Getty Images
NEZABORAVNA UTAKMICA

POLJUD JE BIO VELIČANSTVEN, HRVATSKA NIJE POBIJEDILA ALI SE SLAVILO! Nakon tog susreta likovao i predsjednik Tuđman 'Na svijetu nema takve atmosfere'

8. LISTOPADA 1995. GODINE Vatreni u nezaboravnoj utakmici odigrali 1:1 s Italijom, što je bilo dovoljno da osiguraju odlazak na Euro u Engleskoj 1996.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. listopad 2019. 22:49

Hrvatska je na Poljudu odigrala jednu utakmicu u kojoj nije pobijedila, ali je atmosfera svejedno bila pobjednička i euforična. Bilo je to na današnji dan 1995. godine u kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije. Završilo je 1:1, ali bio je to bod koji nam je praktički jamčio odlazak na Euro u Englesku 1996. godine. Vatreni su u toj utakmici bili u komotnoj situaciji najviše zbog sjajne pobjede izborene u Palermu (2:1), iako ipak nismo imali pravo na poraz jer bi nam zakomplicirao situaciju u skupini.

- Sve osim poraza bilo bi vrlo vrijedno - govorio je uoči utakmice kapetan Zvonimir Boban te ponudio objašnjenje: - Budimo realni i pogledajmo istini u oči. U ovakvoj situaciji vredniji je remi u Splitu nego pobjeda u Palermu. Bez Prosinečkog, Jarnija, Bilića te s neoporavljenim Štimcem velika bi stvar bila odigrati neodlučeno. Da smo kompletni, remi bi bio sasvim realan, a ovako treba sačuvati glavu na ramenu...

Talijani su s druge strane u Split stigli prepuni motiva, odlučni da uzvrate Hrvatskoj za poraz u Palermu.

- Tada su još bili umorni od Svjetskog prvenstva, neki su mi rekli da im se i lopta gadila. Sada stižu u dobroj formi - objašnjavao je Boban.

Talijanski strahovi

Igrali su Talijani malo i na kartu ratnog stanja u Hrvatskoj, neki su isticali strah od raketiranja, ali Boban je i za to imao spreman odgovor.

- Talijani još nisu shvatili što je značila Oluja za sigurnost Hrvatske, ali ne treba im zamjeriti, oni ipak ne mogu znati ono što mi znamo...

Dobrog je raspoloženja bio i pokojni Tomislav Ivić, u to vrijeme direktor svih selekcija, ali i stručnjak koji nas je, zbog Ćirine suspenzije, s klupe vodio u Palermu.

- Bilo bi izvrsno kada bismo remizirali, ali da bismo uzeli bod, trebamo igrati na pobjedu.

I napokon je došla utakmica koja se najavljivala tjednima. Atmosfera je bila veličanstvena, Splićani su meč organizirali briljantno. Na startu utakmice gledatelji su zajedno podigli oko 30.000 malih, papirnatih zastavica. Pokojni predsjednik Tuđman bio je dočekan ovacijama, a diljem tribina isticali su se transparenti navijača pristiglih iz kompletne domovine.

Utakmica za nas nije mogla bolje početi jer je Bucci već u 10. minuti zaradio crveni karton zbog toga što je rukom uhvatilo loptu izvan kaznenog prostora u trenutku kada bi se Šuker sam sjurio prema praznom golu. Naše je igrače to dodatno osokolilo pa su žestoko pritisnuli Talijane. Međutim, u 29. minuti Talijani su šokantno poveli nakon jedne kontre. Nikola Jurčević je tada prekršajem zaustavio Del Piera, slobodan udarac sa 17 metara izveo je Di Matteo koji je kratko gurno loptu Albertiniju, a ovaj je iznenadio Ladića na vratima pogodivši mrežu u njegovu kutu.

Na sreću, već u 48. minuti smo izjednačili. Rezervni golman Toldo srušio je Bokšića u naletu, a Šuker je bio sigurni izvođač s 11 metara. Bio je toj njegov 15. gol u dresu Hrvatske.

Do kraja utakmice bili smo bolji, više smo napadali, ali na koncu je ostalo tih 1:1; što je bilo dovoljno da praktički osiguramo odlazak u Englesku.

- Velika Italija još se mora namučiti da bi vidjela Euro, a mi smo već tamo. Hvala igračima na ovoj predstavi, na sjajnim kvalifikacijama. Netko će možda biti razočaran što nismo pobijedili, jer je Italija cijelu utakmicu igrala s igračem manje, ali to nije bitno. Gledatelji su bili divni i zbog njih mi je žao što nismo pobijedili - likovao je nakon utakmice predsjednik Tuđman.

Stvar rutine

Predsjednik Talijanskog nogometnog saveza Antonio Matarrese bio je oduševljen svim što je vidio u Splitu pa je nakon utakmice euforično objavio:

- Doći ćemo i na proslavu konačnog oslobođenja Hrvatske!

A hrvatski izbornik Ćiro Blažević primao je komplimente sa svih strana.

- Na kraju ćemo najviše pamtiti rezultat kojim sam vrlo zadovoljan, jer igrali smo protiv sjajne momčadi koja se herojski borila.

Sretni su bili i njegovi igrači. Zvonimir Boban bio je oduševljen atmosferom:

- Bilo je nezamislivo, nezaboravno i fenomenalno. Nigdje na svijetu se ne može stvoriti ovakva atmosfera.

Davor Šuker bio je sretan zbog postignutog pogotka:

- Da su mi koljena klecala, sigurno ga ne bih zabio. Bacio sam Tolda varkom tijela u krivi kut, a onda je udarac bio stvar rutine.

Tako je Hrvatska bez pobjede, ali ipak slavljenički odradila prvu utakmicu koju je reprezentacija odigrala na Poljudu. Sutra navečer očekujemo sličnu atmosferu na tribinama, ali i pobjedu na terenu. Bod ovaj put ne bi zadovoljio naše ambicije iako bismo i s njim ostali u itekako izglednoj utrci za odlazak na Euro...

Linker
06. svibanj 2024 18:54