Tomislav Erceg
 Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
RECESIJA NAKON PANDEMIJE

'OVO ŠTO SMO DOSAD GLEDALI MOŽETE ZABORAVITI, TKO ĆE RONALDU DATI 31 MILIJUN EURA PLAĆE' Bivši Hajdukovac progovorio o onome što čeka svijet nogometa

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 24. ožujak 2020. 14:38

Tomislav Erceg nije samo golgeter, prije svega Hajduka, a bio je i sportski direktor „bijelih”, nego je već niz godina uspješan menadžer, agent, zastupnik nogometaša sa sjajnim vezama diljem Europe.

Nesumnjivo je dobro upoznat što se u kuloarima priča oko novonastale situacije, o efektima globalne katastrofe. Jer, na stranu zdravlje, nego iza kantuna, odmah iza virusa vreba i ćiri – recesija. Ekonomski sunovrat.

Sport je ogledalo života, politike, čak i ratnih zbivanja u što smo se imali prilike osvjedočiti prije tridesetak godina, pa tako i - ekonomije. Sve najprije počne od sporta. I zalet i pad. Svađa i pomirenje. A potresi se osjete i na sceni sportskog businessa.

Tomo Erceg je ovih dana, kao i većina nas kod kuće. U samoizolaciji. Nije bio u kontaktima s rizičnima da bi se stavio u karantenu, ali izbjegava doći u takvu situaciju:

- Kod kuće sam. S obitelji. A šta ću, a gdje bih - kaže Erceg za Slobodnu Dalmaciju.

Ipak, u redovitim je telefonskim kontaktima. Da se virus prenosi elektromagnetskim poljem, putem mobitela, e to bi bila prava pošast. Erceg, naslonjen svojim poslovnim vezama ne samo na Italiju, kontrolira situaciju. Najbliži je talijanskom mercatu, pa nam kaže:

- Serie A će izgubiti oko milijardu eura, takve su procjene. Ne znam je li ta cifra izašla u javnost, ali o njoj se špekulira u razgovorima. Svaki dan se video-linkom nađu na liniji čelnici klubova i Lige, priča se. Neki žele trenirati odmah, što mi je suludo, kao da žele ubrzati ono što se ne da na silu. Drugi su trezveni. Evo je Juventus pustio nekolicinu da odu kući. Kako da ih zadrži?

Split, 080311.
Tomislav Erceg nekadasnji igrac Hajduka a nakon karijere i sportski direktor istog kluba dok se danas bavi transferiranjem igraca u strane klubove.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Ima i zaraženih?

- I te kako, evo Sampdoria čak 15 igrača ima pozitivnih, a onda odjeknu ovako vijesti kao što je Paolo Maldini i sin, ili Dybala, oni su glamuroznija imena pa to ima veći odjek. Puno je igrača zaraženih. A ovi što su otišli pa kad se vrate, njih čeka najmanje 14 dana karantene.

Početak je na dugom štapu?

- Apsolutno. Svaka prognoza je nezahvalna, međutim recimo da se smatra kako bi se početkom svibnja moglo početi, samo da završe sezonu i odrede prvaka, tko će na europsku scenu, tko ispada. To je minimum. Međutim, to ih neće izvući iz gubitaka. Uvjeren sam kad se nastavi, to će biti bez publike. Sto posto. Ja ne vidim drugo rješenje. Vidjet ćete.

Milijardu eura nam se čini nekako...

- Mislite previše? A nije, svi oni živi od tv-prava, sad nema tv-prijenosa, žive od reklama, mnogi sponzori će uć u probleme. Nema publike. Ekonomski na svim poljima dolazi gubitak. A da ne govorim o transferima. Ovo ljeto možete zaboravit i velik promet i pogotovo velike cifre. Tko će ulagat? Što je bilo, bilo je. Dapače, ja bih rekao da više uopće nećemo gledat balun koji smo dosad gledali, u zadnje vrijeme!

