REUTERS/Sergio Moraes
SPEKTAKL U BRAZILU

VIDEO: TOTALNO LUDILO I VELIKO SLAVLJE NA LEGENDARNOJ MARACANI Brazil osvojio naslov prvaka Južne Amerike i svoj prvi trofej nakon šest godina

Brazil je novi prvak Južne Amerike! U finalu su svladali Peruance s 3:1, a strijelci su bili Everton, Gabriel Jesus i Richarlison. Za Peru je iz jedanaesterca pogodio Guerrero. Cariocama je ovo prvi trofej nakon šest godina i Kupa Konfederacija, odnosno prva titula na Copa Americi nakon 12 godina.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. srpanj 2019. 23:05

BRAZIL - PERU 3:1 (Everton 15', G. Jesus 45'+3', Richarlison 90' p. / Guerrero 44' p.)

BRAZIL: Alisson - A. Sandro, T. Silva, Marquinhos, D. Alves - Casemiro, Arthur - Everton (od 90.+2. Allan), Coutinho (od 77. Eder Militao), G. Jesus - Firmino (od 75. Richarlison)

PERU: Gallese - Trauco, Abram, Zambrano, Advincula - Tapia (od 82. C. Gonzales), Yotun (od 78. Ruidiaz) - Flores, Cueva, Carrillo (od 86. Polo) - Guerrero

Brazilci su konačno prvaci na Maracani. Što su toliko željeli 2014. na Svjetskom prvenstvu, ne računajući zlato na Olimpijskim igrama 2016. jer to nije natjecanje A reprezentacija, dijelom su popravili ove nedjelje. Selecao je svladao Peru 3:1 i osvojio naslov pobjednika Copa Americe, i to igrajući od 70. minute s desetoricom.

Gabriel Jesus, napadač koji je u Palmeirasu oduševljavao da bi u Manchester Cityju ipak ostao suspregnut, odigrao je veliko prvo poluvrijeme, očarao driblingom kojim se oslobodio Trauca i asistirao Evertonu za siguran mat sa sedam metara, ali i zabio gol za 2:1 nakon što je Peru vjerovao da se vratio u život. No, upravo on zbog neopreznog je starta dobio drugi žuti karton, odšetao s terena u suzama i ostavio kolege da do kraja brane prednost. Učinili su to mudro, držali loptu, otezali i zapravo dokazali rivalima da nisu u stanju dominirati niti s čovjekom više.

Brazil, čiji je nogomet u odnosu na Peruanski kvalitetniji, iako ne moćan niti približno kao što su Carioce bile u negdašnja slavna vremena, nakon prvog je pogotka i vodstva 1:0 djelovao sigurno, gotovo suvereno, no jedna igra rukom Thiaga Silve dala je kazneni udarac suparniku kojeg je Guerrero pogodio za 1:1. Zato je uloga Gabriela Jesusa još veća, on je individualnom majstorijom otvorio bravu ekipe Ricarda Garece, pa vratio prednost kad je utakmica mogla krenuti u drugačije vode.

Zambrano, stoper Perua, poskliznuo se i otvorio prostor Firminu, koji mu je oteo loptu, te omogućio Arthuru da asistira za 2:1, napravio kazneni udarac te još i "skuhao" šansu koju nije zabio Firmino početkom drugog poluvremena, on je tragičar večeri. Firmino je imao loptu na glavi nakon ubačaja Alexa Sandra s lijeve strane, no šutirao je kraj vrata.

Brazil slavi, nacija koja je navikla na pobjede dočekala je prvu titulu od 2007. godine kad su također bili prvaci ovog natjecanja. Ovo im je deveti trijumf u Copa Americi. Čak 12 godina Brazil nije znao za zlatnu medalju i pehar. Premda kao ekipa nisu impresionirali, pamtit će ovaj domet. Osvojen bez ozlijeđenog Neymara što mu daje na težini.

