Reuters
MNOŠTVO UZBUĐENJA

SPORTSKE NOVOSTI SU ODABRALE 10 NAJVAŽNIJIH DOGAĐAJA U MEĐUNARODNOM NOGOMETU Real Madrid i Neymar obilježili su 2017. godinu

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. siječanj 2018. 16:10

Iza nas je 2017. godina koja nam je ponudila mnoštvo nogometnih uzbuđenja. Odrađen je Kup konfederacija, uvertira za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji, na kojem je slavio aktualni svjetski prvak Njemačka.

Srušen je svjetski rekord po isplaćenoj odšteti za nekog igrača, pojavilo se na zvjezdanom nogometnom nebu nekoliko novih fantastičnih mladića, Real Madrid je ušao u povijest postavši prvi klub koji je uspio obraniti naslov u Ligi prvaka, a FIFA i UEFA krenule su u brojne reforme s ciljem nogometnog napretka. Iza nas je burna, u svakom pogledu spektakularna nogometna 2017. godina...

POTHVAT NA CAMP NOU

Jedan od najvećih preokreta u povijesti nogometa zbio se 8. ožujka na Camp Nou. Tri tjedna prije, u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka, PSG je na Parku prinčeva posramio Barcelonine zvijezde. Di Maria je zabio dva, Draxler i Cavani po jedan gol za čudesnu 4:0 pobjedu momčadi pod vodstvom Unaija Emeryja. Njegov kolega Luis Enrique nije puno plakao, već je strpljivo pripremao momčad za uzvrat, za čudo koje se na kraju i dogodilo.

Luis Suarez donio je nadu golom već u 3. minuti, a na odmor je Barca otišla s dva gola prednosti jer je u 40. vlastitu mrežu zatresao

Layvin Kurzawa. Lionel Messi je u 50. zabio s bijele točke, no kad je Cavani u 62. zabio za goste, i najveći fanovi Blaugrane izgubili su vjeru. Vrijeme je teklo, Barci su za prolaz trebala tri gola, a minute su neumorno curile. Možda je sve to malo zaljulalo Parižane, možda su se previše opustili... U 88. je Neymar pogodio iz slobodnjaka, u 90. s bijele točke nakon prekršaja Marquinhosa na Suarezu. Ni to nije bilo dovoljno domaćinu, trebao mu je još jedan gol. Peta minuta nadoknade, Neymarovo čudesno dodavanje za egzekuciju Sergija Roberta i konačnih 6:1...

OPROŠTAJI

Niz velikih nogometaša u 2017. je odlučilo završiti svoje profesionalne karijere. Francesco Totti, Romin Gladijator, koji je u redovima Vučice proveo cijelu karijeru i njen je rekorder po broju nastupa i golova, odlučio je reći dosta završivši impresivno razdoblje koje je počeo još 28. ožujka 1993. Sa 40 na leđima, 786 utakmica i 307 golova za Romu u svim natjecanjima, naslovom prvaka Italije iz 2001. i svjetskim naslovom s Azzurrima 2006. preselio je u Romine urede.

Sezona 2016/17. bila je posljednja u karijeri i za Philippa Lahma, kapetana Bayerna koji je osvojio osam naslova njemačkog prvaka te Svjetsko prvenstvo 2014. Umirovio se i Lahmov klupski suigrač Xabi Alonso, Španjolac s nizom prestižnih trofeja osvojenih u dugoj karijeri. Andrea Pirlo i Frank Lampard, dvojica velikih veznjaka, oprostili su se u dresu New York Cityja, člana MLS-a, a više nećemo moći uživati ni u predstavama Zlatne lopte iz 2007. Ricardo Izecson dos Santos Leite, poznatiji pod nadimkom Kaka, otišao je u igračku mirovinu sa 35 godina. Odbio je ponude Sao Paula i Milana, tako da mu je posljednji klub u karijeri ostao Orlando City.

NOVO NATJECANJE - LIGA NACIJA

Definitivno je potvrđeno kako 2018. kreće UEFA-ina Liga nacija u kojoj će sudjelovati svih 55 izabranih vrsti članica organizacije. Glavni razlog uvođenja novog natjecanja su prijateljske utakmice, kojih će zbog Lige nacija biti puno manje nego dosad.

Reprezentacije će biti podijeljene u četiri kvalitativna razreda. U Ligi A, u kojoj će u prvom izdanju biti i Hrvatska, bit će ukupno 12 reprezentacija, u Ligi B također, u Ligi C 15, a u Ligi D 16 izabranih vrsti. Momčadi su razvrstane prema UEFA-inom koeficijentu reprezentacija, a natjecanje kreće nakon SP-a u Rusiji i grupna faza trajat će od rujna do studenoga 2018., dok je finale u lipnju 2019.

