Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
OSTALI DVOBOJI KUPA

SUZE SLAVONACA NAKON BOLNOG PORAZA U 93. MINUTI Domaći prošli nakon fantastičnog pogotka škaricama, u dvoboju dva prvoligaša Inter slavio u Puli

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. listopad 2019. 20:05

Osijek je u Zadru (3:0) još prošli tjedan osigurao plasman u četvrtfinale Kupa, a u srijedu su im se pridružili i Slaven Belupo, Lokomotiva, Inter te Šibenik.

Istra - Inter 1:2

Istra se očito negdje zamjerila nogometnoj sudbini, jer kako su danas izgubili Puljani utakmicu, nema drugog pojašnjenja. U dvije utakmice unutar nekoliko tjedana Inter iz Zaprešića postigao je na Drosini 4 pogotka, i sve to iz prekida igre. U tom segmentu čini nam se već autodestruktivni trenerovi izbori načina na koji se brane Zeleno Žuti od slobodnih udaraca.

No, unutar 90 minuta igre Istra je bila bolji takmac od Intera i propustila je niz prilika, uz pogođene dvije stative, da upiše sigurnu pobjedu. Gosti su već u 35.minuti ostali bez dva igrača. Serderov je zbog ozljede izišao u 32., a Grgić četiri minute kasnije nakon duela sa Ivančićem. To je loša vijest za trenera Toplaka, a ona dobra je da ga sreća očito u stopu prati. Jer nakon brzopoteznih golova na obje strane, za 1:1, redale su se tek domaće opasne akcije. U 21.minuti Rubić je sa peterca slabo glavom pucao, pet minuta kasnije Laukžemiš je za korak bio kratak na ubačaj Regana na peterac, a u 28.minuti Tomašević na drugoj stativi puca i pogađa upravo stativu. Već u 34.minuti Gonzales je dobro ubacio u kazneni prostor, a Gržan je iz blizine slabo zahvatio loptu.

U nastavku Istra je nastavila sa inicijativom. Dobre šanse propuštaju prvo Laukžemiš koji je iz okreta sa 6-7 metara slabo pucao kraj gola. Najbolja šansa bila je u 73.minuti kada je Ćuže pucao sa desetak metara, Frelih je dotaknuo loptu dovoljno da umjesto u golu završi na stativi. Na odbijenu loptu Ivančić je pred praznim vratima pokušao gurnuti je u gol, ali je netko od braniča Intera u gužvi uspio izbaciti loptu… Gosti su bili u defenzivnom bloku i vrebali su trenutke za kontranapad, u čemu je najopasniji djelovao Josip Mitrović. Vižljast i okomit nekoliko je puta opasno prodro, ali bez završnice. U 76.minuti međutim sudjelovao je u akciji za pogodak. Domaći su imali velike primjedbe na taj gol, već prije nego je lopta dovedena do ivice kaznenog prostora Istre, jer su smatrali da i inače nedosljedni sudac Strukan nije dosudio prethodno prekršaj za njih. Onda je Mitrović na ivici kaznenog prostora u driblingu fauliran, ali je sudac pustio prednost za drugog gostujućeg igrača koji je u nastavku akcije pucao. Vratar Majkić se bacio i izbacio loptu u korner, a onda je Strukan, na opće iznenađenje dosudio slobodni udarac zbog ranijeg prekršaja nad Mitrovićem. Bila je to velika prigoda za Postonjskog, koji odlično izvodi prekide igre, i njegov je šut iznenadio Majkića, u čiji je kut lopta prošla do mreže. Bila je to prevelika kazna za domaće i pogotovo u svijetlu viđenog.

No, za goste iz Zaprešića još jedan sretan završetak utakmica na Drosini i kako se to uobičajeno kaže, pobjednik je uvijek zaslužio pobjedu. Istra i Prelec nastavljaju sa crnom serijom i raspoloženjima… (R. Matteoni).

POGOCI

0:1 - GRGIĆ (19)

Centaršut iz slobodnog udarca Mlinara, na drugoj vratnici Mitrović vraća glavom Grgiću, koji s 5-6 metara pogađa mrežu.

1:1 - IVANČIĆ (21)

Odličan dupli pas Gržan - Laukžemis, povratna lopta Gržana na pet metara gdje je Ivančić odlično uletio i pogodio mrežu.

1:2 - POSTONJSKI (76)
Sporna odluka suca, ali nesporna vještina Postonjskog da pogodi golmanov kut za gol za četvrtfinale.

