Getty Images
KOMENTAR

NAVIJAČI REALA MOGU SE LJUTITI, ALI JEDAN JE KRALJ Ronaldo je dominaciju izgradio na golgeterskim sposobnostima. Messi uz to asistira, gradi napade...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. prosinac 2019. 13:54

Oni navijači Reala koji ne podnose svijet Barcelone mogli bi se ljutiti, ali on je definitivno kralj nogometa. I možda doista nije u prošlom razdoblju bio najbolji na svijetu, i sasvim sigurno nije igrao svoj najbolji nogomet. No, njegov i polovične forme izražen nogomet na terenu je svijet za sebe. Lionel Messi je uzeo kući i šestu Zlatnu loptu.

Nikada ne treba reći nikada, ali teško je nekako povjerovati da će i jedan nogometaš u nekoj realno dohvatljivoj vremenskoj epohalnoj perspektivi ponoviti njegove trofeje. Ronaldo? Moguće je više teorijski gledano. Portugalac je u padu fizičke moći, sve mu je teže i u Italiji, koja je objektivno niže razine nego Španjolska. Cristiano Ronaldo će u veljači napuniti 35 godina. I što više fizički kopni to će puno teže iskazivati dominaciju, sagrađenu prioritetno na golgeterskim mu sposobnostima. Za razliku od Lea Messija koji je isto vanserijski golgeter, ali uz to asistira, gradi napade, otvara koridore suigračima, dribla, stvara višak.

To je i osnovna razlika između dva uistinu velikana povijesti nogometa. Svaki onaj koji negira te posebne statuse i Ronaldu, nije u pravu. Pogotovo ako se to čini na temelju animoziteta prema njegovim uistinu nekorektnim ponašanjima. To što ima manire razmaženog derišta ne mijenja njegovu nogometnu veličinu. Messi, koji je drugačija verzija javnog doživljaja ponašanja velikih sportaša i zato uspijeva u tome da njegov egocentrizam djeluje (i u odnosu na CR-a jest) pitomiji, ipak je jednu stepenicu više. Svakome na procjenu koliko je ta stepenica viša ili manja, ali Messi igra jedan drugi nogomet. Nedohvatljiv za bilo koga na kugli zemaljskoj.

Soccer Football - The Ballon dOr awards - Theatre du Chatelet, Paris, France - December 2, 2019  Barcelona's Lionel Messi with his six Ballon d'Or trophies  REUTERS/Christian Hartmann - RC29ND9UEI3K
REUTERS/Christian Hartmann

Kad jednog dana, a on više nije tako dalek jer će u lipnju navršiti 33 godine, Messi zaključi karijeru "ala Messi" (izuzimamo moguće egzotične krajeve nogometa radi pripreme mirovine) biti će to jako tužan dan za sve koji vole nogomet iznad svega. Bez Messija ta će igra biti siromašnija za onog koji ju je izvedbom učinio praktično savršenom.

Šesta, kako analitičari najavljuju možda posljednja, ili u najboljem slučaju pretposljednja Zlatna Lopta u njegovoj karijeri, nije i ne može promijeniti sve izrečeno o njegovoj genijalnosti. Bila više ili manje zaslužena ispred fantastičnog i nadasve "stopera odlučujućeg kao centarfora za pobjede Liverpoola", Virgila Van Dijka, ona ne mijenja bit stvari. Leo Messi je kralj nogometa... Ili kako je upravo Van Dijk kazao, "borba sa njim je jednostavno neprirodna..."

Linker
22. travanj 2024 18:40