UEFA je za reprezentacije pripremila bogati financijski fond, a novo će natjecanje omogućiti i slabijim reprezentacijama plasman na veliki turnir. Liga nacija će, naime, dati četiri od ukupno 24 reprezentacije koje će se plasirati na EP 2020. Pobjednici svake pojedinačne lige dobit će svoje mjesto na sljedećem Euru. Ždrijeb skupina bit će 24. siječnja 2018. u Lausannei, a mogući suparnici Hrvatske su Njemačka, Portugal, Belgija ili Španjolska te Francuska, Engleska, Švicarska ili Italija.

NEYMAR U PARIZU

U ožujku je uništio snove Parižana o europskom naslovu, pa su Nasser Al Khelaifi i njegovo katarsko društvo iz čelništva PSG-a odlučili da ga na ljeto moraju dovesti. Plan je uspio, 3. kolovoza Barcelona je objavila da je primila 222 milijuna eura na ime odštetne klauzule za brazilskog majstora i Neymar je postao član PSG-a potpisavši ugovor do 2022. godine. Najskupljem igraču svijeta Javier Pastore je na dar dao svoj dres s brojem 10 i izgrađen je novi poredak u europskom nogometu.

Nije sve prošlo tako glatko, jer je Barcelona uskoro tužila Neymara i tražila da joj vrati novac koji je primio kao bonus za produljenje ugovora uz dodatnu financijsku naknadu zbog učinjene štete. Neymara to nije previše zabrinulo sudeći prema izdanjima koje je pružio u prvom dijelu sezone u dresu pariškog kluba. Nakon četiri godine koje je proveo u Barceloni i za koju je zabio 105 golova u 186 utakmica, u PSG-u je još pojačao ritam. U 20 utakmica zabio je 17 golova i 14 puta asistirao, a njegov je klub uvjerljivo izborio plasman u osminu finala Lige prvaka te nakon 19 kola ima devet bodova prednosti ispred pratitelja u Ligue 1.

TEHNOLOGIJA

Budućnost je postala sadašnjost, tako da se u sve više natjecanja počeo koristiti Video assistant referee - VAR. Video tehnologija s kojom suci mogu revidirati svoje odluke preko snimke, može se koristiti u četiri slučaja - kod pregledavanja je li pogodak postignut na dopušten način, kod kaznenih udaraca, kod dodjeljivanja crvenih kartona te pri ustanovljavanju je li pogrešan igrač dobio karton. Zasad, uglavnom, dosta komplicirano, jer se suci u sličnim situacijama nekad odlučuju za pomoć VAR-a, a nekad ne. Ulogu VAR-a imaju aktualni ili bivši suci koji sjede uz monitor i pregledavaju sporne detalje.

Njemačka, Italija i Portugal od ove su sezone u svojim elitnim rangovima uveli VAR, ali odjeci su zasad više negativni nego pozitivni. Sustav je FIFA u 2017. koristila na Svjetskom prvenstvu do 20 godina te na Kupu konfederacija, a planira ga koristiti i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji u lipnju i srpnju 2018. S obzirom na dosadašnja iskustva, nove kontroverze sigurno neće izostati.

Screenshot/Youtube

UDARAC ZA VELIKANE

Dva velikana svjetskog nogometa ostala su bez plasmana na SP i doživjela novi težak udarac ionako poljuljanom statusu. Talijani, četverostruki svjetski prvaci, na SP-u nisu bili samo 1930. i 1958. Eto, neće ih biti ni 2018. Uspjeli su se Azzurri probiti do dodatnih kvalifikacija, ali dalje od toga nisu došli. Švedska je bila presnažna za družinu koju je vodio sada već bivši izbornik Gian Piero Ventura.

Nizozemska, trećeplasirana reprezentacija s prošlog SP-a u Brazilu, zapela je još ranije. Danny Blind poveo je kao izbornik Oranje u kvalifikacije, ali dobio je otkaz u ožujku 2017. nakon poraza od Bugarske. Kao spasitelj je na klupu vraćen Dick Advocaat, ali ni on nije uspio. Francuska i Švedska bile su bolje u skupini, pa je Nizozemska ostala bez svog prvog SP-a od 2002. godine, kad ih također nije bilo.

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Netherlands vs Sweden - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - October 10, 2017   Netherlands’ Arjen Robben applauds fans after the match      REUTERS/Toussaint Kluiters
REUTERS/Toussaint Kluiters

I na drugom kraju svijeta bilo je velikih gubitnika. Čile, osvajač dva posljednja izdanja Copa Americe 2015. i 2016. godine, neće vidjeti Rusiju, uostalom kao ni SAD, koji je od 1990. bio stalni sudionik najvećeg natjecanja.

PROŠIRENJE SP-A

Čelnici FIFA-e donijeli su odluku koja je izazvala dosta kontroverzi. FIFA je 10. siječnja odlučila kako će se 23. Svjetsko prvenstvo 2026. proširiti na čak 48 reprezentacija, 16 više nego sada. Potpuno novi format mnogi vide kao razvodnjavanje natjecanja, ali tek trebamo vidjeti što će takav sustav donijeti. Turnir će na početku imati 16 skupina s po tri reprezentacije, a dvije najbolje iz svake skupine plasirat će se u šesnaestinu finala. Potom slijedi nokaut faza pa će se ukupni broj utakmica povećati sa 64 na 80. No, vremensko razdoblje odigravanja SP-a ostat će isto, predviđeno trajanje je 32 dana. Uglavnom, put do najvećeg svjetskog nogometnog natjecanja bit će puno lakši nego do sada. Europa neće dobiti puno više predstavnika, 16 reprezentacija sa Starog kontinenta plasirat će se na SP, ali zato će izabrane vrste iz ostatka svijeta dosta profitirati ovom promjenom.

