REUTERS
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

MARIO STANIĆ PIŠE ZA SN Da kojim slučajem postoje Nobelove nagrade za bezobrazluk, manipuliranje..., siguran sam da bi u HNS -u pomeli konkurenciju

Piše: Mario StanićObjavljeno: 18. listopad 2017. 15:16

Mnogim čitateljima poznata je i interesantna rubrika “Dogodilo se na današnji dan”. Samo značajni događaji zaslužuju da ih se ugura u tu popularnu rubriku, samo iznimno bitne odluke po naše društvo dostojne su da ih se prisjetimo i spomenemo.

Ono što je pomalo razočaravajuće je činjenica kako smo mi kao narod poprilično kratke i loše memorije. Brzo zaboravljamo važne stvari, nekako olako nam ishlape događaji ili odluke koje su od velikog značaja za naše nogometno društvo. Evo, tko se sjeća jedne od najvećih odluka koju su izglasali čelni ljudi našeg nogometnog saveza?

Vitezovi okruglog stola, to jest, članovi Izvršnog odbora HNS-a upravo su na današnji dan prošle godine donijeli odluku kojom su zadužili nogomet. Kladim se da i oni sami nemaju blage veze kako je upravo danas prva obljetnica. Moja je dužnost da ih na to podsjetim jer su tom odlukom bitno utjecali na krvnu sliku našeg nogometa. Danas bi zapravo svi članovi Izvršnog odbora HNS-a trebali proslaviti taj događaj, organizirati nekakav domjenak, pripremiti tortu i upaliti jednu svijeću. Atmosfera u prostorijama Saveza bi trebala biti slavljenička i neradna jer je važnost tog događaja nešto neizrecivo.

Sve jasno i čitko

Dakle, 18. LISTOPADA 2016. ostat će upamćen kao dan kada je Hrvatski nogometni savez izglasao odluku da se mijenja broj stranaca izvan EU koji mogu igrati u našoj nogometnoj ligi.

Tu istu odluku naš nogometni savez je službeno objavio i to na ovakav način…

SN

Sve jasno, čitko, legalno i po zakonu, zar ne? Do prošle godine u ovo doba samo je ŠEST stranaca izvan EU moglo trčkarati po našim oranicama. Dobro ste pročitali, samo šest!

Onda je netko iz Saveza, netko vrlo pametan i mudar, netko tko ima hrabrost, odlučnost i viziju shvatio kako je to po mnoge naše klubove nesretan broj. Hitno i u velikoj tajnosti je sazvana sjednica Izvršnog odbora i onda su napravili nešto na što svi mi možemo biti ponosni.

Iz očajnih ŠEST u sretnih OSAM!

Nitko, ali baš nitko, nije znao što se kuha iza zatvorenih vrata u najmračnijim prostorijama našeg nogometnog saveza. Tajne obavještajne službe su morale kapitulirati, sveprisutna UDBA i svi svjetski špijuni su se pošteno osramotili. Nitko nije imao pojma kakvu ludost sprema naša krovna nogometna organizacija tako da su svi klubovi i javnost ostali zamrznuti kad je dotična informacija procurila.

Usred nogometnog prvenstva, dok velika većina klubova strepi kako preživjeti i isplatiti plaće svojim zaposlenicima naši vizionari u Savezu prave veliki zaokret u strategiji razvoja nacionalnog nogometa. To što nisu našli za shodno da tako važnu odluku podijele s klubovima ili, ne daj bože, obavijeste javnost, najbolje govori kako nam Savez funkcionira. To što nisu klubove ni pitali za mišljenje, najbolje govori koliko im je stalo do naših prvoligaša. Autistični kakvi jesu, oni su tu odluku drsko htjeli sačuvati samo za sebe pod rubrikom - Top Secret!

Đavao ne spava

Ali, đavao nikad ne spava...

