REUTERS
NOGOMETNI SKANDAL

IVAN LEKO UHIĆEN ZBOG VEZE SA SRPSKIM MENADŽEROM? HRVATSKE LEGENDE REAGIRAJU NAKON OPERACIJE 'ČISTE RUKE' 'Šokiran sam! Meni je sve to nepojmljivo!'

BELGIJA Pravi nogometni skandal potresa državu svjetske bronce, policija privela više desetaka osoba osumnjičenih za namještanja rezultata, korupcije i pranja novca
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2018. 23:22

Akcija se zove 'Čiste ruke', ali zapravo je priča o nečistim poslovima. Pravi nogometni skandal potresa Belgiju. Radi se o istrazi zbog namještanja rezultata, korupcije i pranja novca. Nažalost u priču je uključen i jedan Hrvat, Ivan Leko, trener prvak Club Bruggea bivši igrač tog kluba. Trener je postao prošle godine, briljantno ga je vodio do naslova prvaka i odmah ga vodio do naslova prvaka, a ove sezone je trenutačno nakon 10 kola drugoplasirani iza vodećeg Genka zaostaje jedan bod.

Vijesti o ovom skandalu crpili smo od belgijskih medija i novinara, dolaze informacije da je Leko je priveden, da mu je pretresena kuća, kao i prostorije Club Bruggea.

Leko prenoćio u istražnom sudu, odvjetnik otkrio kako je prošlo saslušanje

Odvjetnik Club Bruggea Walter Van Steenbrugge je u srijedu navečer potvrdio kako će Ivan Leko i privedeni u operaciji 'Čiste ruke' prenoćiti u pritvoru istražnog suda u Hasseltu. Odvjetnik je izrazio nadu kako će hrvatski trener biti pušten na slobodu u četvrtak.

"S obzirom na njegovo svjedočenje i njegove današnje izjave, mogu vam reći da je saslušanje prošlo briljantno. Sada sve izgleda bolje i poručujem svima u klubu i svim navijačima: Leko se uskoro vraća", prenose belgijski mediji izjavu Lekinog odvjetnika.

Lekino privođenje potvrdio je federalni tužitelj Wenke Roggen, isto tako da je izvršen pretres njegove i kuća ostalih osumnjičenika. Afera je očito ogromna, zahvaćena je 'cijela Belgija', ukupno 57 kuća i stanova širom Belgije pretreseni su u sklopu istraga. Izvršene su premetačine u domovima članova uprava nogometnih klubova, zastupnika igrača, sudaca, odvjetnika, knjigovođa, zlatara i novinara. U sklopu istraga pretražene su kuće i stanovi u inozemstvu i to u Francuskoj, Luksemburgu, Cipru, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Club Brugge potvrdio je da je jučer ujutro od 8 do 11 trajala premetačina klupskih prostorija, kao i da trener nije u klubu jer je priveden u sklopu policijske istrage.

Belgijski mediji javljaju da je istragama obuhvaćeno čak 10 prvoligaških klubova čije prostorije se pretresaju. Osim Club Bruggea, potvrđeno je da su pod istragom i ostali klubovi, u priči je i Dinamov protivnik u Europskoj ligi Anderlecht, tu su još Standard, Gent, Genk, Kortrijk, Lokeren i Oostende, ali i drugoligaš Mechelen.

Pišu i kazuju Belgijanci da je Leko priveden skupa s nekoliko nogometnih sudaca, među kojima su Bart Vertenten i Sebastien Delferiere, a privedeni su i menadžeri igrača zbog sumnje da su počinili spomenuta kaznena djela. Među privedenim agentima je i Dejan Veljković, za kojeg Belgijanci pišu da je jako blizak s Lekom još otkako je ovaj bio igrač. Tada ga je zastupao upravo Veljković.

