Ulf Kirsten
 Thorsten Wagner/Bongarts/Getty Images
VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

NEMA VIŠE GLAVOM! ŠKOTSKA JE PRVA DRŽAVA U EUROPI KOJA JE UVELA RADIKALNU PROMJENU Hoće li sada uslijediti revolucija u nogometu?

Škotska je prva država nakon Sjedinjenih Američkih Država a koja je zabranila igranje - glavom. Doduše odnosi se to na mlađe selekcije, a sve je krenulo nakon jedne tužbe u Americi...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. siječanj 2020. 17:43

Nakon Sjedinjenih Američkih Država pojavila se i prva država u Europi koja je u nogometu zabranila - udarac glavom. Iako se zabrana, doduše, odnosi samo na mlađe selekcije, mnogi smatraju da je ovo tek početak nečega što će potencijalno izmijeniti nogomet u globalu...

Netko će reći da je za sve kriv američki film Potres mozga (Concussion, 2015), a u kojem patolog iz Pittsburgha, glumi ga Will Smith, otkriva istinu oko oštećenja mozga kod američkih nogometaša koji tijekom utakmica trpe ponovljene potrese mozga.

I upravo je Škotski nogometni savez 'snimio' promjene pravila u SAD-u, a koje su uključile zabranjeno udaranje glavom lopte u juniorskim selekcijama. Jer Američki nogometni savez bio je primoran mijenjati pravila, jer je nekoliko roditelja podnijelo tužbu protiv FIFA-e i njihovih nogometnih institucija. U tužbi je navedeno da su sve tri organizacije bile neodgovorne i tražili su zabranu udaranja glavom u nogometu.

To je i dovelo do toga da je Nogometni savez SAD-a u studenom 2015. godine izdao pravilnik "Recognise to Recover", program koji je igračima starosti od 10 godina ili mlađima zabranio udaranje lopte glavom. Nova pravila govore o tome da igrač, ako s namjerom udari loptu glavom, dosuđuje se - slobodan udarac.

Razmatranje problema ubrzao je članak u "The New England Journal of Medicine", koji je proučavao smrtnost od neurodegenerativnih bolesti među bivšim škotskim profesionalnim nogometašima (1,7%) i pokazao da je veća nego među ostalim građanima (0,5%).

MADRID, SPAIN - AUGUST 16: Luka Modric of Real Madrid CF lobs the ball over the head of Andre Gomes of FC Barcelona during the Supercopa de Espana Final 2nd Leg match between Real Madrid and FC Barcelona at Estadio Santiago Bernabeu on August 16, 2017 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Getty Images

Linker
26. travanj 2024 14:59