REUTERS/Valentyn Ogirenko
SRETNA NOVA GODINA

OVO JE DESET DOGAĐAJA KOJI SU OBILJEŽILI NOGOMETNU 2017. U HRVATA Od Zlatka Dalića koji je spasio SP, do posla koji je razveselio i rastužio Dalmaciju

Na samom zalazu kalendarske godine donosimo presjek 10. događaja koji su obilježili nogometnu 2018. u Hrvata
Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 31. prosinac 2017. 22:18

1. Zlatko Dalić spasio Rusiju

Komotnu situaciju sami smo učinili itekako kompromitirajućom, toliko da je Dalić morao zamijeniti Čačića i loviti pobjedu u Ukrajini za dodatne kvalifikacije. Ipak, kad je dogorjelo do tjemena, sve je sjelo na svoje mjesto... Andrej Kramarić bio je kijevski junak, a Grci nisu imali šanse na Maksimiru, samim time ni u Pireju.

Dalić i Vatreni
Getty Images, reuters, sn ilustracija / Getty Images, reuters, sn ilustracija

2. Luka Modrić na krovu svijeta

Oko njega više nema upitnika. Ne nakon što je postao prvi Hrvat s tri Lige prvaka, ne nakon novog FIFA-ina izbora u momčad svijeta, ne nakon što je gotovo prema svim analizama i selekcijama najbolji veznjak svijeta što je potvrdio (i) titulom najboljeg igrača Svjetskog klupskog prvenstva. Modrić je u zenitu karijere na svjetskom krovu.

Real Madrid's Luka Modric (left) and Real Madrid's Mateo Kovacic celebrate with the trophy during the UEFA Champions League Final at the National Stadium, Cardiff. (Photo by Nick Potts/PA Images via Getty Images)
PA Images via Getty Images

3. Maksimirski vaterpolo u kopačkama

Eh, nažalost, i to je hrvatski nogomet. Obilne količine kiše toliko su natopile jadno maksimirsko zdanje da je utakmica protiv Kosova počela u subotu, a završila u nedjelju popodne. Slike vaterpola u kopačkama obišle su svijet uz popratne komentare poput: “I tu moraju igrati Modrić, Rakitić, Mandžukić kada su u reprezentaciji.” Gospodo, vrijeme je!

4. HNS plovi pod istim kapetanom

Davor Šuker ostao je na funkciji predsjednika HNS-a u izborima koji to nisu bili. Nisu ni mogli biti jer jedini protukandidat nije uspio skupiti dovoljno potpisa županijskih saveza, a trećeg ionako nije matematički moglo biti. Svi govore, trebaju nam promjene, međutim ljudi ostaju isti... Možda Opatijska inicijativa snažno zaživi u 2018. godini.

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Konferencija za medije Davora Sukera nakon izborne Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Davor Suker.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

5. Zašto je Srna pao na dopingu?

Šokantna i iznenađujuća bila je ukrajinska priča krajem rujna. Prototip odanog, časnog i poštenog kapetana, koji je lani u dres uskočio izravno s očeva sprovoda, pao je na dopingu te se promptno i svojevoljno povukao iz svih natjecanja dok se proces ne završi. Tri mjeseca nakon? I dalje ne znamo zašto je pao.

David Ramos/Getty Images
Getty Images

6. Agonija Istre 1961 s Michaelom Gloverom

Priznao je Michael Glover da se znao pitati zašto je još u Puli. Pitali su se to i igrači Istre jer ugovoren novac nisu vidjeli, dok je klub napravio presedan zatvorivši tribinu Drosine ne bi li bar tako uštedio. Istra bi se odavno raspala da nije karakternih te izuzetno strpljivih igrača... A Glover? Pobjegao glavom bez obzira.

7. Povijesna dvostruka riječka kruna

Kruna petogodišnjeg rada nove uprave na čelu s Matjažom Kekom stigla je u četiri svibanjska dana. Andrijašević, Ristovski i društvo izdržali su pritisak te protiv Cibalije osigurali povijesni riječki naslov pa uzeli još i Rabuzinovo Sunce u Varaždinu, kad su se napokon - otrijeznili. Nezaboravne su scene slavlja na Rujevici, dočeka na Korzu.

Cropix

8. Slavonska renesansa mađarskim kapitalom

Gradski vrt s novim vlasnicima proživljava “riječku” priču, srećom, ne istarsku. Mađarski kapital stabilizirao je klub, postavio ga u četiri najjače hrvatske momčadi, a moderan kamp na Pampasu planira se dovršiti do svibnja 2019. godine. Osijek u novoj godini mora nastaviti utabanim putevima...

9. Dinamo naučio na pogreškama

Jedanaest godina trajala je dominacija, no Dinamo je 2017. završio bez trofeja te, možda bitnije, europskog iskoraka u vidu grupne faze europskog natjecanja. Ključni čovjek zauzet je optužnicama, plaćene su pogreške (Sammir, Petev...), a Mario Cvitanović jesen je odradio odlično te Modre dovukao, praktički, do novog naslova prvaka.

Zagreb, 281017.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 14. kola Hrvatski telekom Prva HNL,
GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama na kraju utakmice,  Jose Angelo Henriquez, Filip Benkovic,Borna Sosa,  Amer Gojak, Marko Leskovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

10. Vlašić napunio splitsku blagajnu

Najskuplji HNL transfer godine na izmaku bio je prijelaz Vlašića u Everton. Vlašić je oduševio Koemana u 180 europskih minuta na Goodison Parku i Poljudu, pa je Nizozemac uvjerio Upravu da je potrebno platiti deset milijuna eura Hajduku. Nažalost, Koeman je ubrzo postavo bivši, a Vlašić izgubio status kod Unswortha, a situacija se ne čini boljom ni kod Allardycea...

Pula, 221016.
stadion Aldo Drosina. 
Utakmica 13. kola MAXtv Prve lige NK Istra 1961 i HNK  Hajduk. 
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Linker
27. travanj 2024 06:04