REUTERS/David Klein
K'O RIBA U VODI

EVO KAKO JE LEGENDARNI IBRA ZALUDIO AMERIKANCE Ima sve što oni obožavaju: ego do neba, dugačku jezičinu i karizmu kojom osvaja sve oko sebe

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. srpanj 2018. 11:36

Za mnoge ocvale nogometaše, prije nego što i definitivno o svojim karijerama počnu govoriti u aoristu, Amerika je posljednjih godina postala idealno odredište. Malo Disneylanda, baseballa i rock’n’rolla, pa malo trčkaranja po travnjacima i eto još kojeg milijuna na računu. Bez previše stresa i bez pritiska kakvom su bili izloženi godinama prije toga.

Majstor spektakla

Gledali smo prijašnjih godina u MLS-u, sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi, Thierryja Henryja, Kakaa, Andreu Pirla, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, još uvijek gledamo Didiera Drogbu, Bastiana Schweinsteigera i Waynea Rooneyja. Svi su oni ostavili trag i dali doprinos popularizaciji nogometa preko Bare, ali nitko od njih, baš nitko, ne ide ruku pod ruku s Amerikom kao Zlatan Ibrahimović. Čak ni David Beckham, koji je, na neki način, otvorio vrata MLS-a igračima iz Europe i koji je jako dobro znao prodati svoj brend.

Zlatan, jednostavno, ima sve što Amerikanci obožavaju: ego do neba, dugačak jezik i karizmu kojom osvaja sve oko sebe. Za američke je navijače sport spektakl, show, predstava, a u takvom se okruženju Ibra snalazi kao riba u vodi. I nije slučajno što je završio baš u Los Angeles Galaxyju. Genijalan nogometaš, ali i veliki glumac i showman tako prirodno ide pod onaj slavni znak “Hollywood” koji se nadvio nad najvećim kalifornijskim gradom.

Zlatan je u Los Angeles stigao u ožujku i to je, naravno, napravio uz prasak. Ili, kako je to sam objasnio, uz potres.

"Znam da u Los Angelesu ima puno potresa, ali ovaj posljednji - to je bio moj ulazak u grad", ispalio je švedski nogometaš bosansko-hrvatskih korijena.

I ne samo to. U najvećim lokalnim novinama, Los Angeles Timesu, nakon potpisa ugovora zakupio je cijelu stranicu da bi poslao kratku i jasnu poruku:

“Dragi Los Angelese, nema na čemu.”

Slavna televizijska mreža Fox njegov je debi za Galaxy odlučila prenositi na svome glavnom kanalu, što nije napravila ni za jednu od prijašnjih zvijezda, a Zlatan je imao spreman odgovor. U gradskom derbiju protiv Los Angeles FC-a ušao je u igru u 71. minuti i s dva gola, od kojih je jedan bio spektakularan poluvolej, donio preokret i pobjedu od 4:3.

"Čuo sam publiku kako viče: “Želimo Zlatana, želimo Zlatana!” I dao sam im Zlatana", prokomentirao je u svom stilu.

Ukrao show

Čim je zakoračio u Los Angeles, Ibrahimović je krenuo u osvajanje Amerike. Najprije se pojavio na utakmici hokejaša LA Kingsa prije koje je malo haklao s igračima, potom je otišao i na LA Lakerse, gdje je paradirao s nekadašnjom košarkaškom zvijezdom Shaquilleom O’Nealom, a vrhunac je bilo gostovanje u slavnom talk-showu Jimmyja Kimmela. Iako Kimmel nema dlake na jeziku i njegovim gostima nije nimalo lako, pred Zlatanom je i on bio u defenzivi. Ili, kako je to na Twitteru prokomentirao jedan gledatelj: “Dame i gospodo, poželite Jimmyju Kimmelu dobrodošlicu u show Zlatana Ibrahimovića!”

Kimmel ga je, dakako, pitao o spomenutom oglasu u LA Timesu, na što mu je Zlatan mrtav-hladan odgovorio:

"Bacio sam oko na Los Angeles još prije nekoliko godina. Želio sam nešto pokloniti ljudima, dugo sam razmišljao i onda mi je jednog dana sinulo: trebao bih im pokloniti sebe. I zato - nema na čemu."

Samoprozvani Bog

Kad je nedavno najveći košarkaš današnjice LeBron James, kojem su mediji dali nadimak Kralj, objavio da prelazi u LA Lakerse, Ibra je na Twitteru napisao:

“Los Angeles sada ima Boga i Kralja!”

Samoprozvani Bog dotaknuo se Kralja i tijekom nedavnog gostovanja na ESPN-u.

"U njemu kao da gledam sebe, mi smo vrlo veliki ljudi koji se kreću poput malih ninja. Sviđa mi se to što radi jer time nadahnjuje mnoge ljude. Igrao sam razne sportove, sve s loptom. Ja sam fenomen i ako bih želio igrati košarku, mogao bih igrati s LeBronom bez problema."

Da, to je Zlatan. Neki ga ne vole jer ga smatraju previše arogantnim, ali on je, jednostavno, takav, rođeni zabavljač, kakve Amerikanci obožavaju. Zlatan i Amerika dobitna su kombinacija.

Linker
26. travanj 2024 10:47