-------------------------------------

Šibenik - Belišće 2:1

Kapa dolje gostima na otvorenoj i organiziranoj igri! Tako hrabro ove jeseni na šibenskom travnjaku nije igrala većina drugoligaša. Poseban naklon, dakako, zaslužuje i Luka Juričić, koji je svojim eurogolom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade spriječio produžetke. Udarcem, što je bio s(p)retna kombinacija između atraktivnih škarica i poluvoleja.

- Pogodak bi jednako vrijedio da sam ga zabio glavom, ali atrakcija mu daje dodatni gušt. Na takav te potez te tjera osjećaj da smo dominantni, da možeš utakmicu riješiti i na poseban način - zadovoljno je na presici pričao Juričić.

Sibenik, 301019.
Stadion Subicevac
Osmina finala Hrvatskog nogometnog kupa Sibenik - Belisce.
Na fotografiji: Tuga nad izgubljenom utakmicom nogometasa Belisca.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX

Silan pljusak, što se sručio na Šubićevac, napravio je od travnjaka kaljužu ili veliku prepreku za uobičajenu šibensku pas igru. Proigravanja su bila posebno nemoguća na istočnoj strani igrališta, gdje se zapinjalo u lokvama. Prekidi su u tim uvjetima bili praktički jedina šansa za pogotke u prvom poluvremenu. Oba su gola, uostalom, pala na sličan način. Udarcima glavom poslije dobro izvedenih kornera. Igra je bolje tekla u nastavku, kad se vrijeme koliko-toliko smirilo. No, Šibenčane je izdala koncentracija u zoni šuti. Već opisani pobjednički pogodak dogodio se, kad se malobrojna domaća publika već pomirila s produžecima.

Sibenik, 301019.
Stadion Subicevac
Osmina finala Hrvatskog nogometnog kupa Sibenik - Belisce.
Na fotografiji: Tuga nad izgubljenom utakmicom nogometasa Belisca.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
CROPIX

- Znao sam da Šibenčani neće nastupiti u najjačem sastavu. To je bio razlog više da igramo otvoreno. S vjerom da Kup po nepisanom pravilu krije iznenađenja. Žao mi je što nismo izdržali do kraja, ali to nije razlog da ne čestitam domaćinu na zasluženoj pobjedi. Moj je žal dodatno manji, kad znam da sam izgubio od Krune Rendulića, kojemu sam bio trener u mladim danima - kazivao je Davor Rupnik, trener Belišća. Rendulić se samo slatko nasmijao Rupnikovu podsjećanju na osječku mladost, te dodao:

- Utakmica je bila teška. Najvažnije je da smo prošli, no moglo je biti manje stresno. Dio pričuvnih igrača iskoristio je šansu koju sam im ukazao. (I. Mikuličin)

POGOCI

1:0 - ANTUNOVIĆ (3)

Celić je izveo udarac iz kuta, a Antunović s prve vratnice glavom usmjerio loptu prema vratima. Lopta se odbila od vratnice, bilo je upitno je li prešla gol-crtu, no pomoćnik Loparac označio je pogodak.

1:1 - B. DAMJANOVIĆ (29)

Izjednačili su gosti također nakon kornera. Najviši je u skoku bio Bruno Damjanović koji je glavom svladao vratara domaćih Rogića.

2:1 - JURIČIĆ (90)

Sjajan pogodak vrijedan četvrtfinala. Nakon ubačaja Juričić je u sredini kaznenog prostora visoku loptu zahvatio škaricama i poslao je iza leđa vratara Stanića.

--------------------------

BSK Bijelo Brdo - Slaven Belupo 0:2

Prvoligaš iz Koprivnice opravdao je ulogu favorita veću kvalitetu kapitaliziravši u nastavku s dvije lopte u mreži vrlo dobrog vratara bjelobrdskog drugoligaša koji je spriječio osjetniji poraz svoga sastava. Domaći su se dostojno oprostili od natjecanja u kojem su netom dosegnuli najvišu razinu, ali je ova bila nepremostiva. Očekivano su Koprivničani preuzeli inicijativu, ali se prva neugodnost dogodila pred njihovim vratima u osmoj minuti koja je panično otklonjena. Minutu kasnije ozlijeđenog stopera Mikulića zamijenio je Goda i zauzeo mjesto na lijevom boku odakle se Radivojević vratio u zadnju liniju.

