CROPIX
DERBI OSMINE FINALA

SLAVLJE U GORICI, HAJDUK ISPAO IZ KUPA! Najbolji igrač domaćih zabio iz slobodnjaka, goste dokrajčio Indonežanin, Splićani uspjeli samo smanjiti

Na stadionu u Velikoj Gorici domaći je klub izbacio splitski Hajduk i prvi put plasirao se među osam najboljih momčadi Hrvatskoga kupa. Nakon skalpa u Rijeci, momčad Sergeja Jakirovića ostvarila je veliku pobjedu i nad Splićanima. Strijelci su bili Kristijan Lovrić i Joey Suk, a za hajdukovce je smanjio Stanko Jurić.
Piše: Toni RoićObjavljeno: 30. listopad 2019. 20:11

GORICA - HAJDUK 2:1 (Lovrić 64', Suk 85' / Jurić 88')

GORICA: Čović - Muhammed, Marina, Jovičić, Čabraja - Maloča (od 46. Steenvoorden), Čanađija - Dvorneković (od 78. Babec), Suk, Hamad (od 46. Lovrić) - Zwolinski

Trener: Sergej Jakirović

HAJDUK: Posavec - Juranović, Ismajli, Simić (od 86. Teklić), Čolina - Jurić, Bradarić, Hamza - Eduok (od 70. Jakoliš), Caktaš, Jairo

Trener: Damir Burić

VELIKA GORICA Gradski stadion Gledatelja: 3.011 Sudac: Fran Jović (Zagreb)

Odlična igra u drugom poluvremenu bila je dovoljna Gorici za pobjedu 2:1 nad Hajdukom i plasman u četvrtfinale Hrvatskog kupa prvi put u povijesti kluba. Hajduk je pak prvi put nakon 2010. ispao u osmini finala, a trener Burić opet je doživio kritike s tribina od brojnih navijača Splićana.

U svom 50. službenom sjedenju na klupi Gorice (prošle sezone je dvije bio suspendiran, pa je primjerice pomoćnik Saša Sabljak pobijedio i smijenio Matjaža Keka), Sergej Jakirović iznenadio je ostavljanjem svog najboljeg igrača Kristijana Lovrića na klupi, a isto je namijenio i vrataru Kristijanu Kahlini, pa je kapetansku traku i ulogu stopera preuzeo Mario Marina, dok je na vratima bio Ivan Čović. Strateg Hajduka Damir Burić je pak izveo najjači sastav, ako se izuzmu izostanci ozlijeđenih Nejašmića i Jradija, što je jasno dalo do znanja koliko mu je bitan prolaz u četvrtfinale Kupa.

Hajduk se i pokušavao nametnuti od prve minute, preuzeo je posjed lopte, kojeg mu je Gorica svjesno i prepustila, ali bilo je tek sporadičnih prijetnji za vratara Čovića. Tako je Caktaš u 3. minuti pokušao iz slobodnog udarca, ali pokraj vrata, dok su se nakon dva kornera stvorile gužve u šesnaestercu domaćih, ali obrana je sve na vrijeme raščistila. Najbolja situacija za gol Splićana bila je u 25. minuti nakon udarca iz daljine Stanka Jurića, loptu je Caktaš skrenuo glavom, ali zamalo pokraj vratnice. Gorica je u napadačkim stremljenjima bila vrlo skromna, rijetko su njezini igrači i prelazili centar, a tek je u završnih pet minuta Jakirovićev sastav malo izašao iz kućice na svojoj polovici. Može se pritom izdvojiti samo udarac Zwolinskog u 41. minuti, ali preciznosti nije bilo, pa je vratar Hajduka Posavec ostao najnezaposleniji čovjek na terenu u prvih 45 minuta za brzi zaborav. Torcida je igrače Hajduka u svlačionicu ispratila skandiranjem "hoćemo pobjedu".

