CROPIX
ZATO NIJE POZVAN U REPREZENTACIJU?

TRANSFER GODINE OKUPIRA SVE NA POLJUDU Hajduk će na kraju odbiti impresivnu ponudu od 2,5 milijuna eura?

TRANSFER Na Poljudu se nadaju da ponuda belgijskog kluba nikako nije i najbolja koja će ove zime pristići za njihova reprezentativnog vratara
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. prosinac 2016. 12:41

Lovre Kalinić nije pozvan u reprezentaciju za turnir u Kini, na pozicijama vratara na popisu izbornika Ante Čačića jesu Andrej Prskalo iz Rijeke i Dominik Livaković iz Dinama.

Ima li tu neke drame jer na listi putnika nema Kalinića? Je li Hajduk lobirao kod izbornika da ga ne vodi s obzirom na to da se očekuje da čuvar mreže Bijelih u siječnju promijeni sredinu? Kalinić nije branio u derbiju s Dinamom zbog lakše ozljede koljena koju bi trebao sanirati do početka priprema s Hajdukom 9. siječnja.

U Hajduku nisu ništa znali o reprezentativnom popisu, tek su jučer dobili obavijest da su pozvani Nikola Vlašić i Josip Juranović. Turnir u Kini sigurno ne bi puno promijenio u spoznaji o Kalinićevoj kvaliteti, ali je mogao upisati dodatna dva nastupa, pa neka se radi o kombiniranoj vrsti sastavljenoj od većinom domaćih igrača. Činjenica je da je Kalinić u kategoriji provjerenih igrača, pa je tako vjerojatno rezonirao i izbornik Čačić, koji je gledao subotnji derbi te se odlučio za Vlašića i Juranovića. Uostalom, Kalinić je u reprezentaciji branio kada je dobivao šansu, odnosno kada nije bilo Danijela Subašića, i svaki je put bio na razini. Njegov je status drugoga vratara u reprezentaciji po svemu neupitan, a Kina je prigoda da Čačić isproba Prskala i Livakovića, koji su skrenuli pažnju na sebe u jesenskom dijelu prvenstva.

Gdje će završiti Kalinić ove zime? Poznato je da je Gent dao ponudu tešku 2,5 milijuna eura, a budući da se transfer dijeli u omjeru 80:20 između kluba i igrača, Bijelima bi pripalo ravno dva milijuna.

Velika očekivanja

Predsjednik Hajduka Ivan Kos rekao je da u ovom prijelaznom roku očekuje najmanje 25-30 milijuna kuna, koliko bi bilo potrebno za normalno funkcioniranje kluba u nastavku sezone.

Međutim, iz Hajduka nemaju namjeru komentirati cifre koje se spominju, a teško je zapravo utvrditi koja je najniža cijena po kojoj bi prodali Kalinića. U igru za kapetana Hajduka uključio se i Anderlecht, koji bi bio spreman platiti tri milijuna, ali u obrocima. Ne bi Hajduk odmah dobio cijeli iznos, nego bi određeno vrijeme morao čekati i primati novac po dogovorenoj dinamici.

No prijelazni rok, zapravo, još nije ni počeo, ali je sasvim jasno da je Kalinić Hajdukov igrač koji se najviše traži. Bez obzira na to što je s 220 tisuća eura godišnje postao najskuplji igrač u Poljudu produživši ugovor do 2021. godine, on je sigurno na odlasku. Sa 26 je godina pred barem još dva ugovora na tri-četiri godine i može braniti na jako visokoj razini.

Isto je tako činjenica da je vratare jako teško transferirati, oni rijetko dostižu cijenu kakvu imaju napadači i veznjaci, no prava vrijednost - kakav je Kalinić - košta. Poznato je da je prošle zime bio na putu za Aston Villu, posao je bio dogovoren, a odšteta je bila vrtoglavih pet milijuna eura. Hajduku je po spomenutom omjeru podjele trebalo pripasti četiri milijuna. Ipak, sve je zapelo kod dobivanja radne dozvole i posao je u posljednji trenutak propao.

Kalinića to nije obeshrabrilo, nego je bio još jači znajući da će doći nova ponuda. Tako velika kao iz Aston Ville teško da će biti, ali veća od 2,5 milijuna bi mogla. Dokaz je tomu i spominjanje Anderlechta. Lani su u igri bili još Lazio i Bešiktaš, ali oni su nudili premalo. Zainteresirani su bili i neki španjolski klubovi, ali nije došlo do službenih ponuda.

Licitacija je tek počela i trebat će strpljenja da bi se ponude odvagnu. Hajduk i Kalinić nadaju se da ona najbolja, koja bi zadovoljila sve, tek treba stići. Kraj je siječnja daleko, a s početkom nove godine mogli bi se javiti i novi zainteresirani klubovi.

---------------------------------------------------

TOP PET TRANSFERA HRVATSKIH GOLMANA

Samo su Runje i Delač dosegnuli 3 milijuna eura, Dinamo se nije obogatio ni na jednom svom vrataru

Hrvatska je od osamostaljenja imala niz sjajniih vratara koji su čuvali vrata reprezentacije i bili jako bitni kotačići u svojim momčadima gdje su branili.

Sjajan je bio Dražen Ladić kada je Hrvatska uzela broncu na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, pa jedan Tonći Gabrić koji je također bio fenomenalan, morao mu je biti pričuva. Ladić nije nikada otišao u inozemstvo, bio je vjeran Maksimiru. Gabrić je bio bitna karika Hajduka u Ligi prvaka kada su došli do četvrtfinala. Ipak, nisu oni ti koji su ostvarili najveće vratarske transfere i dosegnuli najveće cijene.

Najskuplji vratar koji je otišao iz Hrvatske lige bio je Matej Delač kojega je za tri milijuna eura od zaprešićkog Intera kupio ni manje ni više nego Chelsea, ali kasnije nije napravio karijeru koja mu se predviđala.

Butina koštao 600.000 €

Za isti iznos iz Olympique Marseille je u belgijski Standard otišao Vedran Runje, pa to njih dvojicu čini najskupljima na vječnoj listi cijena hrvatskih vratara.

Stipe Pletikosa je za 800 tisuća eura otišao iz Hajduka u Šahtar koji ga je kasnije prodao moskovskom Spartaku za 2,5 milijuna. Nakon njega slijedi Ivan Vargić iz Rijeke koji je za oko dva milijuna nedavno otišao u Lazio. Aktualni vratar reprezantacije Danijel Subašić je na petom mjestu jer je Hajduk na njegovom odlasku u Monaco dobio milijun eura. To su “milijunaši”, ostali su odlazili za manje cifre, poput Tome Butine koji je u Club Brugge prodan za oko 600 tisuća eura ili Josip Posavec koji je iz Intera otišao u Palermo za pola milijuna. (dku)

-----------------------------------------------------------

TOP PET TRANSFERA HRVATSKIH GOLMANA

Vedran Runje - Olympique/Standard - 3 milijuna €

Matej Delač - Inter Zaprešić/Chelsea - 3 milijuna €

Stipe Pletikosa - Šahtar/Spartak - 2,5 milijuna €

Ivan Vargić - Rijeka/Lazio - 2 milijuna €

Danijel Subašić - Hajduk/Monaco - 1 milijun €

Linker
06. svibanj 2024 20:39