Osim njega, ključan lik u istrazi je Mogi Bayat, iranski poduzetnik s francuskim državljanstvom, koji je od 2003. do 2010. bio direktor Charleroija. Nakon toga je postao daleko najmoćniji zastupnik igrača u Belgiji, koje je prodavao svim tamošnjim prvoligašima.

REUTERS/Thierry Roge REUTERS
REUTERS

Istrage o pranju novca i namještanju utakmica su odvojene.

- Šokiran sam! Meni je sve to što sam pročitao nepojmljivo - kazao nam je bivši belgijski reprezentativac Branko Strupar koji je svojedobno igrao za Genk, klub koji je također bio obuhvaćen istragom

Naravno, kaže da da ne može ništa konkretnije komentirati, jer ne zna ništa o istragama, ali kaže...

- Ne znam koliko tu ima istine. Kad govorimo o našem Ivanu Leki, on je zaista u Belgiji stekao veliko ime, prvak je s Club Bruggeom, igra Ligu prvaka... Jer, vidim da se piše o namještanju utakmica. Pa kad gledate rezultate europskih utakmica svakoga tjedna, uvijek ima velikih iznenađenja, ne samo u Belgiji. Kad nekad vidim kakvi su rezultati pomislim i ja; ' pa, ovo je namješteno'... Ali tko to može tvrditi, pogledajte kakvi su neobični i iznenađujući rezultati primjerice u Premiershipu?

Naravno, posebno je iznenađujuće što se to dogodilo baš u Belgiji, ipak ta zemlja ima glavni grad Europe Bruxelles, uljuđena je i organizirana država. Je li moguće da je nogomet uspio srušiti i tu priču?

- Belgiju ću uvijek smatrati sjajnom državom, zemljom poštenja! Ali kažem, ne želim se zaletavati ni sa kakvim komentarima, kladionice su priča koja nije dobra za sport, ne samo za nogomet. Zaista, ta vijest iz Belgije mi je strašna, a pogotovo što je u priču uključen hrvatski trener. Uvijek se može kazati 'gdje ima dima ima i vatre', ali ja iskreno ne vjerujem u sve te priče, jer je praktički u njih uključena kompletna liga i svi klubovi! Teško mi je to prihvatiti, ne pije mi vodu. Ne vjerujem u to dok se ne dokaže, ako se može dokazati.

Strupar zaključuje...

- Onako iskreno, teško mi je govoriti o tome, ne bih si htio kvariti dojam koji imam o Belgiji i tamošnjem nogometu.

Navodno su po nekim belgijskim informacijama u cijelu priču uključena još dva hrvatska imena i prezimena, govori se o sumnjivim transferima Ivana Tomečaka iz Mechelena u Club Brugge, te Karla Letice iz Hajduka u Club Brugge. Zbog toga bi se transferi Letice i Tomečaka mogli naći pod posebnim povećalom, ali predsjednik Club Bruggea Verhaeghe uvjerava navijače da nema nikakvih problema.

- Istražitelji su htjeli pregledati ugovore i mi smo ih odmah dali. To će pokazati da smo čisti. Također, s tim transferima je bilo sve u redu.

O skandalu u Belgiji porazgovarali smo s dvojicom Hrvata koji su igrali u toj državi i ostavili dubok trag.

- Da, kad sam to vidio u medijima, ostao sam šokiran i iznenađen. Ali ne skroz iznenađen, jer je u Belgiji znalo i prije ovoga biti afera - kazao je Robert Špehar, bivši igrač Club Bruggea i Standarda iz Liegea.

Robert Špehar
Foto: Vlado Kos / Cropix
Robert Špehar

Logično, kao i Strupar nezgodno mu je bilo što komentirati jer nije upućen što se zbiva, informacije je crpio samo iz medija.

- Mogu samo pretpostaviti što se događa, vjerojatno ako je pokrenuta tako opsežna akcija, ima korupcije. Jer nije prvi put da se o tome priča u Belgiji.

Špehar će za kraj kazati ovo.

