Angel Martinez/Getty Images
NOGOMETNI MAJSTOR I - LJUDINA

EVO KAKO JE DANI OLMO ODGOVORIO NA PRIČU O POVRATKU U BARCELONU! 'Ja sam preko moga Dinama stigao do španjolske reprezentacije'

DANI OLMO ZA SN  Dinamov igrač debitirao je za Furiju te odmah u prvom nastupu zabio gol, žrtva je bila Malta
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2019. 19:21

Dvadesetak sekundi! Toliko mu je trebalo za prvu priliku. Tri minute! Toliko mu je trebalo da postigne pogodak. Priča je naravno o Daniju Olmu, koji je u petak debitirao u dresu A reprezentacije Španjolske protiv Malte u kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2020. godine odigranoj u Cadizu.

Bila je to zaista nestvarna premijera, u tako malo vremena Dinamov dragulj pokazao je svoj raskošni repertoar.

Naravno, Malta nije reprezentacija koja je ozbiljno mogla zaprijetiti Furiji, domaćini su pobijedili sa 7:0 (Olmov gol bio je za 5:0), ali Olmo je opet ponudio sjajan nogomet. Ista je priča bila i kad je postao mladi španjolski reprezentativac, odmah je od prve pokazao da mu je tamo mjesto. Olmo sve radi od prve, nema čekanja. Zar tako nije bilo i na Euru mladih reprezentacija ove godine? Kad je ušao u igru, zabio je pogodak, više ga nitko nije mogao istjerati iz momčadi, na koncu je postao najbolji igrač mlade vrste i kapetan!

REUTERS/Marcelo del Pozo
REUTERS

Brojne čestitke

Jučer poslijepodne javio nam se Olmo. Iz svake njegove rečenice isijavalo se veliko zadovoljstvo, iskrena sreća. Logično, svih ovih godina govorio nam je “san mi je zaigrati za najbolju selekciju Španjolske”.

- Ne znam koje bih najljepše rečenice izrekao nakon debija za reprezentaciju. Mogu samo one standardne, a koje su skroz iskrene, koje izlaze iz srca. Presretan sam, ponosan, osjećam se fenomenalno, divno. Ostvario sam svoj san, ono o čemu sam razmišljao od početka svoje nogometne karijere - kazao nam je u uvodu Olmo.

Zanimalo nas je li mogao pretpostaviti da će debi biti tako uspješan?

- Sanjao sam da ću zaigrati za reprezentaciju, nadao sam se tome, vjerovao u to. Međutim, niti u najluđim snovima nisam se nadao da ću imati baš takvu premijeru, da ću nakon tri minute odmah pogoditi mrežu. Tko bi, uostalom, mogao tako nešto sanjati, predvidjeti? Nogometni život zaista zna napisati sjajne priče, meni se, eto, dogodila.

Kaže nam da su ga suigrači iz reprezentacije, sve velike zvijezde, sjajno prihvatile.

- Bilo je super od prvog dana kad sam došao. Osjećao sam se kao da sam oduvijek bio s njima. Sjajni su to dečki, sjajna reprezentacija, super ljudi. Sve se eto tako poklopilo, niti sam ne bih mogao smisliti bolji scenarij. Čudo jedno kako je bilo dobro.

REUTERS/Marcelo del Pozo
REUTERS

Naravno, pitali smo ga hoće li minutažu dobiti i u ponedjeljak protiv Rumunjske?

- Ne znam, o tome će odlučiti izbornik. Ja se odlično osjećam, spreman sam.

Čestitke su stizale sa svih strana, veli nam da ih je bilo - bezbroj.

- Ne mogu vam izbrojiti koliko sam dobio čestitki. Čestitali su mi moji iz Dinama, prijatelji, ma svi živi. Evo, sad im ovako zahvaljujem.

Ispričao nam je još jednu zanimljivu priču...

- Kompletna moja obitelj bila je na utakmici. Tata, mama, ujak... Svi. Ali posebno mi je bilo drago što je mojoj premijeri svjedočila moja baka. Ona je rođena u Cadizu, u gradu u kojem smo igrali utakmicu. Debitirao sam za Španjolsku u gradu u kojem je ona rođena, postigao pogodak. Baka je sjala od sreće, ja također.

Dinamo u fokusu

Nismo ga pitali o zimskom transferu koji se najavljuje. O toj priči s Manchester Cityjem, mogućim povratkom u Barcelonu. Jer sam nas je preduhitrio odgovorom nakon kojeg su takva pitanja bila posve bespotrebna.

