REUTERS
MORAJU NAĆI DRUGA RJEŠENJA

PRESUDA OKO DOPING AFERE UTJECAT ĆE IZRAVNO I NA HRVATSKU REPREZENTACIJU Otkrivamo što takva odluka znači za izbornika Dalića

UKRAJINA Konačno je objavljena presuda oko doping afere donedavnog kapetana hrvatske reprezentacije, a otkrivamo što takva odluka znači oko njegovog angažmana oko Vatrenih u Rusiji
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. veljača 2018. 11:35

Darijo Srna suspendiran je 17 mjeseci. Konačno je stigla odluka Ukrajinskog nacionalnog centra za borbu protiv dopinga. Kako je Srnin uzorak koji je bio pozitivan uzet još 22. ožujka 2017. godine, iako je potvrđen i javnosti objavljen lanjskog rujna, kad je Srna i sam izašao u medije i odustao od nastupa za Šahtar dok se slučaj službeno ne riješi, pravo povratka na teren imat će 22. kolovoza 2018. godine, objavila je u četvrtak nadležna ukrajinska institucija.

U obrazloženju odluke navode kako nisu pronašli veliku pogrešku igrača u pozitivnom doping testu, da je Srna priznao kako je nesvjesno prekršio antidoping pravila, uzeli su u obzir objašnjenje o okolnostima koje su prethodile testiranju, kao i činjenicu da je odlučio dobrovoljno prestati igrati za klub nakon što je objavljen pozitivan doping test.

Zagreb, 240317.
Stadion Maksimir. 
Hrvatska - Ukrajina,  kvalifikacijska utakmica za FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. 
Na fotografiji: Darijo Srna sa suprugom.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Tako već pet mjeseci Srna ne nastupa za Šahtar. Sve to skupa doprinijelo je da kazna ne bude veća. Budući da Srna redovno trenira, i da može igrati vrlo brzo nakon starta sljedeće sezone, čini se prilično vjerojatnim da će ispuniti obećanje i da to neće biti kraj njegove igračke karijere.

Iako će 1. svibnja napuniti 36 godina, u Šahtaru dovoljno dobro kotira da mu omoguće još koju sezonu, bude li on to doista htio, kako se čini. Ali to sam mora kazati.

Zlatko Dalić rekao je da želi da se Srna priključi stožeru hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali pravilnik FIFA-e govori da igrač ili bilo koja druga osoba u vrijeme suspenzije ne može sudjelovati u bilo kakvoj aktivnosti osim u borbi protiv dopinga.

FIFA prvo mora verificirati odluku i suspendirati ga iz međunarodnog nogometa u tom razdoblju, što je formalna stvar. Kako Ukrajinci kažu da je Srna slučajni prijestupnik, vjerojatno hrvatski izbornik ne bi imao etičkih dvojbi treba li ga angažirati. I kazao je da ga čeka.

No, kad je netko suspendiran, onda je suspendiran totalno, za bili kakav posao u tom sportu, iako je pomalo raritetan slučaj da igrač pod kaznom za doping postane pomoćni trener. Tako čitajući pravilnik FIFA-e zaključujemo da Srna službeno nema pravo biti dio hrvatske reprezentacije u Rusiji.

Eventualno ga Dalić može pozvati neslužbeno da pruži podršku, no izbornik će za službeni stožer morati naći druga rješenja. Srni ostaje pravo žalbe CAS-u, sportskom arbitražnom sudu u Lausannei.

Linker
26. travanj 2024 10:39