Screenshot
PRISJEĆANJE TRI SLAVNA IZBORNIKA

DAN KAD JE POLJUD PODRHTAVAO ZBOG HRVATSKE! Pogledajte antologijsku snimku jedinog slavlja Hrvatske! Kad je odbačeni Vatreni zabio, nastao je lom

HRVATSKA U SPLITU Trojac bivših hrvatskih izbornika, koji na Poljudu nije uspio doći do  pobjede, s optimizmom govori o skorašnjem dvoboju s Mađarskom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. listopad 2019. 19:17

Ako je sjećanje ishlapjelo, dovoljno je pogledati na YouTubeu kako je Hrvatska histerično spašavala živu glavu protiv Gruzijaca 4. lipnja 2011. godine na Poljudu. Tomislav Dujmović, čovjek iz drugog plana, ušao je u 71. minuti umjesto Ognjena Vukojevića i inicirao preokret. Njegov dupli pas s Ivanom Klasnićem i servirana lopta za Marija Mandžukića značili su 1:1, a Eduardova asistencija za Nikolu Kalinića 2:1. Kad je već nervoza pobjeđivala, u 76. i 78. minuti.

Specifična situacija

Ti, toga časa važni bodovi u utrci za plasmanom na Euro održan u Poljskoj i Ukrajini, jedina su pobjeda hrvatske reprezentacija na Poljudu u 12 kvalifikacijskih i prijateljskih ogleda!?

Što očekuju od dvoboja s Mađarskom, je li za Vatrene domaćinstvo na Poljudu prednost ili otegotna okolnost, pitali smo nekadašnje izbornike Otta Barića, Miroslav Blaževića i Zlatka Kranjčara. Redom pozdravljaju povratak nacionalne momčadi u Dalmaciju i vjeruju u radosnu večer u četvrtak.

- Mislim da će ovaj put svi Splićani, i oni koji katkad nisu pokazali dovoljno privrženosti našim bojama, biti zajedno. Zato što se radi o utakmici koju moramo dobiti s obzirom da želimo i moramo ići na Europsko prvenstvo. Bit će to odličan susret, Mađari će biti opasni, međutim Hrvatska ima dovoljno kvalitete. I ne samo to, podosta naših igrača zabija, pokazuje formu, mogu spomenuti Petkovića, Vlašića, Perišića i Brekala. Nadam se da će u pravom izdanju biti i Rakitić i Modrić, da će svi skupa odigrati pravu utakmicu. Vjerujem da to što se igra u Splitu neće ni u kojem aspektu biti minus. Iako je činjenica da dosad na Poljudu nismo bili uspješni koliko smo htjeli biti - kazao je Otto Barić, koji je Vatrene u domu Hajduka vodio samo u prijateljskim utakmicama.

Barić sada računa na tri boda, HNS je probio blokadu postavljenu 2015. nakon kukastog križa na utakmici s Talijanima.

- Mora biti pobjeda, a Splićani konačno trebaju pokazati da su pravi. A oni su vrlo često pravi kad igra Hajduk. Očekujem našu reprezentaciju u dobrom izdanju, koliko vidim igrači su u pozitivnom ritmu, a sad samo moramo raditi na toj kompletnoj situaciji u Splitu, da uspijemo.

Koliko na igrače na terenu utječe kakva je atmosfera na tribinama?

- Puno. Međutim, Splićani su u stanju napraviti atmosferu koja će nositi ekipu da odigra odlično - konstatirao je Barić.

bordeaux,300698
hrvatska-rumunjska
foto: robert belosevic
CROPIX

Miroslav Blažević jedan je od trojice izbornika koji su se podno Marjana natjecali za bodove. Nakon njega samo još Slaven Bilić i Niko Kovač.

- To je specifična situacija. Najbitnije je da bude podrška s tribina, a ne ne daj Bog nešto drugo. Siguran sam da će to biti pravo ozračje, da će publika nositi igrače i da ćemo napokon razbiti taj maler Poljuda. Očekujem da će naša reprezentacija trijumfirati u ovoj utakmici - kazao nam je Ćiro.

Totalni angažman

Kako je uopće došlo do to sintagme da Poljud ne donosi sreću? Je li to umjetno stvoreno? Jesmo li to sami krivi?

- Teško je ulaziti u ranija desetljeća, mijenjale su se okolnosti. Nisam baba gatara da bih vjerovao u neke više sile jer one ne postoje. Samo je slučaj htio da ranije bude tako, a sada će biti drugačije, to sam uvjeren. Klima je puno bolja, svi smo na nogama, svi živimo za tu pobjedu jer ona je vitalna za plasman na Euro.

Kakav je nogometni odnos Hrvatske i Mađarske, držite da su Vatreni dominantni? Bez obzira na poraz u Budimpešti?

- Nismo ni od koga slabiji, a niti nad bilo kime dominantni. To igrači moraju shvatiti. Radi se o utakmici u kojoj je neminovna njihova apsolutna i totalna angažiranost da bi se dobilo. To vrijedi protiv bilo kojeg suparnika, a ne samo Mađara koji su nam ostali dužni jer su nas svladali na svojem stadionu.

