Denis Doyle/Getty Images
MIHO DOBRAŠIN IZ MADRIDA

FOTO: ZATIŠJE PRED BURU! SN U KAMPU KRALJEVSKOGA KLUBA Novi Zidaneov Real vatreno krštenje imat će protiv Bayerna Nike Kovača

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 28. svibanj 2019. 10:09

Neuobičajena tišina vlada sportskim kampom Real Madrida. Dok podnevno sunce grije prazne travnjake čuju se tek povici igrača iz podmlatka. Na obližnjem terenu igraju trening utakmicu uoči završnice sezone.

Prije točno godinu dana ondje, na sjeveru grada, tiskale su se stotine novinara iz svih dijelova svijeta kako bi popratili posljednji trening prije finala Lige prvaka. No, u tom zatvorenom kompleksu, smještenom blizu aerodroma, danas nema niti uzbuđenja, niti europskih prvaka. Radnici uređuju igralište gdje su do prije desetak dana boravile posrnule zvijezde. Jedina novost su mali bijeli autobusi s klupskim grbom, koji razvoze posjetitelje.

Ružan oproštaj

- Igrači su nestali odmah nakon utakmice prošle nedjelje. Ovdje ih nismo vidjeli nakon toga - kaže Pedro, šef protokola prilikom službenih posjeta.

Nogometaši Real Madrida oprostili su se od svoje publike porazom od 0:2 od Betisa u posljednjem kolu španjolskog prvenstva. Napuštali su stadion Santiago Bernabeu praćeni zaglušujućim zvižducima vlastitih navijača. Iz svlačionice su krenuli na godišnji odmor, kojima će nekima prekinuti reprezentativne obveze.

U sportskom kampu, udaljenom 10-ak kilometara od stadiona, njihova parkirna mjesta označena prezimenima i brojevima dresova, zjape prazna. U dugačkom hodniku rezidencije gdje se okupljaju i spavaju prije utakmica nema nikoga. Vrata s brojem 110 i natpisom ‘Modrić’ zaključana su. Dužnosnik kluba kaže da će ih hrvatski kapetan Luka Modrić opet otvoriti 8. srpnja.

Miho Dobrašin

Turneja po S. Americi

To će biti prvi radni dan nove sezone, no ujedno i prvi dan novog projekta trenera Zinedinea Zidanea. Francuz se u ožujku vratio, te ponovno ušao u sobu smještenu na kraju hodnika, pored restorana. No, čija će imena ostati na ostalim vratima, i koja bi nova ondje tek mogla osvanuti, zasad je nepoznato.

Kuharica u restoranu iznosi salatu namijenjenu igračima podmlatka, blago se osmjehuje, pa sliježe ramenima. Sve odluke bit će donijete nasuprot te zgrade, u nedavno izgrađenom staklenom zdanju. Na četvrtom, posljednjem katu, nalaze se uredi predsjednika Florentina Pereza i generalnog direktora Josea Angela Sancheza.

Miho Dobrašin

U ponedjeljak su produžili ugovor veznom Toniju Kroosu za dodatnu sezonu, do 2023. godine. U veljači su neslužbeno poručili kako su postigli sporazum s najstarijim igračem svlačionice, 33-godišnjim Modrićem. On bi trebao dobiti ugovor do 30. lipnja 2021. godine. Sadašnji mu istječe za godinu dana, u ljeto 2020.

- Kroos, Modrić, Nacho Fernandez i Keylor Navas imali su u svojim ugovorima klauzulu prema kojoj će im ugovori biti produženi za dodatnu sezonu ako treći put osvoje Ligu prvaka - tvrdi Tomas Gonzalez, novinar dnevnika ABC. Ligu prvaka su osvojili zaredom 2016, 2017. i 2018. godine.

Jose Felix Diaz, novinar Marce, kaže da ne zna za to, no ističe da bi idućih dana Real Madrid mogao poslati službeno priopćenje kako je s Modrićem zaključen ugovor do 2021. godine. On tvrdi da je u Modrićevom ranijem ugovoru, potpisanom 2016., postojala klauzula prema kojoj bi mu se produžio ugovor za dodatnu sezonu osvoji li nagradu ‘Zlatna lopta’ za najboljeg nogometaša svijeta.

