Catherine Ivill Getty Images
VELIKA GODINA CRVENIH

TEK KAD GA JE SRUŠIO HRVATSKI TRENER, POČELA JE REVOLUCIJA Te noći na mitskom mjestu podviknuo je: 'Ovo ništa ne valja, vi niste dovoljno dobri!'

LIVERPOOL Kako je stvorena momčad koja bez milosti ruši rekorde i želi postati najbolja u povijesti
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. siječanj 2020. 17:03

“Moj slab engleski ne dopušta mi da kažem sve što mislim i osjećam, zato ću biti kratak. Nisam razočaran nego bijesan. Ovo ništa ne valja, vi niste dovoljno dobri za Liverpool!” zagalamio je Jürgen Klopp u svlačionici Liverpoola prije nego što se okrenuo na peti i zalupio vratima.

Dogodilo se na starom Upton Parku, ikoničnom stadionu West Hama koji postoji još samo na fotografijama, nakon što su ‘redsi’ položili oružje pred igračima Slavena Bilića (0-2). Bio je 2. siječnja 2016. godine, a Liverpool je igrao u sastavu: Mignolet - Clyne, Lovren, Sakho, Moreno - Çan, Leiva - Ibe, Firmino, Coutinho - Benteke. Šansu s klupe je kao i uvijek čekao Lallana, u društvu Allena koji je u međuvremenu nestao u Championshipu te veterana K. Tourea koji je pretrčao u trenere. Tih dana mediji su Slavena Bilića predstavljali kao sljedeću veliku menadžersku priču engleskog nogometa i pomalo sumnjali da karizmatični Nijemac može ozbiljnije reformirati projekt koji je na Anfieldu započeo njegov prethodnik na klupi Brendan Rodgers.

Točno četiri godine kasnije Liverpool je europski i svjetski prvak, koji je upravo u premierligaškoj utakmici rutinski odradio Sheffield United i na prvom ozbiljnom prolaznom vremenu, onom oko Božića i Nove godine, toliko je odmaglio konkurenciji da se pitanje novog engleskog prvaka čini pomalo neumjesnim. Trinaest bodova prednosti pred Leicesterom uz utakmicu manje ima Liverpool, cijelu dosadašnju kampanju momčad je odradila bez poraza. Još mjesec dana takvog tempa i kladionice će početi isplaćivati dobitke hrabrima, koji su se ljetos odlučili kockati s Kloppovom šampionskom pričom. Povratak naslova na Anfield nakon 30 godina spriječiti može još samo bolja nuklearna kataklizma koja, uzgred rečeno, u svjetlu ove iznenada razbuktale američko-iranske ljubavi sve manje djeluje kao novogodišnja želja Man Unitedovih navijača, a sve više kao objektivna opasnost.

LIVERPOOL, ENGLAND - DECEMBER 16:  Jurgen Klopp, Manager of Liverpool and Dejan Lovren of Liverpool celebrate following their sides victory in the Premier League match between Liverpool FC and Manchester United at Anfield on December 16, 2018 in Liverpool, United Kingdom.  (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Getty Images

Vizionarske kupovine

Dakle, točno četiri godine, jedan izborni ciklus, vrijeme političarima prekratko da se obračunaju s kosturima iz ormara, pokazalo se kao dovoljno dugo razdoblje da Klopp počisti igrače “koji nisu bili dovoljno dobri za Liverpool”, zamijeni ih novima, uobliči ih u kompaktnu pobjedničku momčad i krene serijski štancati trofeje i napadati rekorde. Iz momčadi s Upton parka 2016. preživjeli su samo Firmino kao zaglavni kamen novog projekta, Dejan Lovren kao treći stoperski izbor i Adam Lallana kao vječni džoker.

Statistika potvrđuje da je Klopp pretvorio Liverpool u silu pred kojom suparnici kapituliraju prije nego što pošteno začuju grmljavinu iz Kopa. Dvoboj sa Sheffield Unitedom bilježi se kao 51. uzastopna utakmica bez poraza na Anfieldu, usput i 38. uzastopni meč koji ‘redsi’ otvaraju vodećim pogotkom. ‘Oštrice’ iz grada čelika otupjeli su za četiri minute, toliko je trebalo Salahu da spremi loptu u mrežu. 2-0 protiv Sheffielda bila je 18. premierligaška pobjeda zaredom na Anfieldu, posljednji put ‘redsi’ goste su bodovima počastili u siječnju prošle godine kada je Leicester City izvukao 1-1.

Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane (L) celebrates with Liverpool's Brazilian midfielder Roberto Firmino after he scores his team's second goal during the English Premier League football match between Liverpool and Sheffield United at Anfield in Liverpool, north west England on January 2, 2020. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Paul ELLIS / AFP / PAUL ELLIS AFP
Liverpool

Logika vučjeg čopora

Samo se momčad Billa Shanklyja iz 1972. godine može pohvaliti boljim učinkom, serija od 21 domaće pobjede u prvenstvu, ali i taj rekord teško može izdržati lavinu koju su zakotrljali Mane, Salah, Firmino i društvo.

Kao i u slučaju Pepa Guardiole na Etihadu, priču o Kloppovoj revoluciji na Anfieldu dijelom, ali samo dijelom, moguće je objasniti dubinom klupskog novčanika. Za nepune četiri i pol godine mandata Nijemac je u rekonstrukciju momčadi ulupao 424 milijuna funti i pritom nije bio imun na relativno skupe pogreške (Karius, Grujić, Klavan), ali daleko veći broj investicija pokazao se kao vizionarska kupovina. Neovisno o tome je li Klopp prebirao po policama s jeftinim restlovima (Matip bez odštete, Robertson za 10 mil. funta) ili je rušio stoperske (Van Dijk) i vratarske (Alisson) transferne rekorde.

Jednom kada je na raspolaganje dobio individualnu klasu, krenuo je slagati momčad koja do rezultata dolazi logikom vučjeg čopora i iz svakog lova alfa mužjaku na klupi pod noge baca konkretan plijen. Dolazeći na Anfield, Klopp je od vlasnika tražio grace-period od pet godina kao razdoblje kada bi napokon trebao početi vraćati kredit u vidu trofeja. Na isteku roka sve sugerira da će se 52-godišnjak hvaliti cijelom trofejnom dinastijom...

Liverpoolove brojke

101 bod u 37 utakmica bez poraza osvojio je Liverpool unatrag godinu dana

92 boda u 38 utakmica ima sljedeći na ovom popisu, Manchester City

2,73 boda po utakmici Liverpoolov je prosjek u tom razdoblju

58 utakmica najduži je niz nepobjedivosti u najboljim ligama, a vlasnik je Milan (1990. - 1993.)

672 dana prošla su od dva Milanova poraza u tom razdoblju

49 utakmica engleski je rekord, a postavio ga je Arsenal 2003. i 2004. godine

Linker
26. travanj 2024 16:09