No, htio je pobjedu i Jakirović, pa na poluvremenu radi dvostruku izmjenu, te ubacuje Lovrića i Steenvoordena umjesto Hamada i Maloče. Gorica je odmah živnula Lovrićevim ulaskom, pa je u prvoj akciji dobio loptu u šesnaestercu i centrirao, lopta je dirala Juranovića u ruku, ali sudac je procijenio da je bila uz tijelo. U 49. minuti zicer za Joeyja Suka nakon ubacivanja zdesna Lovrića, ali usamljen s tri metra Nizozemac promašuje okvir. Tri minute kasnije trese se mreža na drugoj strani, ali od vodstva Hajduka ipak ništa. Nakon kornera netko iz obrane Gorice je napucao Ismajlija u lakat, lopta ide u mrežu, ali sudac Jović gol poništava uz velike proteste igrača i klupe gostiju.

I onda u 64. minuti vodstvo Velikogoričana. Bradarić je neoprezno srušio Zwolinskog na kojih 22 metra od vrata, a to je bila i više nego idealna situacija za Kristijana Lovrića. Iz slobodnog udarca prizemno je pogodio donji desni, a vratarov lijevi kut. Tako je jedan prekid igre donio prednost domaćima, a Hajduku je preostalo pokušati ubaciti u višu brzinu i pokazati više napadačke ideje. Stoga Burić vadi nezapaženog Eduoka i ubacuje centarfora Jakoliša, dok Jakirović odgovara vađenjem Dvornekovića i učvršćivanjem sredine s Babecom. U 83. minuti Gorica ima rješenje svega na dlanu, ali nakon kontre i dodavanja Lovrića loše s vrha šesnaesterca puca Zwolinski, ali sve je gotovo u sljedećem napadu kada sjajno za 2:0 pogađa Joey Suk. S istočne tribine ubrzo se zaorilo "igrajte pi...ce i Buriću odlazi", ali u 88. minuti Hajduk preko Jurića ipak dolazi do pogotka za 2:1. Najavljivalo je to neizvjesnih pet minuta sudačke nadoknade, ali Splićani nisu imali snage spasiti se poraza i ispadanja iz Kupa.

GORICA - HAJDUK 2:1 (Lovrić 64', Suk 85' / Jurić 88')

GORICA (4-2-3-1): Čović - Muhammed, Maloča, Jovičić, Čabraja - Marina, Čanađija - Dvorneković, Suk, Hamad - Zwolinski

HAJDUK (4-3-1-2): Posavec - Juranović, Ismajli, Simić, Čolina - Jurić, Bradarić, Hamza - Caktaš - Eduok, Jairo

----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA

KRAJ UTAKMICE! GORICA JE PRVI PUT U POVIJESTI UŠLA MEĐU OSAM NAJBOLJIH MOMČADI U HRVATSKOME KUPU!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

88' - GOOOL! I upravo je Teklić taj koji je poslao sjajan centaršut u peterac, ondje se od Jaira odbilo do Jurića koji iz blizine pogađa za smanjenje vodstva! Luda završnica u Gorici...

Screenshot

86' - Radi novu promjenu Burić, no čini se da je prekasno... Ušao je Teklić umjesto Simića.

85' - GOOOL! Babec je lijepo poslao povratnu do Čanađije koji je fingirao udarac i 'podvalio' za Suka, a Indonežanin je potegao s desetak metara i neobranjivo pogodio mrežu iza nemoćnog Posavca! Gorica vodi 2:0!

Screenshot

83' - Još jednom prijeti Gorica. Zwolinski je ostao sam na vrhu šesnaesterca i neometano je pucao, međutim bio je to strahovito loš udarac koji je prošao daleko od gola.

78' - Posljednju promjenu koristi Jakirović. Izašao je Matija Dvorneković, priliku dobiva Hrvoje Babec.

71' - Prvu zamjenu radi Damir Burić. Umjesto Samuela Eduoka ušao je Marin Jakoliš.

69' - Pojačali su tempo hajdukovci! Sada je Eduok ubacio s lijeve strane, Jurić je tukao glavom, ali prošlo je to pored gola...

64' - GOOOL! Čim je ušao Kristijan Lovrić, odmah je živnula Gorica. Bradarić je skrivio prekršaj u zoni udarca, a fantastični veznjak Gorice izveo je taj slobodnjak i sjajno pogodio desni donji kut... Domaći nakon uspavanke prvog poluvremena vode 1:0!