- Događaju mi se fenomenalne stvari. Jedna za drugom. Uživam u svakoj sekundi provedenoj na travnjaku. Sad mi je u fokusu, naravno, sljedeća utakmica reprezentacije s Rumunjskom, te moj Dinamo u kojem sam stigao do reprezentacije. Kad se vratim u Zagreb, prvo je derbi s Hajdukom koji želimo dobiti, još se više odvojiti na prvom mjestu. A onda idemo u Milano. Želimo još jedno proljeće u Europi, želimo nastaviti ono što gradimo, želimo još jedan uspjeh. Nadam se da ćemo uspjeti, imamo kvalitetu, dobro igramo. Neka se sve tako nastavi - zaključio je Olmo.

Eto, tako je taj sjajni mladić krenuo i u najboljoj španjolskoj vrsti. Sljedeću (i posljednju) kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. godine španjolska reprezentacija igra s Rumunjskom u ponedjeljak u Madridu, na stadionu Wanda Metropolitano. Vidjet ćemo hoće li Olmo i na tom ogledu dobiti priliku, hoće li ga izbornik Robert Moreno opet gurnuti u vatru. Nakon ovakvog debija, to uopće ne bi trebalo biti nikakvo iznenađenje. Olmo je oduševio već na startu, kako li samo ide tom momku, kakva je to igračina.

Nije daleko od istine

Da, to svakako ne treba propustiti napisati. Svakom minutom provedenom na travnjaku raste mu i cijena. Ove zime bi zaista moglo doći do transfera koji će obogatiti Dinamo. I više nismo sigurni hoće li ona cijena od 40 milijuna eura, koja se vrti, biti u igri. Nekako nam se čini da će još rasti. Pa ako opet nešto zapne oko izgradnje stadiona, možda Olmov transfer sam izgradi novi Dinamov stadion. Onda bi se jedna tribina mogla zvati po njemu. Šalimo se, naravno, ali nije niti daleko od istine. Sprema se daleko najveći Dinamov transfer u povijesti....

MEDIJSKE REAKCIJE: Olmo je drukčiji, on pleše s loptom i uvijek radi razliku

Dani Olmo je u subotu ujutro bio ‘vruć’ na naslovnicama španjolskih sportskih tiskovina. Marca ga je na naslovnici objavila uz još jednog debitanta koji je zabio gol, Paua Torresa, uz riječi “Novaci donose golove”, u AS-u je izašao solo uz jednostavan “Ples debitanata”, dok je katalonski Mundo Deportivo optimistično najavio “Roju iz budućnosti”.

U web izdanju Mundo Deportivo je objavio članak pod naslovom “Dobro došao kući, Dani Olmo”, a još je veću počast igraču Dinama urednik nogometne redakcije Javier Alfaro pružio u samom tekstu.

Došao je da ostane

- Jedan je od onih koji se ne boji preuzeti rizik, drukčiji je od drugih jer pleše s loptom i uvijek radi razliku. Razlika nam nije trebala protiv Malte, ali trebat će na Europskom prvenstvu. Sjećate li se Santija Cazorle 2008. i njegove uloge prvog čovjeka s klupe? Taj bi sljedećeg ljeta mogao biti Dani Olmo.

Ništa manje pozitivnih reakcija 21-godišnji veznjak nije dobio u Marci i AS-u. Potonji je objavio listu španjolskih nogometaša koji su u 2019. godini najviše povećali svoju tržišnu vrijednost, a od 15 navedenih, Olmo je na petom mjestu. Njegova je vrijednost sa 23,5 milijuna eura u siječnju do danas prema Transfermarktu porasla na 30 milijuna. Prvi u tom poretku je vezni Manchester Cityja Rodri.

Osim njegove visoke novčane vrijednosti, u AS-u nisu zaboravili spomenuti Olmov specifičan put, pomalo i trn u oku Španjolaca, koji nikada do njega nisu u nacionalnoj vrsti imali debitanta koji nije odigrao nijednu utakmicu u Primeri.

- Hrabro je otišao iz Barce u ljeto 2014. i otisnuo se prema Dinamu. Malo je tko tada mogao zamisliti da će dječak koji je u svibnju napunio 21. godinu ostvariti debi za Furiju igrajući za Dinamo. Ali ostvario je to, potpuno zasluženo, i došao je da ostane. F. Ožbolt

119 nastupa ubilježio za Dinamo (32 gola, 27 asistencija)

1 nastup za A reprezentaciju Španjolske (1 gol)

14 nastupa za U-21 reprezentaciju Španjolske (6 golova)

Linker
26. travanj 2024 17:55