900/CORDON PRESS/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA 900/cordon Press/imago Sportfotodienst/profimedia
ZANIMLJIVA ANALIZA

‘City je po meni opet najbliži osvajanju Lige prvaka, ali Guardiola je sve rekao, zna se čije je to natjecanje‘

‘Lijepo je gledati najjaču europsku utakmicu i u njoj trojicu naših igrača. To je velika stvar‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. travanj 2024. 10:15

Atraktivan nogomet, mnoštvo golova, spektakularni potezi, ali i teške pogreške obilježili su prve dvoboje četvrtfinala Lige prvaka u kojima nitko nije stekao veću prednost od jednog gola. Nikola Jurčević, hrvatski stručnjak, konstatirao je:

- Utakmica odigrane ovoga tjedna pokazale su koliko vrhunske ekipe forsiraju napadački stil, zajednički im je nazivnik da najveće zvijezde nisu blistale, kao i da svih osam klubova može biti prvak Europe.

U utorak su Real Madrid i Manchester City odigrali 3:3, a Arsenal i Bayern 2:2, u srijedu je Barcelona u Parizu svladala PSG 3:2, dok je Atletico bio bolji od Borussije Dortmund 2:1.

- Možda nismo do kraja očekivali da će biti tako otvoren nogomet jer igrale su se prve utakmice, velik je bio ulog. To su uobičajene floskule kad se opravdavaju zatvorenije taktike. Međutim, pokazalo se da se krema europskog nogometa opredjeljuje za nadigravanje. Vidjeli smo velike momčadi i velike utakmice - istaknuo je Jurčević, pa na pitanje je li mu netko ostavio najbolji dojam, odgovorio:

- Prednost domaćeg terena ne postoji. Ništa nije riješeno, teško bi se moglo reći da je bilo tko ostavio najbolji dojam. Bayern je u krizi u Njemačkoj, igra ispod svih očekivanja, a napravio je ozbiljan rezultat u Londonu protiv Arsenala, koji je hit Premier lige. Dvoboj Real Madrid - Manchester City za mnoge je bio finale prije finala. City je po meni opet najbliži osvajanju, ali kao što je rekao Pep Guardiola - Liga prvaka je baš Realovo natjecanje. Vidjeli smo povratak Barcelone koja nakon dugo vremena ima šansu za polufinale. Možda je malo ispod tog najviše rejtinga bila utakmica Atletico Madrid - Dortmund, ali i to su momčadi pune tempa i energije. Kad oni igraju sve pršti. Usudio bih se reći da nema favorita...

Najviše se iščekivao dvoboj Reala i Manchester Cityja, bio je to spektakularan sraz...

- To je utakmica koja je pokazala svu draž nogometa, zašto ga ljudi vole. Umjesto kalkulacija i čuvanja rezultata, držanja nule, obje su ekipe demonstrirale napadački gard, želju za nadigravanjem te pokazale u kojem smjeru ide nogomet na TOP razini. Iako, evidentno je da momčadi nisu u svakom trenutku bile kompaktne, da je bilo šansi i golova iz nekih situacija koje se ne bi trebale događati, ali vidjeli smo najvažnije, naglasak na ofenzivnoj igri, na beskompromisnosti u smislu otvorenog nastupa.

Ni Erling Haaland kod engleske momčadi, niti Jude Bellingham kod domaćina, koji su ovog trenutka najveće zvijezde, nisu bili u središtu pozornosti.

- To su prilično mladi igrači, na čijim leđima počiva najveće breme. Od Haalanda se očekuje da na svakoj utakmici postigne pogodak, da ne kažem desetak hat-trickova po sezoni. Još uvijek imaju prostor za napredak, logične su oscilacije. Naravno da se i protivnika nešto pita. U Rüdigeru sam prvi put vodio obrambenog igrača koji fizički može parirati Haalandu, čak i dominirati. Rijetko se dogodi da Haaland nije u nekoliko šansi, da ne razgrne protivnike silovitošću, snagom i svime što ima. No, to ne znači da u sljedećem susretu on neće biti presudan. To vrijedi i za Bellinghama, iako je njegov stil igre drugačiji.