Kako to mislite?

- Sve će se stanjit. Balun će uć u se. Nogomet će se promijenit, plaće igrača. Morat će prihvaćat manje. Ovi kojima istječe ugovor na ljeto pitam vas ja gdje će naći nove klubove i za koji novac? Klubovi to što imaju igrača, zadržat će i pokušati se s njima nagodit da smanje ugovore, plaće, troškove. Nema druge. Zamrit će tako i transfer tržište, bit će neusporedivo manje događaja, manje posla. I lako to, nego će ljudi u gospodarstvu ostajat bez posla.

Nije dobro ni za vašu branšu?

- A kako će bit dobro? Ja predviđam da će se mnogi klubovi naći na rubu bankrota, stečaja, možda će mnogi i nestat. Neće ovi veliki. Ali, ovi ajmo reć srednje veliki ili manji, imat će grdnih problema.

Kad će europska scena opet počet s publikom? Na ljeto?

- Daj Bože...

Euro je odgođen?

- Nije bilo drugog načina. Logično.

Tu se isto vidi gubitak?

- Procjena je oko 600 ili 700 milijuna eura gubitka ukupno. I to će se odrazit na scenu. Ali, eto, recimo da će se Euro odigrat dogodine. Međutim, ovu godinu treba preživjeti i... onda tek pokrenuti kotač.

To će biti kao krah njujorške burze 1929...

- Dobro, to ste vi rekli, ne bih baš tako govorio, ali da će se sve dobro strest, hoće.

Mogla bi onda i UEFA stavit moratorij na kaznu Manchester Cityju zbog financijskog fair-playa? Šta će ih sad kažnjavat kad su svi ionako kažnjeni?

- Iskreno, ne bih u to ulazio, to ne znam.

A velikih transfera neće bit?

- Ne može ih bit. Tko će sad izvadit... ne znam, 80 milijuna eura za Griezmanna, Dembelea, de Ligta, van Dijka, bilo koga izaberite. Takve transfere koji su već otišli u nebo, ovog ljeta nećemo gledat. Nema šanse. I tko zna koliko će trebat vremena da se sve opet podigne. Bit će to mukotrpan uspon.

A puno se pucalo brojkama, ogrezlo se u silne milijune?

- I preko noći je stalo. Pad će biti bolan. Već jest.

Na manje klubove će se posebno odrazit?

- Evo, recimo sad je engleski Savez odobrio 53 milijuna eura pomoći niželigašima, ovima od treće lige dolje. Međutim, veliki će se sami morat snalazit.

Rezat će se i plaće igračima, neminovno?

- Pokušat će, međutim tu je jak i sindikat nogometaša, neće se dat i bit će to teški pregovori. Povuci-potegni. Bit će tu svega.

I za kraj, kako će to sve ić dalje?

- Zasad je jasno da ne možeš ništa sa sigurnošću planirati. Zdravlje je najvažnije. Međutim, postoji plan Italije, Španjolske i Portugala da se počne 1. svibnja, makar bez publike. To znam sigurno kako se dogovaraju. Njemačka i Engleska još se nisu izjasnile. A ne znam što misle Francuzi – ispričao nam je Tomislav Erceg, stručnjak za nogometni „mercato”.

Tko će opet Ronaldu dat 31...

- Tko će opet Messiju dat 60 ili 70 milijuna, stotinu s reklamama, koliko li, odnosno Ronaldu 31 milijun eura godišnje plaće?

- To vam je govorim.

A tko je drugi iza Ronalda u Italiji?

- Mislim Eriksen što je iz Tottenhama došao u Inter, Danac ima 12 milijuna eura godišnje. Na stranu što još ništa nije pružio, treba mu vremena da se adaptira, ali takve gaže više neće bit moguće. Uletio je u zadnji čas – komentiramo.

Linker
26. travanj 2024 01:17