Facebook
SVAKI JE POSEBAN

NOGOMETNO IGRALIŠTE ZA GUINNESSA I PRAVI SVJETSKI HIT Hrvatski stadioni na Ugljanu, Kantridi i Imotskom su sportska remek-djela

Nogometni stadioni na Ugljanu, Kantridi i Imotskom prava su mala sportska remek-djela u svjetskim okvirima
Piše: Dražen ŽuraObjavljeno: 11. svibanj 2018. 22:51

Sutomišćica, maleno mjesto na otoku Ugljanu, odavno ima minijaturno nogometno igralište na kojemu je utočište našao klub Sveti Mihovil, koji godinama djeluje pod motom ‘Jedan klub - dva otoka!’.

Misli se pritom na otoke Ugljan i Pašman, čiju povezanost obilježava nedavno obnovljeni moderan most. Međutim, ovih su dana gotovo osvanuli u Guinnessovoj knjizi rekorda, jer su obnovili svoj ‘velebni stadion’ pod imenom ‘Foša’, čiji je travnjak dimenzija 90 x 45 metara. Smješten je neposredno uz morsku obalu, pa je jedan od većih problema bio kada lopta odleti u more. Onda su na djelu bili mladići u ‘kaićima’, sa spremnim mrežama. Sada će imati manje posla jer je postavljena visoka ograda.

Ovo po mnogo čemu zanimljivo nogometno igralište ‘izronilo’ je iz mora kao greben posebnosti.

- Stalno smo pokušavali našem igralištu dati ‘tehničku dušu’, pa su velikim zalaganjem Jure Brižića, načelnika Općine Preko i nas klupskih volontera, nacrti postali stvarnost. Općina je uložila sredstva, mi mještani svatko po nešto i danas imamo krasan stadiončić - kazao je Dario Korenov, predsjednik NK Sveti Mihovil, koji odrađuje svoj peti mandat.

Minijaturno igralište na Ugljanu izniklo je kao greben iz Mora
Screenshot: Facebook
Minijaturno igralište na Ugljanu izniklo je kao greben iz Mora

Onih kojima je nogomet strast i ljubav, ne samo žitelja otoka, nego i njihovih gostiju, ima podosta. Jedan od njih je Ivan Meštrović, predsjednik NK Osijek, koji u Lukoranu nedaleko igrališta ima vikendicu, koji je pružio ruku pomoći. Njegov je pak prvi susjed Branimir Glavaš, koji je u vrijeme političke moći pomagao opstanak Svetog Mihovila.

Igralište u uvali

- Igralište je namijenjeno našim mlađim klupskim kategorijama, kojih ima više od stotinu s oba otoka - priča Korenov.

Nije naodmet spomenuti kako se u istoj uvali gdje se nalazi igralište, smjestila i poznata Olive Island marina Croatia.

- Uredili su šetnicu do igrališta, priskoče kad nam zaškripi. Postavljeni su stupovi za reflektore, valja urediti priključak, planiramo izgraditi i malu tribinu s dvjestotinjak sjedećih mjesta. Želimo od igrališta napraviti malu sportsku bombonijeru - zaključio je Korenov.

Zahvaljujući gospodinu Meštroviću, prvoligaš Osijek će u ponedjeljak nazočiti svečanom otvorenju obnovljenog igrališta. Osobitost se očituje i kroz činjenicu da je na vratima Osijeka Krševan Santini, čija je majka rođena Lukoranka.

- Ponosni smo na Krševana i njegova brata Ivana, uvijek su privrženi našem klubu. Neka se zna da su dvojica naših Prečana nosili Hajdukov dres, šezdesetih Ive Jerolimov stariji, potom sedamdesetih i Ive Jerolimov kojeg zovemo Vukas, i koji je igrao u generaciji Gudelja i braće Vujović - ponosno će Korenov.

Hrvatska uz ovo igralište u Sutomišćici na pozornici najljepših svjetskih stadiona ima i one u Rijeci i Imotskom.

Stadion u Imotskom Gospin dolac dobio je ime po crkvici Gospe od Anđela
Screenshot: Facebook
Stadion u Imotskom Gospin dolac dobio je ime po crkvici Gospe od Anđela

Gospin dolac u Imotskom je naziv dobio po zavjetnoj crkvici Gospe od Anđela koja se nalazi u blizini. Izgrađen je 1989., a trebao je biti izgrađen za potrebe Mediteranskih igara u Splitu godinu prije. Imoćani su izgradili malo nogometno čudo, okruženo strmim stijenama u koje su arhitektonski izvrsno uklopljene tribine kapaciteta oko 4.000 mjesta.

Stadion Kantrida, stisnut između mora i starog kamenoloma
Facebook
Stadion Kantrida, stisnut između mora i starog kamenoloma

Na Kantridi se pak, stisnut morskom obalom i visokim kamenim stijenama starog kamenoloma, smjestila od prije devet desetljeća sportska arena jedinstvena po okruženju, ljepoti i ugođaju. Službeni kapacitet je 10.155 mjesta, a rekordan broj gledatelja postignut je 1999. godine protiv Osijeka kada se natiskalo više od 25.000 ljudi!

Linker
25. travanj 2024 05:20