Damir Krajač / Hanza Media
BIVŠI PREDSJEDNIK HNS-A

NOVI NASTAVAK PRIČE O NESTALOJ MEDALJI SA SP-A 'Ne dam mu svoje brončano odličje, zaslužio sam i dvije medalje bdijući nad Ćirom'

BRANKO MIKŠA Bivši predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. studeni 2018. 21:43

Nevjerojatnu je buru podignuo anonimni oglas o prodaji brončanog odličja sa SP-a u Francuskoj. I u ovih su se nekoliko dana već ispisali traktati o toj famoznoj bronci o kojoj se u konačnici saznalo da je od poznatog kolekcionara i da ne pripada nikome iz hrvatske reprezentacije ili njezinog stožera iz 1998.

Dakle, taj oglas nije ni djelo Branka Mikše, koji je 1998. godine bio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predvodio je hrvatsku nacionalnu vrstu u Francuskoj.

- Moja je medalja doma, spremljena, nije ukradena, nisam je prodao, niti ću je prodavati! Vidim da su se o toj temi ovih dana ispisali “romani”, no previše je vremena prošlo da bih se sad sjetio tko je sve i po kakvom kriteriju dobio odličje. Ne znam ni koliko smo ukupno medalja dobili, iako taj popis sigurno negdje postoji, ali ovako napamet to ne mogu znati. Ako je u stožeru bilo 50 ljudi, a podijeljeno je, recimo, 30 kolajni, jasno je da je nije mogao svatko dobiti i postojali su uobičajeni kriteriji na osnovi kojih su se medalje dijelile - rekao je Mikša.

Rijeka, 151018.
Stadion Rujevica. 
Prijateljska utakmica, Hrvatska - Jordan. 
Na fotografiji: Damir Miskovic, Branko Miksa, Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Opipljive zasluge

Ondašnji kondicijski trener reprezentacije, Luka Radman, dakle zaslužni član stručnog stožera, kaže da on nije dobio medalju, a da su je možda dobili vozač i zaštitar!?

- Ne znam kako bih vam odgovorio na to... Ne bih želio polemizirati s Radmanom, koji je sigurno dao svoj doprinos tom uspjehu, ali sigurno je postojao kriterij po kojem su medalje dijeljene. Previše je godina iza nas da bih se sjećao svake potankosti. Znam samo da sam ja svoju kolajnu itekako zaslužio, doma je, neću je prodati, a nisam je baš voljan ni dati u ruke Luki Radmanu! Jer, moje su zasluge za tu broncu opipljive, budući da sam se morao mjesecima prije SP-a danonoćno baviti Ćirom Blaževićem kao “direktorom proizvodnje” i najboljim trenerom! A to nije bilo lako, svi znamo kakav je Ćiro, pa si nekaj razmišljam da sam možda u Francuskoj zaslužio dobiti čak i dvije medalje - u svojem stilu veli Mikša, čiji su vicevi godinama uveseljavali prvog hrvatskog predsjednika, pokojnog dr. Franju Tuđmana.

A ne zvuči li pomalo čudno da se Radman tek sad javio s priznanjem da nema medalju!? Nakon 20 godina...

Znali su se kriteriji

- To što ste sad rekli jedini je logičan upit. Zašto odmah u Francuskoj nije postavio pitanje o medalji? Odmah se trebao pobuniti, možda je onda pogreška, ako je postojala, mogla biti i ispravljena! A ne sad, 20 godina kasnije... Ne znam, teško je bilo što komentirati s ove vremenske udaljenosti, ponavljam da cijenim svačiji doprinos i svačiju struku, ali sigurno su postojali neki kriteriji prilikom dodjele odličja, nisu te medalje bacane u zrak, pa tko je uhvati - njegova je, k’o svadbeni buket! A vidio sam i ideju da se rade replike medalja!? To je smiješno, kakve replike, pa onda bi medalju mogao svatko imati.

Vas nema na onoj euforičnoj fotografiji igrača i dijela stožera na travnjaku Parka prinčeva nakon dodjele odličja. Kad ste vi dobili medalju?

- Ondašnji predsjednik FIFA-e, Sepp Blatter, uručio mi ju je poslije dodjele odličja na travnjaku. Ja se nisam spuštao na teren, medalju sam poslije dobio - rekao nam je Mikša, istaknuvši na kraju:

- Znate kaj, sve je ovo - “jalovina”! Te priče o medalji 20 godina poslije, ma koga to zanima? Vidite koliko ljudi cijene tu medalju, pa je ne mogu ni naći negdje u podrumu!? Dajte radije pišite o tome ‘kak bu’ nam reprezentacija izgledala na proljeće, u kvalifikacijama za Euro? Koga bude Dalić pozvao iz mlade reprezentacije, kako će zamijeniti neke već pomalo “umorne” ljude - kaže Mikša.

Medalja na aukciji je jedna od 10 dodatnih

Iz aukcijske kuće Agon Sportd World došla je potvrda, kako prenosi Jutarnji list, da medalja ponuđena na aukciji nije od nekoga iz Hrvatske, već iz kontigenta od 10 dodatnih kolajni koje FIFA podijeli po svojoj volji. Dakle, te 1998. proizvedeno je 40 brončanih medalja, njih 30 otišlo je igračima i stručnom stožeru Hrvatske, a 10 tko zna kome, obično to budu neki dužnosnici FIFA-e ili nacionalnih saveza. Tako je od jednog od njih zasad neimenovani kolekcionar prije 10 godina kupio medalju i ovoga prosinca je oglasio njezinu prodaju na aukciji, uz početnu cijenu od 7.500 eura.

Linker
24. travanj 2024 13:27