Cristiano Ronaldo

 FAYEZ NURELDINE Afp
VELIKAN NA ZALASKU KARIJERE

Quo vadis, Cristiano? Ronaldove ‘žute minute‘ bacaju sjenu na veličanstvenu priču i otvaraju brojna pitanja

Legendarni Portugalac mora se oglušiti na jeftine podvale ili poslušati vapaj dobronamjerne okoline
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. travanj 2024. 23:56

Na kraju, možeš biti ljutit poput bijesnog psa, psovati, proklinjati sudbinu, žaliti za svime što si propustio… Međutim, kada je gotovo, kada je kraj, onda se s tim moraš pomiriti - upozorava Benjamin Button, zureći u probijanje sunca nad vodenim prostranstvom, dok njegov otac uskoro sklapa oči i odlazi na vječni počinak. Detalj je to iz filmske ekranizacije o njegovom "Neobičnom slučaju", koja je svjetlo dana prvi put ugledala kao kratka priča prije 102 godine, a za čije je retke zaslužan Francis Scott Fitzgerald. Rođen kao član kluba treće životne dobi, Button "patentira" proces "obrnutog starenja", od starca postaje mladić, a od života se rastaje kao - beba. Adaptira li se mjesto radnje, pak, na nogometni planet, a vrijeme radnje namjestimo na početak prošle godine, priču o "Još neobičnijem slučaju" pronaći ćemo u saudijskoj pustinji.

image
POWER SPORT IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Iako će u veljači iduće godine skupiti 40 svjećica na rođendanskoj torti, veteran s Madeire u poznoj fazi veličanstvenog sportskog putovanja poprima konture neiskusnog mladića, zelenog tinejdžera, koji surfa na divljem valu nekontroliranih emocija, a iz tijela prekaljene legende, jednog od najvećih nogometaša u povijesti, prerasta u nestrpljivog dječarca. Ostavivši u prašini Selenu Gomez, Justina Biebera, Taylor Swift i Arianu Grande, planetarne zvijezde s glazbenom pozadinom, Cristiano Ronaldo odavno je odjahao na propisanu distancu najveće popularnosti na bespućima društvenih mreža. Stavimo li u računicu ukupan broj njegovih poklonika na Instagramu, Facebooku i X-u (Twitteru), suma će se u ovom trenu zaustaviti na 908 milijuna, što je daleko više od navedene pjevačke konkurencije.

S obzirom na to da sve jasnije koketira s brojkom od milijarde pratitelja (!), a njegovo je prezime neizostavan dodatak na leđima milijuna djece diljem svijeta, koji pomno prate i kopiraju svaki njegov potez, epizoda u Saudijskoj Arabiji - posebice uz svježe ispade - upućuje na jasno pitanje: Quo vadis, Cristiano? Kamo ideš?

Jeftine provokacije

Iako će i autor ovih redaka, kopajući po kutijama s dresovima ispod kreveta, pronaći njegovu "sedmicu" iz Manchester Uniteda i "devetku" iz premijerne sezone u Real Madridu, nad glavom će mu se brzo nadviti dijametralno suprotna razmišljanja dok promatra nemile scene s travnjaka iz - ruku na srce - prilično nerelevantne lige u nogometnim okvirima. Sličnog su razmišljanja i renomirani strani mediji, koji s nevjericom promatraju zbivanja na terenima Al-Nassra, Al-Hilala, Al-Shababa i ostalih predstavnika financijski najrasipnije lige svijeta, gdje 14 od ukupno 18 klubova ima prosječni posjet manji od 9000 gledatelja po utakmici. Vratimo li film devet godina unatrag, takav scenarij bio je nezamisliv. Prema njegovim riječima.

- Želim završiti karijeru na najvišoj razini. Želim se oprostiti dostojanstveno, u dobrom klubu. Dakle, ne želim ići u SAD, Katar ili Dubai, ne vidim se u takvim ligama - govorio je Cristiano Ronaldo 2015.

A onda, naglim skokom u travanj 2024., istog čovjeka pronalazimo pod svjetlima najblještavijih reflektora u polufinalnom ogledu saudijskog Superkupa. Međutim, ne zbog nogometnih minijatura. Nasjevši na jeftine provokacije Alija Al-Bulayhija, braniča Al-Hilala, Ronaldo je njegovu glavu u dva navrata pretvorio u "stalak za lakat", a "nagrada" mu je stigla u obliku crvenog kartona u finišu utakmice. Nakon isključenja, dok mu je sudac bio okrenut leđima, kamere su uhvatile scenu u kojoj su Portugalcu stigle i najcrnje misli, s obzirom na to da je, s loptom u rukama, bio spreman šakom zamahnuti prema sučevoj glavi, ali na vrijeme se uspio obuzdati.

Izlazeći s terena, u dvorištu (po)najvećeg suparnika u Saudijskoj Arabiji, ironično je pljeskao prema tribinama i sucu, ne skrivajući frustracije i očaj. Iako to nije bio prvi okršaj njega i Al-Bulayhija, koji ima "fetiš" na Ronalda i s guštom ga provocira u svakom susretu, 39-godišnjak nije smio tako reagirati. Naročito ako se zna na kakvom je glasu taj pet godina mlađi saudijski branič. Izrazito prgav, bezobrazan i neumjeren. Na Azijskom kupu, prije samo tri mjeseca, Heung-mina Sona povlačio je za kosu, a na Svjetskom prvenstvu u Kataru u lice se unosio Lionelu Messiju, dok ga je Argentinac blijedo promatrao.

image

Cristiano Ronaldo

FAYEZ NURELDINE Afp

Iako je bilo kristalno jasno da će Ronaldo odabrati Saudijsku Arabiju zbog 200-tinjak milijuna razloga godišnje, nitko nije mogao računati na takvu učestalost "žutih minuta". Istina, srce šampiona nikada se ne gasi. Doda li se u jednadžbu i zastrašujući pobjednički mentalitet, uz nepokolebljivu glad za uspjehom - ono što u njegovim godinama, ali na puno većoj razini, pokazuje LeBron James - nameće se jedno od logičnih objašnjenja za ono što si dopušta u završnici bogate karijere.

