Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
O BUDUĆNOSTI I VATRENIMA

ANDREJ KRAMARIĆ ZA SN OTKRIO PRAVI RARITET I DETALJ KOJI JE MNOGIMA POTPUNA ENIGMA 'Takve uvjete malo tko mi može ponuditi...'

ANDREJ KRAMARIĆ Napadač Hoffenheima i hrvatske reprezentacije nakon kratkog odmora 29. svibnja odazvat će se izborniku Daliću za ‘operaciju Wales’
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. svibanj 2019. 17:00

Vratio se u svoj voljeni Zagreb, pa će na nekoliko dana i na odmor sa svojom djevojkom. Vremena nema mnogo, već 29. svibnja odazvat će se izborniku Zlatku Daliću na startu “operacije Wales”. Iza Andreja Kramarića golgeterski je uspješna klupska sezona, no konačan pečat izostao je u zadnjem kolu. Izgubio je Hoffenheim od Mainza (2:4) i popiknuo se na zadnjoj stepenici na putu do Europe. Iduće sezone Europu neće igrati.

- Ta zadnja utakmica kao da je bila preslika čitave naše sezone. Imali smo sve u svojim rukama, a onda prosuli. Vodili smo 2:0, igrali odlično, a onda se opet sve okrenulo. Nevjerojatno je koliko smo toga ove sezone propustili - priča Kramarić i otkriva nam jedan uistinu raritetan podatak.

Zadovoljan brojkama

- Baš samo pročitao u njemačkim medijima da je Hoffenheim ove sezone izgubio 29 bodova u utakmicama u kojima je poveo. Zamislite, 29! Ajde da izgubiš 10, 15… to je već puno, ali 29 je stvarno previše. Pa da smo osvojili 20 bodova više, bili bismo u samom vrhu, odmah do Bayerna i Borussije. Igrali smo čitavu sezonu vrhunski nogomet, bili smo i efikasni, ali uz toliko propuštenih prilika teško smo mogli biti bolje plasirani.

Koliko je na konačan rezultat utjecala i činjenica da se već odavno znalo da trener Nagelsmann odlazi na kraju sezone?

- Pa, vjerojatno je i to bilo u podsvijesti, utjecalo na sve nas. Međutim, ponavljam, igrali smo puno utakmica jako dobro, ali na kraju puno toga izgubili i zbog spleta raznih okolnosti.

SINSHEIM, GERMANY - MARCH 29: Ishak Belfodil of Hoffenheim celebrates his team's first goal with team mate Andrej Kramaric during the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and Bayer 04 Leverkusen at PreZero-Arena on March 29, 2019 in Sinsheim, Germany. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Kramarić je u toj sezoni bio igrački vrlo uspješan. Gol Mainzu u zadnjem kolu bio mu je 17. u Bundesligi ove sezone i 50. ukupno, pridodao je tome i pet u Ligi prvaka.

- Svojim brojkama moram biti zadovoljan, bila je to stvarno uspješna sezone po tom pitanju. Pogotovo što vrlo često nisam igrao špicu, nego više u veznom redu, gdje sam se puno više trošio, jer sam i mnogo više sudjelovao u defenzivi. Ne mogu se požaliti na osobni učinak.

S obzirom na to da Hoffenheim nije u Europi, a da je on dosta zabijao, hoće li ljeto donijeti promjenu sredine? Ne sumnjamo da ima ponuda i interesa, hoće li Kramarić napustiti Hoffenheim?

- Na svakom koraku susrećem se s tim pitanjem. Dosta je onih koji mi govore da bih trebao otići, da sam, na neki način, prerastao Hoffenheim. Shvaćam da mnogi i ne znaju što je Hoffenheim i kakav je to klub, da po svemu osim po trofejima i tradiciji koju tek gradi, može stati u rang s Bayernom, Borussijom i ostalim velikanima. Vrhunski stadion koji je pun, najmoderniji kamp kakav, čujem, nema ni Bayern, fenomenalni uvjeti. Sve me to čini sretnim i zadovoljnim u Hoffeheimu, a i financijski uvjete koje imam su vrhunski. I malo koji klub mi može ponuditi bolje. Tako da se na ljeto ne mora apsolutno ništa dogoditi, ostanak u Hoffenheimu čini se vrlo mogućim.