Screenshot

59' - Šansa za Hajduk! Bradarić je fantastičnom loptom uposlio Caktaša koji je iz mrtvog kuta s lijeve strane pucao po golu, no Čović je uspješno zatvorio taj kut.

54' - PONIŠTEN GOL HAJDUKU! Juranović je izveo korner, Steenvoorden je ispucao - odnosno pokušao ispucati - iz peterca, a lopta se od Ismajlija odbila u gol! Hajdukovci su već počeli slaviti, međutim glavni sudac Fran Jović je odmah poništio taj pogodak jer je uočio da se lopta od Ismajlijevog lakta odbila u mrežu... ponovljena snimka pokazuje da je Jović vjerojatno bio u pravu.

52' - Još jedna šansa za Velikogoričane! Opalio je Lovrić iz slobodnjaka, ali se od živog zida odbilo to u korner.

50' - Odmah Gorica bolje izgleda! Sada je Suk promašio veliku priliku. Došla mu je lopta na pet metara nakon ubačaja iz slobodnjaka s desne strane, no igrač Gorice prebacio je vrata.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Velikoj Gorici. Trener Sergej Jakirović u svlačionici je ostavio Martina Maloču i Jiloana Hamada, a umjesto njih u igru će Nizozemac Matthew Steenvoorden i - očekivano - najveća zvijezda Kristijan Lovrić.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Obje momčadi zasad prilično oprezne, iako je Hajduk pokazao inicijativu uvjerljivo dominirajući prvim dijelom. Brojni sitni prekršaji dodatno su razbili tempo utakmice te nismo vidjeli pravu priliku u dosadašnjem tijeku susreta.

45'+1' - Prva (polu)prilika za Goricu na ovoj utakmici. Pucao je Dvorneković iz voleja, međutim bio je to slab udarac i išao je točno u Posavca. Ostala nam je dužna Gorica u prvome dijelu...

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

39' - Prilika za Bijele, ali više za statistiku... Jairo je opalio iz daljine i nije tu bilo opasnosti za Čovića.

35' - I dalje traje dominacija Hajduka, domaći nogometaši praktički nisu prešli centar... uporno kombiniraju Eduok, Jairo, Caktaš i Jurić, no domaća je obrana zasad neprobojna.

25' - Kakva šansa za Hajduk! Opalio je Jurić iz daljine, Caktaš je promijenio putanju i skrenuo loptu prema golu, međutim prošlo je to pored vratnice! Malo je nedostajalo sada da Splićani povedu...

19' - Prvi žuti karton dobio je Mijo Caktaš zbog udaranja laktom Darija Čanađije.

15' - Smirio se tempo utakmice, igra je rascjepkana brojim sitnim prekršajima koji bitno utječu na kvalitetu susreta. Hajduk dominira, ali zasad bez prave prigode.

7' - Veliku priliku imali su sada Bijeli! Nastavlja se veliki pritisak Hajduka, sada je Simić imao sjajnu priliku nakon novog ubačaja iz kornera. Lopta je prebačena do Caktaša koji s desne strane vraća pred vrata, Simić je pucao s pet metara, ali Marina blokira njegov udarac i šalje loptu u novi korner.

3' - Prvu šansu imali su hajdukovci. Caktaš je opalio iz slobodnjaka s dvadesetak metara iskosa, ali nije pogodio okvir gola.

1' - Počela je utakmica u Velikoj Gorici. Glavni sudac je Fran Jović iz Zagreba.

----------------------------------------------

16.00: Objavljeni su službeni sastavi. Na velike i neočekivane promjene odlučio se trener Gorice Sergej Jakirović. Najveću zvijezdu Kristijana Lovrića ostavio je na klupi, jednako kao i dosad standardnog napadača Papu Ndiayea te pouzdanog vratara Kristijana Kahlinu. Na golu će tako startati Ivan Čović, umjesto Lovrića će započeti Matija Dvorneković, a isturenu špicu igrat će Poljak Łukasz Zwoliński.

U momčadi Hajduka jedna je promjena. Trener Damir Burić neće moći računati na Libanonca Bassela Jradija kojega nema niti na klupi.

Linker
07. svibanj 2024 11:28