Miho Dobrašin

Mnoštvo nepoznanica

Nakon tih produženja mogli bi pristići novi igrači. Zasad je jedino potvrđen dolazak 21-godišnjeg stopera Edera Militaa iz Porta. On bi se trebao priključiti stoperima Sergiju Ramosu (ako ostane), Rafaleu Varaneu i Nachu. Zbog toga bi mogao otići mladi Jesus Vallejo. No sve ostalo je nepoznato.

- Ja doista ne znam što će napraviti Zidane, hoće li mijenjati formaciju 4-3-3, i tko će doći - kaže Jorge Valdano, negdašnji napadač i sportski direktor Real Madrida.

Taj novi Real Madrid, kakav god bude, trebao bi prvi testirati Niko Kovač s Bayernom. Naime, nakon što se igrači okupe 8. srpnja idući dan će krenuti na put u kanadski Montreal, te će u Sjevernoj Americi odigrati nekoliko prijateljskih utakmica. Za razliku od prošlog ljeta, kada nije bilo internacionalaca koji su se odmarali nakon Svjetskog prvenstva u Rusiij, ovog puta će Modrić i ostali krenuti s pripremama od prvog dana. Jedino bi mogli izostati oni s nastupom na Copa Americi u slučaju da njihove reprezentacije u Brazilu dođu do završnice.

Miho Dobrašin

Rekordni zaostatak

Prvi dvoboj odigrat će protiv Bayerna u, po našem vremenu, noći sa 20. na 21. srpnja. Zidane protiv njemačkog prvaka vjerojatno još uvijek neće imati složen svoj ‘puzzle’. Tri dana kasnije suprotstavit će se Arsenalu, ovogodišnjem finalistu Europske lige, a zatim će ondje odigrati i gradski derbi s Atleticom.

U klubu se nadaju kako će navijači do početka sljedeće sezone zaboraviti treće mjesto u prvenstvu zauzeto ove sezone, uz zaostatak od 19 bodova za prvakom Barcelonom, što se nikada nije dogodilo u 117 godina dugoj povijesti. Također i bolna ispadanja od Barcelone u polufinalu Kupa i Ajaxa u osmini finala Lige prvaka.

- Završila je jedna teška sezona, puna nedaća, daleko od razine kakvu ova publika zaslužuje - naveo je ofenzivni igrač Marco Asensio preko društvenih mreža. - No, dići ćemo se, biti bolji, te ćemo dati sve od sebe kako bi navijači opet uživali sa svojom ekipom. Borit ćemo se za svaku titulu - zaključio je.

Miho Dobrašin

Naslov prvaka Španjolske bit će prioritet Madriđana

Nakon turneje po Sjeveroj Americi Real Madrid bi trebao otputovati u München na Audi Cup, gdje ga u polufinalu čeka Tottenham, finalist Lige prvaka. Pobijedi li, igrat će s pobjednikom para Bayern - Fenerbahče, a izgubi li s poraženim za treće mjesto. Slijedi zatim povratak u Španjolsku, gdje, za razliku od prošlih sezona, neće sudjelovati u Europskom ili Španjolskom superkupu, što će Zidaneu dati dodatno vrijeme za pripremanje prvenstva.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Real Betis - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - May 19, 2019   Real Madrid coach Zinedine Zidane shields his eyes from the sun   REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Naslov domaćeg prvaka, osvojen zadnji put 2017., a prije toga 2012., bit će mu prioritet, rekao je Zidane nakon povratka na klupu. Neposredno uoči početnog udarca u idućem prvenstvu, Real Madrid će odigrati tradicionalnu utakmicu pred svojom publikom. Tko će biti protivnik na ‘Trofeo Santiago Bernabeu’ još uvijek nije poznato.

Sergio Ramos bi mogao otići?

Prema tvrdnjama španjolskih medija, Real Madrid bi ovog ljeta mogao potresti odlazak kapetana Sergija Ramosa. Naime, Marca i još nekoliko tamošnjih medija tvrde da Ramos ima ponude Manchester Uniteda i Paris SG-a, te da je ostavio otvorenu mogućnost odlaska.

Soccer Football - La Liga Santander - Real Madrid v Rayo Vallecano - Santiago Bernabeu, Madrid, Spain - December 15, 2018  Real Madrid's Luka Modric and Sergio Ramos with The Ballon d'Or trophy before the match   REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Sergio Ramos (33) član je madridske momčadi od 2005. godine, te je vodio Real do velikih uspjeha. Dosad je, navodi se, odbijao sve ponude, ali sada bi se mogao predomisliti.

Linker
26. travanj 2024 08:53