Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
NA PRAGU TRANSFERA

ŠTO OČEKUJE KALINIĆA AKO ODE U GENT? Hrvatski 'Belgijanci' otkrivaju: 'To je iznimno primamljiva opcija, nijednog trenutka ne bih dvojio'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. prosinac 2016. 22:41

Što očekuje Lovru Kalinića ako se realizira ponuđeni transfer u Gent? Najbolje znaju igrači koji su prošli belgijsku ligu.

Branko Strupar sinonim je za uspješnog Hrvata u Belgiji, najbolji je strijelac lige bio u dresu Genka, igrao je i za belgijsku reprezentaciju.

- Da mene Kalinić pita je li Gent dobra opcija za nastavak karijere, potvrdno bi mu odgovorio - u startu je kazao Strupar.

Sanjin Strukic/Cropix
Sanjin Strukic/Cropix / ALL

- Belgija je u srcu Europe, izuzetna odskočna daska za karijeru. Ako si u Belgiji pravi, sigurno ćeš dobiti šansu otići u neki jači klub u Njemačkoj, Francuskoj ili čak Engleskoj, ako imaš uvjete koji se traže u Premiershipu. Nijednog trenutka ne bih dvojio pred takvom ponudom. Ne znam ima li i drugih opcija, ali Gent je iznimno prihvatljiva opcija. Klub koji raste iz dana u dan, koji ima ambiciju u belgijskom, ali i europskom okviru. Gent je u pravom smislu zdrav klub, sredina u kojoj se može dobro živjeti i nogometni napredovati - jasno je kazao Branko Strupar.

Mario Carević najbolje poznaje stanje u Gentu. Zašto baš Carević? Zato što je puno igrača iz njegova nekadašnjeg kluba Kortrijka preselilo u Gent, a uz njih trener i sportski direktor.

- U Belgiji im se zlobnici rugaju da su drugi Kortrijk, ali kada izuzmu takve ljubomorne priče, mora se kazati da je Gent kvalitetna sredina. Uređen klub s odličnom infrastruktorom, najboljim stadionom u Belgiji - počeo je Carević priču o Gentu.

- Trener Hein Vanhaezebrouck, koji je i mene vodio u Kortrijku, triput zaredom proglašen je najboljim trenerom Belgije. Sportski direktor Michel Louwagie tehnički je direktor, a Patrick Turcq sportski je direktor. Mene je Turcq doveo u Kortrijk, on je napravio igračku selekciju Genta uglavnom uzimajući u startu prinove iz belgijske lige, iz klubova sredine poretka poput Kortrijka i Charelorija. Ovog ljeta vratili su i Taravela iz Dinama, posložena je momčad koja je u ljeto 2015. osvojila prvi naslov prvaka u povijesti kluba, a danas se dalje lagano nadograđuju. Uza sve, Gent je prekrasan grad za život. Odličan stadion, nogomet na prvom mjestu i miran, lijep grad. Više gotovo da se i ne može poželjeti.

Zagreb, 031215.
Igraliste NK Zagreb, Veslacka.
Trening Hajduka  pred subutnju utakmicu sa GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Mario Carevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Mario Carević

Je li to sredina u kojoj će napredovati Lovre Kalinić?

- Otkrit ću vam da sam razgovarao s Kalinićem nakon utakmice u Koprivnici. Rekao sam mu “pođi u Gent, to ti je pravi klub”. I to je jedina istina. Belgija je prava prilika za dokazivanje i napredak u karijeri.

Je li 2,5 milijuna eura preveliki financijski zalogaj za Gent? Ne bi trebao biti kada se zna da su prošloga ljeta prodali tri igrača za više od 22 milijuna eura. Kumsa u Watford za 10, Depoitrea u Porto za 6 i Selsa u Newcastle za 6,60 milijuna eura.

- Jasno da 2,5 milijuna nije previše za Gent. Pored navedenih transfera zaradilo se 15 milijuna eura prošle sezone igranjem Lige prvaka, a ove jeseni su u Europskoj ligi gdje u veljači nastavljaju natjecanja u nokaut fazi s Tottenhamom. Imaju novca, imaju sredstava za kreiranje prave momčadi. Za njih iznos od 2,5 milijuna nije problem, ma koliko je neuobičajeno da se toliko plati za vratara. Ne znam hoće li Hajduk prihvatiti ponudu, ali za Lovru Kalinića bi Gent bio pravi pogodak - zaključio je Carević.

Linker
19. travanj 2024 23:47