Gledatelji su se oglasili u 44. minuti zapljeskavši Ilinčiću nakon što je paradom izbio loptu iz desnog gornjeg kuta kamo ju je naciljao Glavčić s 22-23 metra. Ubačaj zatim Bačelić-Grgića iz lijevog kuta Goda je glavom prebacio preko okvira domaćih vrata. Ona su bila ugrožena i minutu kasnije slijeva odakle je Goda ciljao suprotni kut, a Ilinčić se nije dao iznenaditi. U nastavku su obje momčadi izišle s postavama kojima su zaključili prvi dio samo što je na teren izašla hrabrija domaća. I nakon četiri minute kreirala opasnost zdesna odakle je Dabro centrirao, a Luka Mihaljević skinuo loptu ispred natrčalog Muženjaka. Tri minute potom gostujući crni su zaprijetili slijeva centaršutom Gode na glavu Glavčića čiji je udarac, s desetak metara, završio u Ilinčićevu naručju.

Bjelobrđani su najbolju prigodu imali u 54. kada je Muženjak slijeva u 16-erac ubacio slobodnjak na glavu L. Mihaljevića koji je šutirao u suprotni kut, a Ježina spasio. Pet minuta kasnije gosti su okrunili nadmoć. U 67. minuti je Ilinčić spriječio udvostručavanje gostujućeg vodstva paradom izbivši Puclinov udarac s 18 metara iz lijevog donjeg kuta. Tri minute Koprivničani su složili kontranapad koji je zaključio Ejupi, ali mu slavlje nije dopustio domaći vratar identično kao u 73. minuti kada su se našli oči u oči. Dugom je loptom Bačelić Grgić pronašao Ejupija koji je pobjegao žutima, ali mu se ispriječio Ilinčić. U 79. minuti je bio nemoćan nakon udarca Glavčića čime je bila zaključena jučerašnja bjelobrdska priča.

- Ovo su utakmice u kojoj se kuje momčad, a osim što sam zadovoljan ishodom, igra je bila najbolja u zadnje vrijeme te stoga puna srca odlazimo s istoka Slavonije. Od početka smo igrali, praktički, s najjačim raspoloživom kadrom koji je kvalitetniji od domaćeg, ali smo naišli na žilav otpor te da nismo bili pravi moglo je biti problema. Po prigodama, rezultat je mogao biti i uvjerljiviji - rekao je trener gostiju Tomislav Stipić, dok je domaći strateg Aleksandar Borojević dodao: - Izgubili smo od boljeg te nemamo za čime žaliti. Štoviše, ponosan sam na svoje igrače koji su dali trenutačni maksimum, ali nedostatan za suprostaviti se momčadi iz višeg razreda. Na nama je ostati u drugom državnom razredu za što smo i sada dokazali da imamo reference. (D. Lekšan).

POGOCI

0:1 - BOGOJEVIĆ (59)
Gosti su izborili udarac iz desnog kuta odakle je centrirao Gavčić, a netko od crnih prenio loptu na drugu vratnicu gdje se našao Bogojević i u padu pogodio bliži gornji kut

0:2 - GLAVČIĆ (79)
Agilni koprivnički kreator igre Glavčić, odigrao je dupli pas s Limom te prihvatio loptu na 18 metara od domaćih vrata i zatim ljevicom poluvisokim udarcem naciljao desni Ilinčićev kut koji, unatoč paradi, nije uspio zaštititi.

-------------------------------

Vinogradar - Lokomotiva 0:3

Iznenađenja u Jastrebarskom nije bilo, favorizirana Lokomotiva plasirala se u četvrtfinale kupa, pobjedom 3:0 (1:0) protiv domaćeg trećeligaša Vinogradara. Iako je trener Lokosa Goran Tomić poslao na travnjak momčad bez šestorice standardnih (Grbić, Karačić, Cokaj, Jakić, Sammir i Budimir), ozbiljnom su i odgovornom igrom gosti iz Zagreba ostvarili sigurnu pobjedu. Čovjek odluke opet je bio Marko Tolić, dečko koji živi u Sammirovoj sjeni iznova je iskoristio ukazanu priliku, a dobru je igru začinio s dva pogotka i odveo je Lokose među osam najboljih u kupu...

- Sretan sam i zadovoljan, zbog naše pobjede, svoje igre i golova. Maksimalno koristim svaku minutu koju dobijem, a to mi zapravo jedino i preostaje. Bila je ovo zahtjevna utakmica, Vinogradar je potvrdio da je neugodan suparnik, posebno na svom travnjaku. Međutim, dominirali smo cijelu utakmicu, imali smo još niz prigoda i sve smo trebali i ranije odlučiti. Ali, i ovako je dobro, imao sam tu sreću da dva puta poentiram i nitko sretniji od mene – rekao je Tolić.

