REUTERS/Francois Lenoir
CURE NOVI DETALJI

VELIKA ISTRAGA MOGLA BI SE PROŠIRITI NA JOŠ POZNATIH LICA IZ HRVATSKOG NOGOMETA Belgijci objavili tko je sve povezan s jednim od glavnih osumnjičenika

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. listopad 2018. 17:58

Velika afera glavna je vijest u Belgiji i tamošnji mediji naveliko se bave brojnim uhićenjima i cijelom situacijom tijekom koje je zbog navodne upletenosti u namještanje utakmica uhićen Ivan Leko, hrvatski trener koji sjedi na klupi tamošnjeg Club Bruggea.

Istraga je još uvijek u tijeku, a tužiteljstvo je otvorilo dosje o pranju novca te istragu usmjerilo prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića.

Upravo spomenuti Veljković, kako piše VTM-ov novinar Michiel Ameloot, ima jaku poveznicu s Lekom čiji je posrednik bio prilikom njegovog igračkog transfera u Lokeren, a sredio mu je i prvi trenerski posao u OH Leuvenu.

"Nemamo što skrivati, sve je čisto. Naravno da ćemo surađivati s istražiteljima i dati im sve tražene informacije. Dokazat ćemo da je sve čisto i u redu. Štitit ćemo našeg trenera Ivana Leku, on nije kriv", izjavio je Bart Verhaeghe, predsjednik Club Bruggea, za belgijski De Tijd.

Belgijci Veljkovića predstavljaju kao čovjeka iza kojeg je puno poslova s transferima igrača i trenera, a Leko nije jedino poznato ime s ovih prostora koje se s njim povezuje. Tu se tako, između ostalih, navode i Karlo Letica, Ivan Tomečak, Mario Carević te još niz nogometnih lica s ovih prostora.

Napomenimo i kako belgijski mediji javljaju da je Leko ispitan, dok Bayat i Veljković još uvijek nisu.

Belgijski HLN potrudio se sastaviti podužu listu imena s kojima je Veljković surađivao:

Mats Rits, Ivan Leko, Hamdi Harbaoui, Besnik Hasi, Brecht Dejaegere, Jakov Filipović, Karlo Letica, Ivan Tomečak, Peter Maes, Sergei Milinković-Savić, Jordan Lukaku, Adam Marušić, Aleksandar Janković, Koen Persoons, Killian Overmeire, Milan Kosanović, Ivan Obradović, Ervin Zukanović, Edin Cocalić, Sofiane Hanni, Marko Mirić, Đorđe Jovanović, Dalibor Veselinović, Milan Jovanović, Aristide Bancé, Jonathan Legear, Mbark Boussoufa, Bojan Jorgačević, Georges Leekens, Zvonko Milojević, Vladan Kujović, Filip Mladenović, Slavo Muslin, Joao Carlos, Moussa Maazou, Uroš Delić, Predrag Filipović, Ivan Vukomanović, Jugoslav Lazić, Sulejman Smajić, Milos Marić, Mijat Marić, Mirsad Beslija, Mario Carević, Tomislav Mikulić, Đorđe Despotović, Tome Pacovski, Fatos Beqiraj.

Dvostruka istraga policije

Belgijska policija provodi dvostruku istragu o agentima igrača i o namještanju rezultata utakmica iz prošle godine. Tužiteljstvo je otvorilo dosije o pranju novca, a istraga će biti usmjerena prvenstveno na agente igrača Mogija Bayata i Dejana Veljkovića, kao i na klubove s kojima su oni u vezi, pišu "L'Eco" i "Le Soir".

Racije, konkretno njih 44 kako piše list "L'Echo" su provedene u klubovima Anderlechtu, Club de Bruggesu, Standardu i Antwerpu. Racije su provedene kod vodećih ljudi iz tih klubova, kod agenata igrača, kod sudaca, kod jednog odvjetnika, u računovodstvenom uredu, kod jednog trenera, kod nekoliko novinara i kod još nekolicine mogućih suučesnika.

Osim toga, racije u vezi s ovim slučajem provedene su i u inozemstvu - u Francuskoj, Luksembugu, na Cipru, u Crenoj Gori, Srbiji i u Makedoniji.

Linker
26. travanj 2024 15:18