SINSHEIM, GERMANY - MARCH 29: Andrej Kramaric (27) of Hoffenheim celebrates after the match by wearing an Andrej Kramaric t-shirt during the Bundesliga match between TSG 1899 Hoffenheim and Bayer 04 Leverkusen at PreZero-Arena on March 29, 2019 in Sinsheim, Germany. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Kovačev Bayern na kraju je ipak prvak?

- Očekivano, predvidio sam to još dok je Borussia imala veliku prednost. Previše je puta klub iz Dortmunda pobjeđivao u zadnjim minutama, okretao rezultat, vadio se iz svakakvih situacija, da bi mogao tako dovijeka. Jednom je moralo stati, a Bayern je sve to iskoristio, ipak se radi o najboljoj momčadi.

Krenimo na reprezentativne teme. Kramarić je među onima koji dolaze na prvi dan okupljanja.

- Da, od 29. svibnja sam na raspolaganju izborniku. Idemo svi zajedno u Omiš, pa potom slijedi Wales.

Ta utakmica u Omišu mogla bi sve napuniti novom energijom, toliko potrebnom u ovom trenutku kad su svi umorni od sezone?

- Vjerujem da će tako i biti, da će sve proći dobro, pozitivno, bez ikakvih problema. Naravno da Hrvatska treba igrati i u Dalmaciji i po cijeloj zemlji, samo da nema incidenata i da je se atmosfera poticajna.

Taj lipanjski termin tradicionalno je problematičan, a pogotovo sad kad se utakmica s Velšanima igra gotovo tri tjedna nakon završetka sezone dobrom dijelu igrača. Kako se uopće pripremiti za tu utakmicu, kako je doći na teren praktički s odmora.

- Termin nije idealan, slažem se, pomalo je i neobičan. Ali što se može, tako je kako je, moramo napraviti sve da pobijedimo Velšane. Svi ćemo mi raditi i trenirati i na odmoru, doći na okupljanje spremni. Dat ćemo sve od sebe da uzmemo ta tri boda. Nemamo više pravo na neki kiks, nema u ovim kvalifikacijama previše utakmica na kojima bismo mogli ispraviti pogreške. Bit će možda i vruće, kao što je bilo lani protiv Senegala, sve su to stvari koje su točne, ali mi nemamo mnogo izbora osim uzeti ta tri boda.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Dojam je da je nakon Rusije reprezentacija ipak zapala u svojevrsnu krizu, mučimo se dosta, eto, u Mađarskoj smo i izgubili. Što se to događa s Hrvatskom?

- Svi koji razumiju nogomet, mogli su predvidjeti da će nakon Mundijala i onih silnih emocija doći do određenog pada i pražnjenja. Sve je to logično, ali svejedno smo još uvijek dovoljno kvalitetni da pobijedimo sve protivnike u skupini i kvalificiramo se na Euro. Vjerujem kako ćemo u Osijeku opet krenuti pobjedničkim putem. Često smo se u kvalifikacijama mučili i teško odlazili na velika natjecanja, nije to ništa novoga.

Velšani dolaze oslabljeni, Ramseyja nema, Bale je izvan forme. Je li to za nas dobra vijest ili će možda baš to biti Baleu i ostalima i dodatan motiv da izvuku maksimum.

- Ma, mislim da i to nije previše bitno. Mi moramo razmišljati o sebi, da mi odigramo jednu odličnu utakmicu. Ako mi budemo pravi, na razini na kojoj možemo biti, onda ćemo pobijediti. Tako je uvijek u ovakvim utakmicama, tako će biti i sad. Dakle, sve ovisi o nama, nema druge.

Linker
26. travanj 2024 00:43