Netko ih je ipak uspio provaliti i taj netko zaslužio je povišicu. Netko je uspio dešifrirati njihovu kodiranu objavu vrlo važne odluke za sve nogometaše koji su rođeni izvan Europske unije. Zapravo, kad čovjek malo dublje razmisli, naš savez je trebao tu odluku mejlati svim nogometnim federacijama dalekih i egzotičnih zemalja. Kina, Gana, Honduras, Paragvaj, Irak, Gvineja Bisau... Sve te zemlje i mnoge druge, morale su biti informirane da se kod nas tržište otvorilo.

Ne zna čovjek što je gore. To što su takvu odluku donijeli. To što su je htjeli sakriti. To što nikoga od klubova nisu pitali za mišljenje... Mijenjati propozicije natjecanja u jeku prvenstva zaslužuje više Nobelovih nagrada...

Skauti na sve strane

Da kojim slučajem postoje Nobelove nagrade za bezobrazluk, netransparentnost, podilaženje, monopolizaciju, improvizaciju, manipuliranje, jednoumlje, poprilično sam siguran da bi pomeli konkurenciju. Jedino ne znamo a vjerojatno nećemo nikad ni saznati - je l’ se na toj famoznoj sjednici glasalo tajno?

Ono što znamo šturo je, ali sigurno. Bila je to jednoglasna odluka! Svi članovi su bili “za”, a nitko “protiv”! Svi su glasali po svojoj savjesti, to jest po tuđoj naredbi. Eto, tako...

Danas umjesto ŠEST dopuštenih stranaca izvan EU koji imaju pravo igrati u HNL-u, mi ih imamo OSAM!

Danas svaki hrvatski klub zahvaljujući isključivo toj promjeni ima skaute izvan Europske unije koji budno prate razvoj mladih igrača diljem svijeta!

Danas svaki ozbiljan predsjednik zna da je puno lakše kupiti gotov proizvod nego odgajati svoje. Lakše, bliže i isplativije je otići u Peru, Čile, Brazil, Meksiko nego tramakati se po Hrvatskoj. Tamo u dalekim zemljama, nogometna struka zna što radi, oni stvaraju jeftine šampione na kojima se može višestruko zaraditi, a ovi naši talenti su ionako razmaženi i nepouzdani.

Naša omladina se ionako iskvarila, hoće sve preko noći i bez znoja.

Vođen valjda tom logikom, naš Savez je pokazao mudrost i svu raskoš pametnog preventivnog djelovanja. Zahvaljujući našem Savezu danas u Hrvatskoj svaki klub ima pravo igrati sa svim strancima.

Osam igrača izvan EU, plus neograničen broj igrača unutar EU dovodi nas do zanimljivog modela. Svaki naš klub ima pravo igrati s beskonačno mnogo stranaca!

Ova odluka bi mogla imati dugoročne posljedice za našu zemlju.

Promidžba Hrvatske

Promidžba Hrvatske kao vrlo otvorene i gostoprimljive zemlje ne može i neće ostati neprimijećena. Kad se svi ti silni strani igrači vrate u svoje daleke zemlje i onako na sva usta počnu pripovijedati o našoj kulturi, običajima i moru, imat ćemo i značajan porast turizma.

Naše mlade nade u međuvremenu mogu sjediti na klupi za pričuve ili na tribinama i onako s visoka gledati kako stranci vezu tiki-taku. Hrvatski nogometni savez, zapravo njegov Izvršni odbor (tko god tamo bio), nakon takve odluke u nekom normalnom svijetu morao bi podnijeti kolektivnu ostavku!

Pogodovati jednom klubu na štetu tisuće naših mladih igrača dovoljno govori kakva je strategija i program naše krovne nogometne organizacije. Umjesto da smanje broj stranaca, umjesto da zaštite i da potiču razvoj naših mladih igrača, oni ciljano rade protiv nas.

Odluka o povećavanju broja stranaca jasna je poruka društvu i svim klubovima da HNS pogoduje isključivo sebi, isključivo jednom klubu i strancima koji su rođeni izvan EU.

Linker
21. travanj 2024 14:09