Međutim, je li to velikanu najpopularnijeg sporta na svijetu potrebno? Kome se takva, svjetska "faca" treba dokazivati? Je li svjestan enormnog utjecaja na fanatike diljem svijeta, posebno one najmlađe?

"Pokret" koji je "začet" u Zagrebu

Osim titule najplaćenijeg sportaša na planetu, CNN ga je prošle godine proglasio i "kraljem Instagrama", s obzirom na to da svakom objavom na toj platformi zaradi između dva i tri milijuna eura. Brojke na računu proteklih dana korigirala mu je i relativna pobjeda u sudskom sporu s Juventusom, zbog koje mu "Stara dama" mora isplatiti oko deset milijuna eura zbog zavrzlama s plaćom iz vremena pandemije. No, s obzirom na to da mu "novčana pipa" svakodnevno curi, i to vrlo jakim "mlazom", ponovno se nameće isto pitanje: je li dodatno debljanje bankovnog računa u Saudijskoj Arabiji, zaista, vrijedno nasjedanja na podvale od "anonimaca" na terenu?

Zbog nagomilanih ekscesa, bivša perjanica Reala, Uniteda i Juventusa aktivirala je i gnjev nekadašnjih zvijezda, koje su mu spremne "spustiti", bez dlake na jeziku. Okidač za jedan od takvih sukoba bilo je i povlačenje paralela između saudijske i francuske lige, kada je Ronaldo izjavio da Francuzi gledaju u leđa Saudijcima.

- Iznimno ga cijenim, ali neka začepi. Nije pošteno to što govori o francuskoj ligi. Portugal je jedan od favorita za osvajanje Eura, ali samo ako on neće igrati. Njemu i Messiju nitko nikada neće uzeti ono što su napravili za nogomet, hvala im, ali neka uživaju u mirovini - poručio je prije mjesec dana Frank Leboeuf, Francuz s 50 nastupa za "tricolore".

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Ipak, otrovne strelice koje je ispalio prema Ligue 1 imaju nešto manji odjek od prostačkih gestikulacija na terenu. Prste u tome ima i publika, koja mu je pronašla Ahilovu petu u jednostavnim povicima - "Messi, Messi". Pritom, iako se to teško može dokazati, autor ovih misli ne može se oteti dojmu da je taj "pokret" začet u Zagrebu. Bilo je to u rujnu 2011., kada je Ronaldo s "kraljevima" stigao u Maksimir na noge Dinamu, a domaći navijači su ga podboli skandiranjem imena njegova najvećeg suparnika, na što je on sarkastično odgovorio stisnutom šakom prema sjevernoj tribini.

"Stati na loptu"

Dok se taj videomaterijal može ugurati u rubriku "simpatičnih", a lako je dostupan i na internetskim preglednicima, Ronaldo je na iste provokacije u Saudijskoj Arabiji reagirao ironičnim stavljanjem ruke na uho, a zatim i potpuno neprimjerenim, opscenim gestama prema spolnom organu. Epilog priče bila je suspenzija na jednu utakmicu, kao i simboličan udarac po novčaniku, težak oko 7500 eura.

Sličnu neprikladnu poruku poslao je i nakon utakmice protiv Al-Hilala u veljači, kada su mu domaći navijači, dok je hodao prema svlačionici, bacili šal svog kluba, a on ga je - bez oklijevanja - prislonio na neprimjereno mjesto. Štoviše, potražite li na internetu njegovo ime, uz dodatak "Saudi Arabia", ekranom će dominirati rezultati s riječima "incident, suspension, ban".

Ugovorne stavke otkrivaju da je za Al-Nassr vezan do ljeta 2025. godine, kada bi se, kod većine igrača, nazirao završni tango, s obzirom na to da će imati 40 godina i pet mjeseci, ali u ovom "neobičnom" slučaju sve su opcije otvorene. S druge strane, 58 dana ostalo je do prve utakmice portugalske reprezentacije na Euru u Njemačkoj. Družina Roberta Martíneza turnir će otvoriti protiv Češke, a ne treba uopće dvojiti koji će igrač imati najveći motiv na europskoj smotri.

image
IMAGO SPORTFOTODIENST/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Dok će Ronaldo sanjati reprizu francuskog ljeta otprije osam godina, kada je režirao jedan od najupečatljivijih trenutaka spektakularne karijere i podigao trofej europskog prvaka, završni kadrovi njegove velike priče na klupskom planu pretvaraju se u film s tužnim završetkom. Kako bi se othrvao žalosnom raspletu, morao bi se oglušiti na jeftine podvale, iskusno stati na loptu, dok mu dobronamjerna okolina nudi i drugu opciju, sve glasnije poručujući - "Cristiano, odmori se, zaslužio si".

Linker
20. travanj 2024 23:59