Na Poljudu se igralo dva mjeseca nakon Oluje 1995. godine, kad su tribine nosile Hrvatsku, kad je srce svima na stadionu, i igračima i navijačima bilo golemo, ali već dvije godine kasnije, 1997. ekipa je ispraćena zvižducima, od dva remija šokantniji je bio 3:3 sa Slovencima, nego 1:1 s Dancima. Hrvatska reprezentacija sad se vratila u dalmatinsku prijestolnicu u bitnoj utakmici, ulaznice su planule, sve sugerira da će to biti fešta. Koju treba okruniti dobrom igrom Dalićeve momčadi i golovima. Ćiro se uzda u jedinstvo tribina i igrača.

- Zgazit ćemo ih - u svojem je stilu zaključio brončani izbornik iz 1998. godine.

Robert Belošević/Cropix
CROPIX

Golem poticaj

Zlatko Kranjčar smatra da je dolazak Vatrenih u Split jako dobra odluka:

- Poljud bi trebao biti hrvatska prednost. Pogotovo to pokazuje prodaja karata, budući da je stadion u jednom danu rasprodan. Odjek je pozitivan što znači da je splitska publika željna reprezentacije. To je golem poticaj za našu momčad. Znamo kakav je temperament u Dalmaciji, kako se navija. Bitno je samo da sve krene dobro, da ne bi došlo do nekakvih drugih konotacija. Treba gledati optimistično. Mislim da su igrači spremni, da ćemo vidjeti jako dobru predstavu i sa strane ekipe i publike.

Hajduk ne želi sudjelovati u organizaciji iako se igra na njegovom stadionu, koji je službeno u vlasništvu grada.

Diskusije na stranu

Što vam to govori?

- Što bih rekao? Utakmica je na nivou države, a ne na klupskoj razini. Nemojte to što Hajduk ne sudjeluje u organizaciji stavljati u neki kontekst. Hajduk ima svoja razmišljanja, ali reprezentacija je nacionalna, igrači s ponosom nose državni dres, mislim da će ih i publika popratiti u patriotskom zanosu i oko toga nema dileme. Nije potrebna ovog časa ulaziti o diskusije o Hajduku i bilo čemu. Nama je to susret od velike važnost, narod je to prepoznao samim time što su u jednom danu prodane sve ulaznice, i tako to treba komentirati.

Cico je jednom vodio Vatrene na Poljudu, rival je bio Brazil u prijateljskom srazu u kolovozu 2005. godine. Radilo se o golemom događaju...

- Bio je spektakl, fenomenalna atmosfera, iako je bila riječ o prijateljskoj utakmici. Uopće ne treba sumnjati da protiv Mađarske neće biti tako.

Kako je došlo do mantre da je Poljud začaran? Je li to iskonstruirano iz malog broja utakmica pa je potom nekako ušlo pod kožu mnogima?

- Kad se dogodila svastika s Italijom, nisam bio u Hrvatskoj, ali ako pričamo generalno o tome da Poljud ne pogoduje Vatrenima, s time se ne slažem. To je stadion koji zavrjeđuje da reprezentacija na njemu igra, Split kao sportski, pogotovo nogometni grad to zaslužuje, a rezultati su nepredvidljivi. Priče kako se nije dobilo više od jednom treba zaboraviti, o tome uopće ne smijemo razmišljati. I nema smisla. Valja nam gledati nogometno, da smo u ovom trenutku kvalitetniji, bez obzira na pobjedu Mađarske u Pešti. Očekujem da će se u četvrtak to potvrditi, da će i publika i igrači imati veliku sinergiju između sebe, da će ih to nositi, oko toga nema dvojbe. Nema osnove da u podsvijesti imamo kako možda nećemo uspjeti. Ili da nas vodi misao da nam stadion ne leži. Kad je pun Poljud, svaki igrač dobije dodatno na motivaciji i želji.

Pa i red je bio da se reprezentacije vrati u Dalmaciju.

- Sigurno da je bio red. Splitska publika i građani su to dokazali, a HNS je našao modus kako to provesti. Ovo je taj pravi trenutak i gledam na sve jako pozitivno - zaključio je Cico Kranjčar.

Hrvatski izbornici na Poljudu

Miroslav Blažević

5 utakmica na klupi

0 upisanih pobjeda

4 zabilježena remija

1 izgubljen dvoboj

5:6 ukupna gol-razlika

Otto Barić

2 utakmice na klupi

0 upisanih pobjeda

1 zabilježen remi

1 izgubljen dvoboj

1:2 ukupna gol-razlika

Slaven Bilić

2 utakmice na klupi

1 upisana pobjeda

0 zabilježenih remija

1 izgubljen dvoboj

2:4 ukupna gol-razlika

Niko Kovač

1 utakmica na klupi

0 upisanih pobjeda

1 zabilježen remi

0 izgubljenih dvoboja

1:1 ukupna gol-razlika

Zlatko Kranjčar

1 utakmica na klupi

0 upisanih pobjeda

1 zabilježen remi

0 izgubljenih dvoboja

1:1 ukupna gol-razlika

Igor Štimac

1 utakmica na klupi

0 upisanih pobjeda

0 zabilježenih remija

1 izgubljeni dvoboj

2:4 ukupna gol-razlika

Linker
26. travanj 2024 10:48