REUTERS/Kai Pfaffenbach
VELIKO FINALE

FOTO: LIVERPOOL NAKON PUNO MUKE STIGAO DO PRVOG NASLOVA SVJETSKOG PRVAKA Firmino nakon dva zapucana zicera pogodio u produžetku i donio trofej Redsima

Izgubio je čak šest uzastopnih velikih finala s Borussijom Dortmund i Liverpoolom te na sebe navukao oblak sumnje, no večeras se Jürgen Klopp upisao u povijest i donio Liverpoolu prvi naslov svjetskog klupskog prvaka u Dohi protiv Flamenga. Strijelac jedinog pogotka bio je Firmino u produžecima.
Piše: HinaObjavljeno: 21. prosinac 2019. 16:31

Nogometaši europskog prvaka Liverpoola osvojili su naslov svjetskog klupskog prvaka zahvaljujući 1-0 (0-0, 0-0) pobjedi protiv južnoameričkog prvaka Flamenga nakon produžetka u finalu igranom u Dohi.

Jedini pogodak na utakmici postigao je Roberto Firmino u 99. minuti nakon dodavanja Sadija Manea i velike pogreške stopera Flamenga Pabla marija.

Za šesterostrukog europskog i 18-orstrukog engleskog prvaka ovo je prvi naslov svjetskog klupskog prvaka.

Hrvatski reprezentativni stoper Dejan Lovren zbog ozljede nije konkurirao za nastup u sastavu Liverpoola.

Treće mjesto osvojio je prvak Sjeverne i Srednje Amerike Monterrey koji je nakon boljeg izvođenja 11-eraca svladao prvaka Azije Al Hilal s ukupnih 6-5. Nakon 90 minuta rezultat je bio 2-2. Al Hilal je poveo golom Carlosa Eduarda (35), Monterrey je preokrenuo preko Gonzaleza (55) i Meze (60), a na 2-2 poravnao je Gomis (66).

LIVERPOOL - FLAMENGO 1:0 (Firmino 99')

LIVERPOOL: Alisson - Robertson, van Dijk, Gomez, Alexander-Arnold - Oxlade-Chamberlain, Henderson, Keita - Mane, Firmino, Salah

FLAMENGO: Alves - Filipe Luis, Mari, Caio, Rafinha - Gerson, Arao - Henrique, De Arrascaeta, Ribeiro - Gabriel

-------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE! LIVERPOOL JE PRVI PUT OSVOJIO NASLOV SVJETSKOG KLUPSKOG PRVAKA!

120' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

115' - Strašan udarac Alexander-Arnolda iz slobodnjaka, ali i još jedna izvrsna obrana Diega Alvesa!

106' - Slijedi završnih 15 minuta. Klopp je napravio još jednu izmjenu, izvadio je strijelca jedinog pogotka Firmina, a priliku dobiva Divock Origi.

KRAJ PRVOGA PRODUŽETKA

105' - Igrat će se dodatne dvije minute.

103' - Zamjena i u momčadi Flamenga. Umjesto Gersona u igri je Lincoln.

101' - Klopp radi još jednu zamjenu. Izašao je Keira, mijenja ga James Milner.

99' - GOOOL! Henderson je dugačkom loptom pronašao Manea, Senegalac se sjajno snašao u teškoj poziciji i proslijedio loptu do Firmina koji vara brazilske braniče te pogađa za vodstvo Redsa u produžecima!

91' - Počinje prvi produžetak u Dohi.

KRAJ REGULARNOGA DIJELA FINALA! IGRAT ĆE SE PRODUŽECI...

90'+2' - JE LI OVO JEDANAESTERAC ZA LIVERPOOL? SUDAC PREGLEDAVA VAR SNIMKU! Rafinha je zakačio po nogama Manea i sada se provjerava je li to na liniji šesnaesterca ili unutar kaznenog prostora... dugo sad ovo traje. I ništa! Katarski je sudac na sveopće čuđenje procijenio da kontakta nije niti bilo te je samo dosudio podbacivanje lopte! Klopp i nogometaši Liverpoola sada su s ciničnim smiješkom i u nevjerici promatrali što se upravo dogodilo. U najmanju ruku čudna odluka glavnoga suca!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

86' - Strašna obrana Flamengova vratara! Henderson je opalio bombu s dvadesetak metara, išlo je to direktno pod gredu, a Diego Alves se istaknuo fantastičnom intervencijom!

82' - Druga zamjena kod Flamenga. Izašao je Everton Ribeiro, u igri je Diego - da, onaj Diego koji je igrao u Portu, Werderu, Juventusu, Wolfsburgu i Atletico Madridu, te koji je 2007. presudio Dinamu u trećem pretkolu Lige prvaka.

81' - 'Požutio' je sada i Salah zbog starta na Vitinho, no čini se da je katarski sudac prestrogo to dosudio.

77' - Reagira odmah i trener Flamenga Portugalac Jorge Jesus. Umjesto De Arrascaete u igri je brazilski napadač Vitinho.

76' - Nevolje za Kloppa... Ozlijedio se Oxlade-Chamberlain, krivo je stao i uganuo je gležanj, zamijenit će ga Adam Lallana.

69' - Sjajan potez Gabriela Barbose! Napadač Flamenga je opalio s ruba šesnaesterca (polu)škaricama i zamalo iznenadio Alissona, međutim vratar Redsa uz manje je poteškoće ukrotio taj udarac...

53' - Zamalo je Flamengo poveo! Gabriel je sjajno šutirao iz okreta, a Alisson to čudesno brani i spašava Liverpool!

50' - I još jedna velika šansa Redsa! Sada je Salahov udarac s pet metara prohujao pored vratnice...

47' - Ma je li moguće?! Kako sad ovo nije ušlo... opet je Firmino bio u glavnoj ulozi nakon sjajnog dodavanja Hendersona, majstorski se riješio braniča Caija i zatim opalio ljevicom sa šest-sedam metara, a lopta se od vratnice odbila natrag u teren i u jakoj rotaciji završila u gol-autu!

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Dohi. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izrazito nesadržajno prvo poluvrijeme u Dohi, osim promašenog zicera Firmina u drugoj minuti nije bilo ozbiljnijih prigoda. Igrači vidljivo teško dišu jer je postotak vlage u zraku izrazito visok (20 °C, vlaga 71 %) te možemo zaključiti i da su nepovoljni vremenski uvjeti djelomičan razlog lošem performansu obje momčadi.

45'+1' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Sadio Mane jer je srušio Rafinhu u trenutku dok Brazilac nije ni imao loptu u nogama.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40' - DVOJBENA SITUACIJA! Keitu je srušio Filipe Luis na rubu kaznenog prostora, ušao mu je u putanju i zaustavio ga rukama, ali katarski je sudac nekako zaključio da tu nema govora o prekršaju...

25' - Flamengov napadač Ribeiro prvi je uspio ozbiljnije zaprijetiti Redsima, no njegov je udarac prošao pored vratnice... Liverpool zasad bolji.

2' - Počelo je velikim promašajem Firmina! Izbio je napadač Liverpoola sam pred Alvesa, ali loše je zahvatio loptu i promašio cijeli gol!

1' - Počelo je finale Svjetskog klupskog prvenstva na stadionu Khalifa International u Dohi. Glavni je sudac Abdulrahman Al-Jassimiz iz Katara.

-------------------------------------------

17.30: Objavljeni su službeni sastavi.

Linker
24. travanj 2024 14:20