Peru je sredinom drugog dijela podigao tempo, nakon isključenja imao dva šuta Trauca i Floresa, ali kad je trebao napraviti odlučujući udar nije mogao. Ne čudi, u skupini su od Brazilaca pali 5:0 i zato je sam dolazak u završni dvoboj za njih fantastičan doseg.

Kazneni udarac u finišu, start Zambrana "rame o rame“ prema Evertonu ostao je dvojben, unatoč VAR-u, ali to ne umanjuje zasluženost brazilskog slavlja. Iako je i ranije tijekom turnira Brazil imao razloga biti vrlo zadovoljan suđenjem. S bijele točke pogodio je Richarlison.

Jedna je tradicija ostala, Brazil je peti put organizirao Copa Americu i peti put je doma osvojio. Dovoljno za slavlje, ludo i ekstravagantno, brazilsko... Za sambu na Maracani i ulicama Rija. Loše je što se na ovom prvenstvu najboljih reprezentacija Južne Amerike, uz dva gosta, nije igrao osobit nogomet. Sladokusci nisu ponijeli osobite dojmove. No, Brazil je sačuvao ponos kao najjča nogometna nacija planeta. I pogotovo tog kutka svijeta.

---------------------------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE! BRAZIL JE PRVAK JUŽNE AMERIKE!

90'+2' - Posljednja zamjena kod Brazila. Izašao je izvrsni Everton, a zadnjih par minuta odigrat će Allan.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - GOOOL! Richarlison je pospremio loptu u mrežu i to je to! Brazil je pobjednik Cope Americe!

87' - JEDANAESTERAC ZA BRAZIL! Zambrano je pomalo i nepotrebno srušio Evertona u šesnaestercu, no pitanje je je li to bilo dovoljno za kazneni udarac. Čileanski sudac pregledava VAR snimku. DA, BIT ĆE TO JOŠ JEDAN JEDANAESTERAC!

86' - Posljednji put mijenja Careca. Ušao je Polo umjesto Carrilla.

82' - Druga promjena u momčadi Perua. Izašao je Tapia, ušao je Christofer Gonzales.

78' - Napokon mijenjaju i Peruanci. Umjesto Yotuna ušao je Ruidiaz.

77' - Opet mijenjaju Brazilci. Izašao je Coutinho, u igri je Eder Militao.

75' - Odmah reagira Tite. Iz igre je izvadio Firmina, a ušao je Richarlison.

74' - I još jedna velika šansa za Peru! Sada je Flores opalio izvan šesnaesterca, a udarac je prošao malo pored vratnice! Opasno visi Brazil, vidi se da se još nisu konsolidirali nakon isključenja G. Jesusa...

73' - Strašna Alissonova obrana! Trauco je opalio iskosa, a brazilski vratar to brani fantastičnom reakcijom!

70' - CRVENI KARTON ZA GABRIELA JESUSA! Neoprezno je startao na Zambranu i sudac mu je pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. Jesus je bijesno protestirao i zatim u suzama izašao s travnjaka.

60' - Ništa, baš ništa. Tako bi se mogao opisati tijek utakmice nakon početnog pritiska Carioca u drugome dijelu. Neobjašnjiv pad u tempu utakmice...

54' - Raste pritisak Brazila! Coutinho je prošao kroz peruansku obranu kao da ih nema, ali su ga uspjeli blokirati... par sekundi nakon toga puca i Firmino iz bolje pozicije, ali traljavo je to izveo, udarac je išao nekoliko metara od gola.

51' - Pa kuda je ovo prošlo?! Coutinho je izvrsno pucao s desetak metara iskosa, proključala je cijela Maracana, no udarac je prošao malo pored vratnice. Bio bi to prekrasan pogodak u same rašlje...

