REUTERS/Sergio Moraes
POGLED NA BROJKE

EVERTON I GUERRERO NAJBOLJI STRIJELCI COPA AMERICE Čak 13 igrača dijeli drugo mjesto, rekorderi i dalje nedodirljivi

Piše: HinaObjavljeno: 08. srpanj 2019. 02:26

Brazilac Everton i Peruanac Paolo Guerrero najbolji su strijelci Copa Americe sa po tri postignuta gola.

Još je 13 igrača postiglo po dva gola.

Rekorderi dosadašnjih nogometnih prvenstava Južne Amerike su Brazilac Zizinho i Argentinac Norberto Mendez sa po ukupno 17 golova.

Na trećem mjestu ukupne ljestvice strijelaca su Urugvajac Severino Varela i Peruanac Lolo Fernandez sa po 15 golova.

Od aktivnih igrača najviše golova zabio je Paolo Guerrero, 14.

Najviše golova na jednom prvenstvu zabili su Brazilac Jair (1949), te Argentinac Humberto Maschio i Urugvajac Javier Ambrois (1957), koji su zabili po devet golova.

LJESTVICA STRIJELACA:

3 - Everton (Bra), Paulo Guerrero (Peru)

2 - Philippe Coutinho (Bra), Gabriel Jesus (Bra), Roberto Firmino (Bra), Edison Flores (Peru), Sergio Agüero (Arg), Lautaro Martínez (Arg), Alexis Sánchez (Čile), Eduardo Vargas (Čile), Duvan Zapata (Čile), Koji Miyoshi (Jap), Edinson Cavani (Uru), Luis Suárez (Uru), Darwin Machís (Ven)...

Brazilu deveti naslov, Urugvaj rekorder

Nogometna reprezentacija Brazila osvojila je deveti naslov prvaka Južne Amerike, no rekorder Copa Americe i dalje je Urugvaj sa 15 osvojenih naslova prvaka.

Brazil je na titulu čekao od 2007. godine kada je slavio na prvenstvu igranom u Venezueli.

Ukupno je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil treći s devet naslova. Peru je ostao na dva naslova južnoameričkog prvaka osvojena 1939. i 1975.

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 20 finala (devet pobjeda, 11 poraza).

Najviše medalja osvajali su Argentinci. 'Gauči' su osvojili 33 medalje - po 14 zlata i srebra, te pet bronci.

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su "La Celeste" bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 35 plasmana među četiri, a slijede Brazil (30), Paragvaj (22), Čile (21)...

Na Copi je do sada nastupilo i deset gostujućih reprezentacija, Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD i Katar.

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.

Ovo je bila peta 'Copa' u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

Linker
07. svibanj 2024 01:18