LONDON, ENGLAND - MAY 08: Gordon Banks poses for a TV crew in front of his stamp during the Football Association's Royal Mail Stamp Launch at Wembley Stadium on May 8, 2013 in London, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

ODLAZAK LEGENDE

ENGLESKA ZAVIJENA U CRNO Preminuo je najbolji vratar u povijesti engleske nogometne reprezentacije i jedan od najvećih svih vremena

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 12.02.2019. u 11:31

 • Tužna vijest glasno je odjeknula na naslovnicama otočkih medija. Gordon Banks, vratar engleske nogometne reprezentacije koja je osvojila naslov svjetskog prvaka 1966. godine, preminuo je u snu u dobi od 81 godine.

  Bivši vratar Gordog Albiona izgubio je dugogodišnju bitku s rakom bubrega, a iza sebe je ostavio suprugu Ursulu i troje djece Juliju, Roberta i Wendy.

   

  U karijeri započetoj 1958. godine igrao je za Chesterfield, Leicester i Stoke City, a prijevremeno ju je prekinuo 1972. kada je oslijepio na desno oko.

  Banksa smatraju najboljim vratarom kojeg je engleska reprezentacija ikad imala, a za istu je skupio 73 nastupa. Njegova obrana Peleu na SP-u u Meksiku 1970. godine smatra se legendarnom, jednom od najboljih u povijesti nogometa. Britanski su mediji istu proglasili obranom stoljeća.

  IFFHS (Institut za nogometnu povijest i statistiku) proglasio je Banksa drugim najboljim vratarom 20. stoljeća, iza Lava Jašina, a FIFA-inu nagradu za najboljeg nogometaša godine ponio je šest puta.

  Legendarni igrač Leicestera i engleske reprezentacije Gary Lineker, danas voditelj na BBC-ju, među prvima je reagirao na vijest o smrti legendarnog Banksa.

  "O ne! Gordon Banks, jedan od mojih apsolutnih heroja kao i heroj mnogih drugih je mrtav. Svjetski prvak bio je jedan od najvećih golmana svih vremena i bio je jako šarmantan, jako šarmantan #RIPGordon", napisao je na svom tweeteru Lineker.

  Iz drugih medija