50' - 'Požutio' je sada Tapia... Coutinho je krenuo u kontru, a Peruanac ga je zaustavio objema rukama praktički odmah ispred suca.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maracani. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Brazilci su u potpunosti dominirali prvim dijelom iako je Peru uspio doći do izjednačujućeg pogotka iz jedanaesterca. Everton je načeo Peruance koji se vraćaju u igru pogotkom Guerrera s bijele točke, no radost je kratko trajala. Carioce su u posljednjim sekundama prvoga poluvremena pogotkom Gabriela Jesusa došli do novoga vodstva od 2:1 i tim se rezultatom otišlo na odmor.

45'+3' - GOOOL! Hladan tuš za Peruance! Firmino je oduzeo loptu na sredini terena i pronašao Arthura koji prolazi kroz peruansku obranu kao kroz švicarski sir, dodaje Gabrielu Jesusu, a napadač Man Cityja lijepim udarcem pogađa mrežu za novo vodstvo Carioca!

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - GOOOL! Siguran realizator je Guerrero! Kakav je ovo šok za Brazilce... ovo im je prvi pogodak koji su primili na cijeloj Copa Americi!

42' - Traje pregledavanje VAR snimke iako je sudac Roberto Vargas bio prilično siguran u svoju odluku. DA, BIT ĆE JEDANAESTERAC!

41' - JEDANAESTERAC ZA PERU! Cueva je poslao nisku loptu u peterac, a Thiago Silva ju je u padu zaustavio rukom i čileanski je sudac ekspresno pokazao na bijelu točku!

37' - I još jedna velika prilika za Brazil! Firmino je bio u skoku, tukao je glavom s pet metara, ali neprecizno... dominantni su Brazilci, to je jasno, ali teško dolaze do ovakvih šansi, peruanski braniči odrađuju ogroman posao u obrani.

30' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Gabriel Jesus zbog prekršaja na Yotunu. Nije to bio preoštar start, ali je čileanski sudac već nekoliko puta upozorio Brazilca, a sada je očigledno izgubio strpljenje...

24' - Sjajna šansa za Brazilce! Firmino je probio po lijevom bloku i poslao povratnu do Coutinha koji šutira, ali prolazi to kraj vratnice!

20' - I opet bez većih događanja. Brazilci su poveli praktički iz prve prigode, a sad opet nastavljaju po starom. Peruanci nikako ne uspijevaju kompaktnije posložiti momčad, očigledna je razlika u kvaliteti ovih reprezentacija...

15' - GOOOL! Gabriel Jesus napravio je veći dio posla, sjajno je prošao po desnoj strani, izvozao je braniča Trauca i zatim centrirao u peterac gdje se potpuno sam našao Everton i zakucao loptu u mrežu za 1:0 na Maracani!

10' - Velika se bitka vodi na sredini terena, Peruanci su se uglavnom povukli na svoju polovicu, no zasad vrše visok presing ne veznu liniju Brazila. Carioce imaju inicijativu, no bez ijedne prilike u dosadašnjem tijeku susreta.

1' - Počelo je finale na Maracani!

---------------------------------------------------------------

20.55: Spektakularna je atmosfera na brazilskoj Maracani. Izvedene su himne obiju reprezentacija, a brazilski su nogometaši zajedno uz navijače iz petnih žila otpjevali svoju. Glavni sudac je Čileanac Roberto Andrés Tobar Vargas. Sve je spremno za finale Copa Americe!

Soccer Football - Copa America Brazil 2019 - Final - Brazil v Peru - Maracana Stadium, Rio de Janeiro, Brazil - July 7, 2019   Anitta and Pedro Capo perform before the match    REUTERS/Sergio Moraes
REUTERS/Sergio Moraes

20.00: Objavljeni su službeni sastavi. Felipe Luis se tijekom cijeloga prvenstva mučio s ozljedom mišića pa će od prve minute zaigrati branič Juventusa Alex Sandro. Njegova bitka s Peruancem Advinculom na toj strani trebala bi biti ključan dio finala.

Linker
24. travanj 2024 07:52