Mladina, 301019.
Stadion Mladine.
Osmina finala Hrvatskog nogometnog kupa, 
NK Vinogradar - NK Lokomotiva.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

Da, imao je Tolić tu sreću da zabije, ali iskazao je i - zavidno znanje! Taj dečko doista zna igrati i Tomić je sretan trener kad na klupi ima takvoga igrača... A s Tolićem se, nadalje, možemo složiti da je to za Lokose doista bila vrlo zahtjevna utakmica. Jer, nije to baš bilo onako glatko kako to rezultat pokazuje, domaćin je vrlo dobro parirao prvoligašu i držao utakmicu u neizvjesnim vodama sve do 15-ak minuta prije kraja, kad je Uzuni zabio za 2:0 i tada je postalo jasno da se senzacija neće dogoditi...

- Ključni trenutak zbio se u 53. minuti, kad su se glavama u našem 16-ercu prilikom udarca iz kuta sudarili srednji braniči Kolinger i Ivkovčić. Naš je „stoper” prošao lošije i morao je napustiti igru, morao sam tada malo „pretumbati” momčad, a uvjeren sam da tog drugog gola ne bi ni bilo da je Ivkovčić ostao u igri. On bi tu loptu izbio van, ne bi dopustio da mu se Uzuni „sakrije” i dođe u šansu – govorio je poslije utakmice trener Vinogradara, Dražen Biškup.

Ima dosta istine u tim Biškupovim riječima, jer je taj pogodak uistinu bio posljedica velike pogreške najuže obrane. Ali, činjenica je da je Lokomotiva bila osjetno bolja većim dijelom dvoboja i na krilima razigranog trilinga Tolić – Kastrati – Uzuni stvorila je niz prigoda, koje nisu iskoristili, uz spomenutu trojicu, još Drožđek i Tuci, koji je uzdrmao i vratnicu. Lokosi, eto, nisu podcijenili trećeligaša, sigurno su izborili četvrtfinale, iako su nekih 15-ak minuta sredinom drugoga poluvremena bili prilično nervozni u igri. Zašto?

- Željeli smo zabiti taj drugi gol, da što prije odagnamo sve dvoumice. Ali, nije išlo, nikako da ga zabijemo, pa se javila nervoza. Srećom, Uzuni je pogotkom iznova vratio mir – kaže Tomić.

I tako su, eto, Lokosi u podnožju glasovite moto-kros staze u Mladini, eliminirali „jaskanski Celtic” (podsjećaju na škotski klub po boji dresova), po dosadnoj, „engleskoj kiši”. Ljutit je bio tek Vinogradarov gazda Ivan Rubinić, koji je s tribine stalno žestoko prigovarao sucima, a poslije utakmice ih je i izravno prozivao. Ovaj put bez ikakvog razloga... (P. Jurišić).

POGOCI

0:1 Tolić (16., Kastrati)

Neuhvatljivi Lirim Kastrati probio je desni bok i ubacio nisku povratnu loptu u 16-erac domaćina. Sve je dobro pratio Tolić i udarcem sa sedam-osam metara od prve, poslao je loptu u mrežu za vodstvo gostiju.

O:2 Uzuni (76., Drožđek)

Loptu je u nogama imao Drožđek, negdje između aut-crte i ruba 16-erca s lijeve strane. Pogledao je prema vratima Vinogradara i ubacio visoku loptu na peterac. A tamo se, iza leđa domaćih srednjih braniča, došuljao omaleni Uzuni i udarcem glavom s pet metara samo je spustio loptu u mrežu iznenađenog Gorana Bašića.

0:3 Tolić (90., Kastrati)

Sve je već bilo odlučeno, a onda je Tolić ukrasio tortu šlagom. Nakon odigranog dvostrukog dodavanja s Kastratijem, naime, veznjak Lokomotive izbio je sam ispred vratara Bašića, pričekao je čuvara mreže da „legne”, a onda je manirom virtuoza lagano „potkopao” loptu i preko Bašića je poslao u mrežu za svoj drugi zgoditak i konačnih 3:0 za Lokomotivu. I za pljesak malobrojnih gledatelja, koji su znali nagraditi majstoriju Lokomotivina znalca...

Linker
26. travanj 2024 19:13