Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
POTADATK KOJI ZVUČI FRAPANTNO

AHILOVA PETA VATRENIH Dalićeva je momčad čak 12 puta u 16 službenih susreta kapitulirala na identičan način. Hoće li pronaći rješenje za Wales?

HRVATSKA Korneri i slobodni udarci već su dulje vrijeme najveća opasnost za hrvatsku nogometnu reprezentaciju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. lipanj 2019. 00:19

Kad Hrvatskoj dolazi reprezentacija jaka u prekidima, to je poziv za aktiviranje alarma, jer korneri i slobodni udarci već su duže Ahilova peta Vatrenih. I kad su osvajali svjetsko srebro, primali su golove čak i iz auta, s Dancima na otvaranju utakmice osmine finala.

No, Wales nije opak samo zbog odlične skok igre. Ryan Giggs ima brze ofenzivce, za čas dođu pred suparnički gol, ne samo Gareth Bale. To su dvije udarne točke na treninzima koje Zlatko Dalić provodi ovih dana u Opatiji. Prekidi i velška tranzicija.

- Imali smo puno problema u obrambenim prekidima, ali to nije samo rad nego i disciplina i odgovornost, moramo to popraviti. Bitna je organizacija, ali i pozornost - kazao je izbornik svjestan da su muke nastajale i s rivalima koji to rade manje uvjerljivo od Otočana.

- Wales je posebno dobar u tom segmentu igre. Moj je zadatak pripremiti momčad da bude spremna za sve što je čeka.

Uporna vježba

U 16 službenih utakmica, u doigravanju, za bodove i na Mundijalu, od starta ere aktualnog izbornika, Vatreni su inkasirali čak 12 pogodaka iz prekida, a ne mogu se pohvaliti izvedbama niti u prijateljskom mečevima. Pritom su tri stigla iz kaznenog udarca. Istodobno su dali sedam. I dok Hrvatska zna zabijati na razne načine, te defenzivne brojke bodu i bole.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: ekipa Hrvatske reprezentacije.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Dalić je svjestan važnosti trenutka. Nakon “trulog dana” u Budimpešti traži totalnu mobilizaciju i angažman. “Lako ćemo” i gotovanski pristup “doći će pobjeda već nekako”, pogotovo udaraju na koncentraciju, a kad nisi do kraja u utakmici, najlakše je primiti jeftini pogodak. Barcelona je ostala bez Lige prvaka na Anfieldu na fintu i vlastitu nedovoljnu fokusiranost.

Hrvatska se kod kornera ili slobodnih udaraca sa strane obično branila zonski. Tako čini većina ekipa, ali pojedini treneri vole staviti svoja dva najbolja skakača kao flastere na najopasnije protivničke. Što god se dogovori, presudna je izvedba. Upiralo se prstom i ranije u taj problem, međutim svejedno nije saniran. Vrijeme je za ozbiljnost, svaki protivnik je detektirao u čemu su Vatreni krhki.

Dalić na Rujevici inzistira na prekidima, i napadačkim, a pogotovo obrambenim. Znali su ih vježbati i 45 minuta na jednom treningu. Prekidi, prekidi, tog najvećeg neprijatelja hrvatske reprezentacije treba eliminirati jer to je brz i olak put u propast... Nema momčadi koja ponekad ne primi gol na takav način, ali jedno je s vremena na vrijeme ići po loptu u mrežu, drugo kad to postane standardan scenarij na tvojim utakmicama.

