REUTERS
NEVJEROJATNA POVIJEST SUKOBA

NEDJELJA DONOSI DERBIJE OD KOJIH SE STRAHUJE DANIMA U Rimu je bilo pucnjave i mrtvih, u Londonu mržnja traje već skoro 100 godina

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 30. travanj 2017. 15:47

Vikend gradskih derbija! Počelo je s Espanyolom i Barcelonom te Rangersom i Celticom u subotu, završit će se s Tottenhamom i Arsenalom u nedjelju poslijepodne (17.30), a između se, baš u vrijeme ručka, ugurao i sudar Rome i Lazija (12.30).

Onaj nepopularni nogometni termin u 12.30 sati kao da se ustalio na Čizmi kada je riječ o derbi utakmicama, jer nakon Intera i Milana, sada i dva rimska velikana za objed imaju sudar s najvećim rivalom. Sudar dvaju načina kako živjeti Vječni grad u rivalstvo je preraslo čak i prije nego što su oba kluba formalno postojala. Razlog? Lazio je osnovan 1900., dok je Roma 27 godina kasnije trebala nastati ujedinjenjem četiri klubova. Alba, Roma i Fortitudo bila su tri koja su pristala na fuziju, prihvatili Mussolinijevu (bio je najprije član navijača Lazija, a onda je prešao na stranu Rome) ideju o stvaranju jakog kluba koji će biti konkurentan onima sa sjevera, dok je Lazio odbio pripajanje i ostao - svoj.

Bio je to okidač za rivalstvo koje je svoje prve note dobilo dvije godine kasnije, 1929., kada je Roma pogotkom rođenog Riječanina Rodolfa Volka ostvarila prvu pobjedu u međusobnim ogledima.

Pucao je - igrač

Nakon burnih početaka uslijedilo je malo primirje, djelomično i zbog ratnih događanja, a onda se rivalstvo zakuhalo ponovno 1970. godine kada je navijač Lazija Vincenzo Paparelli uoči početka utakmice od strane navijača Rome pogođen signalnom brodskom raketom.

Od siline udara rakete koja je s jedne na drugu stranu stadiona preletjela čak 250 metara nesretni Paparelli je na mjestu preminuo. Pucalo se i četiri godine kasnije, ovoga puta iz pištolja i to od jednog igrača Lazija, Sergija Petrellija, koji je sa suigračima bio u karanteni. Navijači Rome su pjevali ispred hotela u kojem se Lazio nalazio, a Petrelli izašao na balkon i ispalio tri hica u zrak kako bi rastjerao okupljenu masu...

I sada se zakuhalo već u predigri, a naslovne ulogu uzeo je Francesco Totti.

- Lazio? To je momčad koju na travnjaku uvijek želiš uništiti - bila je poruka kapetana Rome.

Ne treba uopće isticati kakve je komentare izazvala na drugoj strani i najavila - vatromet. U svakom smislu...

Isto se očekuje i na White Harte Laneu, gdje se igra derbi sjevernog Londona, koji već 98 godina slovi za jedan od najznačajnijih gradskih sudara na Otoku. U počecima ogleda Tottenhama i Arsenala klubovi nisu bili rivali u tolikoj mjeri, no priča se počela mijenjati 1913. godine kada je Arsenal doselio u sjeverni London i svoj dom pronašao na Highburyju, stadionu u neposrednoj blizini Tottenhamovs White Hart Lanea. Iz redova Spursa su spočitavali Topnicima da im žele preoteti dio navijača, no rivalstvo kao takvo u najvećoj je mjeri eskaliralo 1919. godine.

Sporna odluka

Tottenham je sezonu završio na posljednjem, 20. mjestu, prve lige, Arsenal je bio peti u drugoj ligi, i odluka vodstva Saveza o širenju lige i način na koji se isto dogodilo bio je okidač. Glasanjem je odlučeno da će Tottenham ispasti, a Arsenal postati novi prvoligaš, što je izazvalo veliki revolt Tottenhamovih navijača bez obzira što su desetak godina ranije na sličan način ušli među englesku elitu.

Suvišno je uopće isticati koliko je navijačima obje momčadi važno završiti ispred rivala ili ga pobijediti u derbiju, zbog čega navijači obje momčadi imaju svoje dane. Topnici obilježavaju “Dan svetog Totternghama”, odnosno trenutak u kojem Spursi ni matematički ne mogu sezonu završiti ispred Arsenala, dok navijači Tottenhama imaju svoj “Dan svetog Hotspura” koji obilježavaju 14. travnja. Ove sezone su ga obilježili pobjedom protiv Bournemoutha, ali pravo slavlje bio bi trijumf protiv Arsenala. Koji bi ih ostavio u utrci za titulom i rivalu dodatno pokvario sezonu. A to je u gradskim derbijima najveća pobjeda.

------------------------------------------------------------------------

Londonski derbiji Tottenhama i Arsenala uvijek su žestoki, što će sada biti dodatno ‘podebljano’ jer se Spursi bore za titulu

Pobjeda u derbiju može imati dvostruku korist za Tottenham. Ostat će u utrci za naslovom prvaka, ali i prvi put nakon 22 godine, u tom slučaju i matematički, završiti sezonu ispred Arsenala. I teško se prisjetiti kada su Spursi bili toliki favoriti, zbog svoje dobre igre, ali i silnih problema koje ove sezone ima Wenger. Za današnju utakmicu bi mogao biti bez cijele obrane, budući da je Mustafi ozlijeđen, a Koscielny upitan, a fale mu još i Ospina, Perez, Cazorla...

Kod Pochettina je situacija neznatno bolja, budući da su zbog ozljeda out Rose i i Vorm, a od ranije i Lamela. Niz od osam uzastopnih prvenstvenih pobjeda mogao bi potrajati.

Linker
27. travanj 2024 01:30