak, ne mogu u potpunosti reći da se dogodila definitivna smjena generacija. Glavni je razlog što je velika konkurencija, ima jako puno trenera i nije lako pronaći idealan posao.

Koprivnica, 040518.
Na Gradskom stadionu igra se 33. kolo prve HNL izmedju Slaven Belupa i Dinama.
Na fotografiji: trener Dinama Nikola Jurcevic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Iskoristiti priliku

Jurčević je govorio kako klubovi biraju tko će im sjediti na klupi. Neki se stalno vrte, idu iz kluba u klub, a drugi teško dođu na red.

- Klub dobije razne ponude, zna na stolu biti 20 do 50 imena, a na temelju ambicija i biografija određuje se kome što treba, je li to iskusniji trener, kad su u borbi za ostanak, ili mlađi, koji će sudjelovati u građenju momčadi.

Jurčević godinama radi sa Slavenom Bilićem.

- Imao sam konkretnih ponuda koje mi nisu dokraja odgovarale. I sad imam neke kombinacije, treba biti strpljiv.

Soccer Football - Premier League - West Bromwich Albion vs West Ham United - The Hawthorns, West Bromwich, Britain - September 16, 2017   West Ham United manager Slaven Bilic and assistant manager Nikola Jurcevic   Action Images via Reuters/Andrew Boyers    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters
Jurčević i Bilić

U svijetu su hrvatski stručnjaci uspješniji nego ranije.

- Kad pogledamo koliko je vrhunskih nogometaša izašlo iz naših klubova, sve su njih trenirali hrvatski stručnjaci. Zahvaljujući globalizaciji ukazala se šansa da se pokažu na svjetskom tržištu, vidjelo se da su uspješni, da mogu voditi jako dobre klubove. Hendikep je što smo mala zemlja.

Reuters / John Sibley
REUTERS

Bi li HNS mogao više učiniti da kroz suradnju s nacionalnom savezima po Africi, Aziji, gdje imamo rejting, plasira naše ljude, da tamo rade u klubovima ili reprezentacijama, što primjerice Njemački ili Francuski savez, i još neki, uredno rade?

- Veliki su Savezi u prednosti, ali s ovakvim našim uspjesima i etabliranjem na svjetskom vrhu raste šansa da se i to može napraviti. Vidjet ćemo hoćemo li tu priliku i iskoristiti na pravi način.

Ružan odlazak iz Dinama neću zaboraviti

Jurčević se htio vratiti samostalnom trenerskom poslu nakon što je od 2006. godine bio pomoćnik Slavenu Biliću, prvo u reprezentaciji a potom u klubovima, no u Dinamu je njegova epizoda kratko trajala. Jako kratko. Ostala su mu neugodna sjećanja.

- Naravno da to nije bilo ugodno. Zapravo, bilo je izvanredno što se tiče ljudi koji su me okruživali, suradnika, igrača, osoblja, s te strane ne postoji nijedna zamjerka, međutim završnica je bila vrlo ružna i to je nešto što neću zaboraviti - kazao je Jurčević.

Linker
26. travanj 2024 18:27