Getty Images
NAKON LEBRONA - BRONNY

VIDEO: NIKAD U POVIJESTI TO SE NIJE DOGODILO, VELIKI LEBRON MOGAO BI U NBA-u ZAIGRATI PROTIV VLASTITOG SINA 'Nisam sinu smio dati svoje ime'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. srpanj 2018. 16:22

LeBron James uvijek je znao kako podići buru i gurnuti sebe u prvi plan. Još od onog famoznog The Decisiona, televizijske emisije organizirane i prikazane u udarnom terminu, samo da bi Kralj priopćio gradu i svijetu da napušta Cleveland i odlazi u Miami. U međuvremenu se vratio u Cleveland, vratio je i dug gradu i odveo Cavalierse do trona NBA lige, da bi ovo ljeto zaključio da je vrijeme za novi rastanak.

Ovaj put nije bilo The Decisiona, vjerojatno zato što je mjesecima prije javna tajna bila da najbolji košarkaš današnjice odlazi u Los Angeles. Potpisao je četverogodišnji ugovor s Lakersima, krenuo prema Hollywoodu i, naravno, izazvao ludnicu u gradu iako je početak sezone još daleko.

Utakmica otkazana zbog kaosa u dvorani

No napravio je pritom medvjeđu uslugu i drugom LeBronu Jamesu, svome 13-godišnjem sinu, koji je, ni kriv ni dužan, ubačen u gungulu s kojom će se očito morati naučiti nositi. Već samom najavom da namjerava igrati sve dok njegov sin ne dođe u NBA ligu 33-godišnji James stavio je ogroman teret na sinova leđa, proglasivši ga talentom kojeg jednog dana sigurno ne može zaobići najjača liga svijeta. A dečku je tek 13 godina i koliko god talentiran bio, još je uvijek nemoguće reći u kojem će mu se smjeru razvijati karijera. Da je cijela priča prerasla u totalno ludilo, govori i podatak da su određene kladionice stavile u ponudu mogućnost prognoze za koje će sveučilište igrati mali Bronny. Mali Bronny, koji će najesen krenuti tek u osmi razred.

Ovaj je tjedan i tata LeBron imao priliku shvatiti da su stvari otišle predaleko. Pojavio se naime u školskoj dvorani u Las Vegasu gdje je Bronny sa svojom školom North Coast Blue Chips trebao igrati protiv Nike Meanstreetsa. LeBron je ušao u dvoranu u 20.53 u pratnji obitelji i zaštitara. Izašao je u 21.12, a utakmica je otkazana. Kaos koji je nastao bilo je nemoguće kontrolirati, dvorana se zbog LeBrona i LeBrona napunila do posljednjeg mjesta, a organizatori su shvatili da je vrag odnio šalu kad je umalo došlo do fizičkog sukoba između zaštitara i roditelja igrača koji nisu mogli ući na tribine da bi gledali svoju djecu. A sve zbog tate i sina Jamesa. Bronny je ovom prilikom bio pošteđen uvreda, ali u ranijim su mu utakmicama navijači skandirali “precijenjen”. Zamislite samo kako se osjeća 13-godišnji klinac kojeg pune tribine ponižavaju na takav način zbog fame koja je stvorena oko njega. Svjestan je toga sada i njegov otac.

"Sada žalim što sam sinu dao svoje ime. Kad sam bio njegovih godina, nisam imao oca i rekao sam da ću jednoga dana kad budem imao dijete učiniti sve što moj tata nije za mene."

No u tome je, čini se, ipak pretjerao. A kako se ovih dana osjeća Bronny, najbolje zna 18-godišnji Shareef O’Neal, također talentirani košarkaš i sin još jedne NBA legende Shaquillea.

Otac i sin zajedno mogu zaigrati 2024.

“Biti sin NBA legende nije lako i pravi je izazov prilagoditi se tome u njegovim godinama. Bronnyju je malo gore nego što je bilo meni, ali se on bolje nosi s pritiskom. Kad je mene publika vrijeđala s 14 ili 15 godina, stisnuo bih se i nisam igrao kako znam. No taj dečko ima sve i radujem se što ću ga gledati kako ‘ubija’ do kraja karijere”, napisao je mlađi O’Neal na Instagramu.

A dok pritisak na malog Jamesa raste, američki mediji raspravljaju o tome mogu li LeBron i Bronny postati prvi otac i sin u povijesti koji će zaigrati zajedno ili jedan protiv drugoga u NBA ligi. Prema sadašnjim pravilima, to bi se moglo dogoditi najranije za šest godina, dakle nakon što Bronny završi srednju školu i nakon toga prođe još godina dana obvezne stanke između škole i izlaska na draft.

Istina, igrači se zalažu da se ukine takvo pravilo da bi se opet moglo izravno iz školskih klupa u NBA, no u vodstvu lige postoji ideja da se taj rok produlji na dvije godine. U bilo kojem slučaju, ako LeBron i Bronny i budu istovremeno u ligi, tatu ćemo gledati na parketima u petom desetljeću života.

Linker
02. svibanj 2024 02:35