Sastav koji će igrati reflektira se i na taj segment igre. Andreju Kramariću izbornik se ispričao u Ateni što ga nije uvrstio u početnu postavu na uzvratu doigravanja za Svjetsko prvenstvo s obrazloženjem da su mu trebali i Mario Mandžukić i Nikola Kalinić upravo zbog skok igre pred oba gola. Nema više ni Mandžukića, ni Kalinića, ovog časa čak ni Rebića umjesto kojeg će vjerojatno zaigrati niži Brekalo, u momčadi nije ni odličan skakač Vrsaljko, reprezentacija nam je sve niža, s manje igrača kojima su dueli, borba za poziciju i taj “rat” pred vratima, kad se čeka izvođenje, jaka snaga. Između ostaloga i zato je jedna od dvojbi hoće li u vezi startati Mateo Kovačić, koji ima već 50 nastupa ili Mario Pašalić. Jer srednjak Atalante fizički je jači i upravo u prekidima moćan igrač. To bi potencijalno mogao biti adut i Bruni Petkoviću o čijim igračkim vrlinama izbornik govori biranim komplimentima, no kao napadački trojac ipak će vjerojatno startati Brelako, Kramarić i Perišić. Za sporije velške stopere španer i golgeter Hoffenheima mogao bi biti otrov…

Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Nakon nonšalantnog starta u kvalifikacije i izostanka niza nogometaša Vatreni će protiv Walesa morati odigrati jako dobru utakmicu. Kompletno. Graditi igru, paziti na njihove odgovore i konačno se nositi u prekidima, premda igrača “rođenih” za to imamo manje od prstiju jedne ruke: Lovren, Vida, Jedvaj i Perišić. U pretpostavljenoj postavi. I Pašalić, odabere li ga Dalić...

Hitne korekcije

Frapantno zvuči podatak da su na tu foru pali u 10 od 16 posljednjih utakmica, čak i ako isključimo jedanaesterce s Islandom i Španjolskom u Zagrebu koji nisu došli po korneru, autu ili slobodnom udarcu, u svakom drugom susretu protivnik se osladio na taj način. U finalu Svjetskog prvenstva Francuska i u svojevrsnom finalu skupine Lige nacija Engleska dotukli su nas tim oružjem.

Ne sofisticiranom igrom, već maljem po glavi. To hitno treba popraviti. Gol ili dva od Velšana na istu shemu mogli bi također biti fatalni. Dalić to savršeno zna zato ovih dana poput pokvarenog gramofona vrti iste riječi - prekidi, prekidi, prekidi... Još jednom bi mogli biti odlučujući. Ovaj put, nadamo se, tako da mi ne primimo.

PRIMLJENI GOLOVI IZ PREKIDA U DALIĆEVOM MANDATU

1. Grčka u Zagrebu

Papastathopoulos 30. - glavom nakon kornera

2. Island u Rostovu

Sigurdsson 76. - iz jedanaesterca

3. Danska u Nižnom Novgorodu

Jörgensen 1. - nogom nakon auta

4. Rusija u Sočiju

Fernandes 115. - glavom nakon kornera

5. Engleska u Moskvi

Trippier 5. - šut iz slobodnog udarca

6. Francuska u Moskvi

Mandžukić ag 18 - glavom nakon slobodnog udarca

7. Francuska u Moskvi

Griezmann 38. - iz kaznenog udarca nakon igranja rukom po korneru

8. Španjolska u Elcheu

Sergio Ramos 57. - glavom nakon kornera

9. Španjolska u Zagrebu

Sergio Ramos 78. - iz jedanaesterca

10. Engleska u Londonu

Lingard 78. - nogom nakon auta

11. Engleska u Londonu

Kane 85..- nogom nakon slobodnog udarca

12. Mađarska u Budimpešti

Patkai 76. - nogom nakon kornera

POSTIGNUTI GOLOVI IZ PREKIDA U DALIĆEVOM MANDATU

1. Grčka u Zagrebu

Modrić 13. - iz jedanaesterca

2. Nigerija i Kalinjingradu

Etebo 32 (ag) - autogol nakon kornera

3. Nigerija u Kalinjingradu

Modrić 71. - iz jedanaesterca

4. Rusija u Sočiju

Vida 100. - glavom nakon kornera.

5. Francuska u Moskvi

Perišić 28. - nakon slobodnog udarca

6. Španjolska u Zagrebu

Jedvaj 69. - glavom nakon kornera

7. Azerbajdžan u Zagrebu

Barišić 44. - glavom nakon kornera

Linker
22. travanj 2024 01:13