- Jako mi je krivo zbog ovoga, volio bih da se radi o pogrešci, odnosno da istrage neće pokazati ništa. No, ne možemo zatvarati oči, vjerojatno u cijelom svijetu, a ne samo u Belgiji ima svega oko nogometa, korupcije, namještanja. Konačno, često takve negativnosti ugledaju svjetlo dana u medijima. Međutim, Belgija je sređena država, pa kad se tako nešto dogodi, onda državne institucije reagiraju. Možda se u nekim drugim državama takve stvari zataškavaju. Ovo je sve očito praćeno duže vremensko razdoblje.

Što će istraga pokazati vidjet ćemo, uglavnom radi se o skandalu ogromnih razmjera.

GLAVNI AKTERI VELIKOG SKANDALA U BELGIJI

Mogi Bayat, menadžer

Već je godinama daleko najutjecajniji menadžer u belgijskom nogometu, što znači da je malo koji igrač mogao doći u Belgiju bez njegova ‘blagoslova’. Doduše, posljednjih mjeseci neki su mu klubovi počeli okretati leđa. Club Brugge i Anderlecht prije svih. Recimo, aktualni trener Anderlechta Hein Vanhaezebrouck njegov je pulen i klub ga već tjednima trpi zbog basnoslovne odštete koja mu je ugrađena u ugovor. Priča se o pet milijuna eura... Brat mu je direktor Charleroija.

Dejan Veljković, menadžer

Srpski menadžer za kojeg kažu da nije u dobrim je odnosima s Bayatom, ima agenciju koja je zauzela mjesto broj dva po snazi i važnosti u belgijskom nogometu i kažu da je bio u velikom usponu. Za razliku od Bayata, kako navode mediji, Veljković se sumnjiči i za financisjke malverzacije i za namještanje utakmica. (rš)

-------------------------------------------------------------------------------------

SPOREDNI AKTERI

Ivan Leko, trener

Mladi hrvatski trener na klupi Club Bruggea već je godinama u sjajnim odnosima s Dejanom Veljkovićem koji ga je zastupao još kao igrača. Za sada je to jedina poveznica s kompletnom aferom. Belgijski mediji prvo nisu bili sigurni je li Leko osumnjičeni ili je svjedok, ali na koncu su javili su svi privedeni osumnjičenici.

Herman Van Holsbeeck, sportski direktor

Bio je sportski dirketor Anderlechta, slovi kao čovjek koji je bio u sjajnim odnosima s Bayatom.

Delferiere i Vertenten - suci

Obojica su belgijski međunarodni suci, sudili su i hrvatskim klubovima Dinamu i Splitu u europskim utakmicama. Pretpostavlja se da su privedeni zbog sumnji u namještanje utakmice. (rš)

Više od 200 policajaca provodi istragu u šest europskih zemalja, policija u Srbiji zaplijenila 800.000 eura!

Po posljednjim informacijama, istraga se osim u Belgiji provodi u još pet europskih zemalja. Među njima su Cipar, Francuska, Luksemburg, Crna Gora i Srbija. U cijelu operaciju uključeno je ukupno 220 policijskih djelatnika, a iz Srbije stižu vijesti o kraku istrage koji je zahvatio i našu regiju.

Po pisanju Blica, nakon uhićenja sprskog menadžera Dejana Veljkovića, srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal je u suradnji sa BIA-om i Službom za borbu protiv organiziranog kriminala izvelo zajedničku akciju s belgijskim, francuskim, luksemburškim, ciparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima.

Zbog sumnje da su državljani Srbije umiješani u pranje novca nezakonito stečenog malverzacijama u belgijskim nogometnim klubovima, u Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu i u Nišu, piše Blic. Isti list navodi da je u operaciji zaplijenjeno oko 800.000 eura koji navodno potiču od izvršenja ovih kaznenih dijela, a koje su osumnjičeni pokušali 'oprati' u Srbiji.

Linker
22. travanj 2024 09:24