Sjećamo se komplimenta za Joška Gvardiola kad je čuvao Haalanda igrajući za RB Leipzig, čak i dao gol, završilo je 1:1, a u uzvratu su Građani zabili sedam komada, od toga Norvežanin pet. Sve bi moglo i sad biti drugačije u drugom sraza, a i ne mora.

- Zato sam i rekao da se i utakmice u kojima Haalanda ne zabije ponekad dogode, ali nisu česte. Tako je nekad bilo kod Messija i Ronalda za koje sam navikli da će dati gol, ako ne i dva-tri.

U tom srazu zapaženu ulogu igrala su trojica Hrvata - Luka Modrić koji je ušao s klupe kod domaćina, te Mateo Kovačić i Joško Gvardiol kod gostiju.

- Lijepo je gledati najjaču europsku utakmicu i u njoj trojicu naših igrača. To je velika stvar za hrvatski nogomet, za hrvatsku reprezentaciju. Sasvim sigurno nisu bili sporedni akteri. Gvardiol je postigao gol desnom nogom. Osim svih stvari za koje znamo da ih posjeduje, dodao je i to. Pokazao je da može dati gol i "drvenom nogom". On je za svoje godine TOP. Kad je Modrić ušao u igru preuzeo je kontrolu lopte, odredio tempo, jako dobro je povezao linije Reala. Dodao je mirnoću, bio je sudionik kod izjednačujućeg gola za 3:3. Kovačić se možda nije pokazao u ulozi jednog od glavnih igrača Cityja, ali vidimo da mu Guardiola vjeruje, da je itekako bitan. Može pokriti sve pozicije u veznom redu.

Kako komentirate to što Modrić ulazi s klupe?

- Svima nam se teško naviknuti na to da je on u sporednoj ulozi. Luka je počinjao u svakoj utakmici. Mislim da je to napravljeno u dogovoru s trenerom Carlom Ancelottijem, koji pokušava izvući maksimum iz njega. Smatra da u ovom trenutku, s obzirom na godine, nije u situaciji igrati svaka tri dana. Po meni, Luka može bez problema odigrati 90 minuta. No, izvedbom koju je ponudio pokazao je veličinu. Načinom na koji igra, govorom tijela, vidi se da uživa na terenu, ne odašilje nezadovoljstvo i frustracije.

Barceloninu pobjedu u Parizu malo je tko očekivao, ali 3:2 ništa ne jamči... Ujedno Kylian Mbappe također nije bio specijalno raspoložen.

- Zanimljivo je da zvijezde od kojih smo najviše očekivali nisu odigrale spektakularne utakmice. Međutim, gledali smo sjajan nogomet. Barca je već neko vrijeme u sjeni u Europi, zato je to malo iznenađenje. To su dvije momčadi slične razine.

Koji trener po vama najbolje utjelovljuje Barcelonin DNK? Luis Enrique (PSG) je ja kazao da je to on, Xavi (Barcelona) je odgovorio kako je sretan što su četvorica u četvrtfinalu, osim njih dvojice Guardiola i Arteta (Arsenal), te da je Barcin DNK dominantan.

- Barcelonin DNK bio je vezan za Lionela Messija. Tko je imao Messija, imao je njezin DNK. Danas nitko nema Messija, a najsličniji nogomet igra Pep Guardiola s Cityjem, te zato njega stavljam na prvo mjesto. Osim toga, kad je on bio trener Barcelone tada je taj način igranja nogometa bio na vrhuncu. U međuvremenu su i on, pa i Barca, nešto revidirali, jedini i drugi, primjerice, imaju klasičnog centarfora - zaključio je Nikola Jurčević.

Linker
25. travanj 2024 08:25