Odluka o domaćinu SP-a 2026. bit će donesena 13. lipnja 2018. Maroko ima male šanse pokraj zajedničke kandidature SAD-a, Kanade i Meksika. Zvonimir Boban, jedan od glavnih suradnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, bit će među ključnim ljudima u izboru domaćina.

REALOVA DOMINACIJA

Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije, izabran je u idealnih 11 Lige prvaka, idealnih 11 u izboru FIFA FIFPro, proglašen je za najboljeg veznjaka Lige prvaka i najboljeg veznjaka svijeta u izboru ESPN-a, zauzeo je 7. mjesto u The Best izboru FIFA-e, 5. mjesto u izboru France Footballa za Zlatnu loptu, izabran je za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva klubova... A njegov je Real Madrid osvojio čudesnih pet trofeja i napravio nešto što nikome u povijesti nije uspjelo.

Berba Kraljevskog kluba počela je 21. svibnja, kad su pobjedom protiv Malage osigurali 33. naslov prvaka Španjolske, prvi nakon čak pet godina čekanja. Real je 3. lipnja u Cardiffu igrao finale Lige prvaka s Juventusom, slavio je 4:1 i postao prva momčad koja je ikad obranila naslov u tom natjecanju.

Uslijedio je predah, pa nove titule. U Skoplju 8. kolovoza Real je osvojio Europski superkup 2:1 pobjedom protiv Manchester Uniteda, a 13. i 16. kolovoza Madriđani su dobili Barcelonu i u Španjolskom superkupu. Kraj godine donio je novi trofej, 16. prosinca u Abu Dhabiju Real je sa 1:0 svladao Gremio i osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo.

KLJUČNI HAT-TRICK

Malo je nedostajalo da Svjetsko prvenstvo u Rusiji ostane i bez Argentine, najbolje reprezentacije na planetu iz 1978. i 1986. godine, koja je najveću smotru posljednji put propustila 1970. U posljednjem kolu kvalifikacija Argentina je morala na gostovanje u glavni grad Ekvadora, gdje nije uspjela trijumfirati čak 16 godina. Quito je tog 11. listopada ipak bio sretan za Albiceleste, tamo su čekirali kartu za odlazak u Rusiju.

Izbornik Argentine Jorge Sampaoli nije mogao kalkulirati, Argentini je za Rusiju igrala isključivo pobjeda. Ekvadoru bodovi nisu trebali, on se već ranije oprostio od SP-a, ali kad je Romario Ibarra u 1. minuti zatresao mrežu gostiju, argentinski navijači sledili su se od straha. Sampaoli nije, on se i prije utakmice odlučio za konkretnu taktiku, ne baš kompliciranu. Sve ovlasti dao je Lionelu Messiju, cijela igra, kao i toliko puta do sada, vrtjela se oko majstora iz Rosarija. Plan je, naravno, bio uspješan. Prvi gol u 12. minuti, drugi u 20. i treći u 62. Lagani hat-trick za presudnu 3:1 pobjedu Argentine i osvajanje konačnog trećeg mjesta u kvalifikacijskoj skupini. Kakvo bi to Svjetsko prvenstvo bilo da nema Messija...

MONACOVO ČUDO

U ožujku je uništio snove Parižana o europskom naslovu, pa su Nasser Al Khelaifi i njegovo katarsko društvo iz čelništva PSG-a odlučili da ga na ljeto moraju dovesti. Plan je uspio, 3. kolovoza Barcelona je objavila da je primila 222 milijuna eura na ime odštetne klauzule za brazilskog majstora i Neymar je postao član PSG-a potpisavši ugovor do 2022. godine. Najskupljem igraču svijeta Javier Pastore je na dar dao svoj dres s brojem 10 i izgrađen je novi poredak u europskom nogometu.

Nije sve prošlo tako glatko, jer je Barcelona uskoro tužila Neymara i tražila da joj vrati novac koji je primio kao bonus za produljenje ugovora uz dodatnu financijsku naknadu zbog učinjene štete. Neymara to nije previše zabrinulo sudeći prema izdanjima koje je pružio u prvom dijelu sezone u dresu pariškog kluba. Nakon četiri godine koje je proveo u Barceloni i za koju je zabio 105 golova u 186 utakmica, u PSG-u je još pojačao ritam. U 20 utakmica zabio je 17 golova i 14 puta asistirao, a njegov je klub uvjerljivo izborio plasman u osminu finala Lige prvaka te nakon 19 kola ima devet bodova prednosti ispred pratitelja u Ligue 1.

Linker
08. svibanj 2024 17:17