Soccer Football - Premier League - Watford vs AFC Bournemouth - Vicarage Road, Watford, Britain - March 31, 2018 Bournemouth's Asmir Begovic arrives at the ground before the match REUTERS/Peter Nicholls EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Peter Nicholls / REUTERS

Asmir Begović

REAKCIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

PROSINEČKI ŠOKIRAO IGRAČA NEPOZIVANJEM U REPREZENTACIJU 'Nedopustivo, vrijeđa i mene i reprezentaciju! Ovo nisam zaslužio...'

AUTOR:
  • Sportske Novosti

 • OBJAVLJENO:
 • 20.08.2018. u 19:27

 • Izbornik BiH reprezentacije, Robert Prosinečki objavio je popis igrača na koje računa u nadolazećem razdoblju, a na njemu se na opće iznenađenje tamošnje javnosti nije našao vratar Asmir Begović, inače vratar engelskog Bournemoutha.

  - Begović će biti tu, ali sada ga nisam zvao iz dva razloga. U Bugarskoj je imao problema i nije mogao doći, rekao sam ok, ali onda nije putovao ni u Južnu Koreju. Nisam ga pozvao, odluka nije bila lagana jer dobro brani, ali moramo poštovati neki red i hijerarhiju", rekao je Prosinečki, prenosi sportsport.ba.

  Begović je odlučio reagirati na ovakvu odluku Prosinečkog, a na svojem je službenom Facebook profilu otkrio svoja razmišljanja.

  - Iako bih želio izbjeći bilo kakvu komunikaciju preko medija jer to nije način na koji se stvari trebaju riješavati, osjećam potrebu da se obratim navijačima nakon svega što je rečeno u vezi mog nepozivanja u reprezentaciju.

  Screenshot: YouTube
   

  Prije svega, ovo je za mene bio jedan od najtežih dana u profesionalnoj karijeri jer se nisam nadao da će nakon deset godina u reprezentaciji neko izbrisati moje ime bez da me je barem nazvao ili posjetio i lično objasnio o čemu se i kakvom problemu radi. Mislim da nakon toliko vremena i posvećenosti reprezentaciji nisam zaslužio takav odnos. Bukvalno sam danas izašao s treninga i preko poruka i novinskih tekstova saznao da ovaj put nisam na spisku reprezentacije i iskreno mislim da je to nedopustivo i da vrijeđa ne samo mene nego instituciju reprezentacije.

  Prvo i najvažnije što želim reći je da ja ne biram utakmice i nikada to ne bih radio. U reprezentaciji sam odigrao 61 utakmicu, a 19 ih je bilo prijateljskih i to na različitim kontinentima. 11 puta sam utakmice počinjao s klupe i pošteno se svojim napornim radom borio za svoje mjesto na golu. Uvijek sam poštovao saigrače i trenere i instituciju selektora i njegove odluke i poštujem i sada. Za BiH sam uvijek igrao srcem i bez kompromisa i kalkulacija.

  Dva puta sam od selektora tražio poštedu. Prvi put zbog povrede koju sam vukao od januara, a Nogometnom savezu, selektoru i našem medicinskom timu sam poslao kompletnu medicinsku dokumentaciju. S dopuštenjem selektora sam propustio okupljanje kako bi se za vrijeme pauze što bolje oporavio. Drugi put mi se desio privatni problem; kao bivšeg igrača i čovjeka sam selektora zamolio da me poštedi utakmica. Nisam zahtijevao, nisam tražio, nisam uslovljavao, samo sam zamolio i selektor mi je u kratkom razgovoru dao dopuštenje. Da nije, prihvatio bih to i došao na okupljanje.

   

  U tri mjeseca koja su uslijedila nitko me od trenera ili predstavnika saveza nije nazvao ili rekao da postoji bilo kakav problem jer da jeste ja bih ga barem pokušao riješiti. Slažem se da u reprezentaciji treba postojati hijerarhija i red, ali ja sam tu hijerarhiju u ovom slučaju poštovao i nisam zaslužio da me se prikazuje kao nekoga ko izbjegava utakmice.

  Isto tako nije istina da je selektor sa mnom o tome razgovarao; od kada je Prosinečki selektor osim kada sam ja zvao da zamolim za poštedu nije me zvao, posjećivao ili kontatirao na bilo koji način. Štaviše, više puta sam zvao selektora da se čujemo ili vidimo smatrajući da je to normalan odnos ali nisam dobijao nikakav odgovor.

  Na kraju, ja ne igram za selektore ni za Savez ni za bilo koje individualce ili nečije privatne interese. Ja sam uvijek igrao i opet ću igrati za svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu i to mi niko ne može oduzeti.

  Ovo je moj stav i jedini komentar na ovu temu u ovom trenutku i ne želim se upuštati u daljnju raspravu i kvariti atmosferu prije važnih utakmica koje dolaze.

  Ekipi želim puno sreće i sve najbolje u utakmicama protiv Sjeverne Irske i Austrije, za njih ću navijati svim srcem - napisao je Begović.

  Iz drugih medija