REUTERS/Antonio Bronic
IZBORNIK ZA SN

'ETO, SVI IMAJU STADIONE I KAMPOVE, MI NEMAMO, A MI SMO DRUGI NA SVIJETU' Evo što izbornik Zlatko Dalić misli o velikom problemu koji muči Vatrene

ZLATKO DALIĆ ZA SN Nakon prospavane noći izbornik Vatrenih još je zadovoljniji onime što je vidio na utakmici s Azerima Vatrene, ali i sve navijače Hrvatske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2019. 16:37

Za Budimpeštu Zlatko Dalić ima kompletniji sastav, ali ne bi sutra bilo lako kročiti na travnjak Groupama Arene da u sefu nisu tri boda. S Azerbajdžanom je posao obavljen, u konačnici, bit će svejedno je li to sadašnjih 2:1 ili 6:0 kao prije pet godina. Azeri su tada u Osijek došli iz Italije, gdje su tri dana ranije ispraznili akumulatore i tijesno pali, s 2:1, tako da je Nikola Jurčević sretan što nakon Zagreba, gdje su ponovno ispustili dušu, slijedi prijateljski sraz s Litvom. Izgarali su kako se i očekuje od "male" reprezentacija kad stane sučelice svjetskom doprvaku.

- Nakon prospavane noći još sam zadovoljniji - kazao nam je u petak Dalić dodajući:

- Razlog je što hrvatska reprezentacija ni na sekundu nije pokazala nervozu, kamoli paniku, čak ni zabrinutost. Igrala je svoju igru, do kraja, demonstrirala vjeru, gradila sustav, akcije i stvarala šanse. Hrvatska je pobijedila i to je najvažnije. Hvala publici koja ni trenutka nije negodovala, iako smo gubili, nego nas je gurala, gurala... To je to što želim, ta sinergija da te gotovo 25 tisuća ljudi podržava i bodri i kad imaš negativan rezultat protiv Azerbajdžana. Znam da se sad gleda - ovaj košta ovoliko, onaj onoliko; no to je nogomet, u njemu je danas sve moguće. Sve će utakmice biti ovako teške i moramo se tako za njih i pripremiti, shvatiti da smo favoriti, da smo drugi na svijetu.

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Nekad prije ne bi bilo ni približno toliko vjere da će se zabiti gol, da će doći pobjeda... Koliko smo puta svjedočili zvižducima.

- To su najvažnije stvari u ovoj priči.

Za drugi dvoboj bitno mu je i...

- Što smo uspjeli sačuvati Brozovića i Rebića. U tri bi dana jako teško odigrali dvije utakmice s obzirom na njihovo stanje. To nam je zaista jako važno.

Bruno Petković službeni je debitant, ali Brekalo, Barišić i Ćaleta-Car također su prvi put nosili dres A-vrste u kvalifikacijskoj utakmici.

- Praktički smo imali četiri debitanta. Vidio sam puno dobrih stvari.

Nije htio gradirati tko ga je od njih najviše zadovoljio.

- Svi su odigrali svoje. Nema govora da je Brekalo na desnom beku bio eksperiment. To sam rekao na press-konferenciji, to ističem. Brekalo je dva mjeseca znao da će igrati tu ulogu, rekli smo mu to, pripremili ga za to, kazao je - dapače. Nismo se toga sjetili dan prije utakmice i ubacili ga na beka. Ili da nam je to netko sugerirao. Olić je razgovarao s njim, ja sam razgovarao s njim, sve je znao, nije bilo ni iznenađenja ni improvizacije. Mi tako radimo, uvijek sve pripremimo. Dobro je igrao i Barišić, koji je i dao gol. Zadovoljan sam Petkovićem, njemu nije bilo lako prvi put igrati s nama u reprezentaciji, premijerno s tim igračima. Samo može bolje.

Do 79. minuti lomili ste bunker, u Maksimiru se veća gužva nego pred kaznenim prostorom Azera događa jedino na grahu za Praznik rada. Teško je Hrvatska dolazila do šansi.

- Primili smo rani pogodak, koji je sve okrenuo na drugu stranu. Da smo prvi zabili, bilo bi lakše, puno jednostavnije. Ali kad ti protivnik zabije tako da lopta pogodi igrača u bloku i to bude eurogol, treba izaći iz minusa. Prije toga su imali zicer iz kontre koji je Lovre obranio. Znali smo da je najopasnije nakon što izgubimo loptu, to se dogodilo i primili smo pogodak.

Lopta je bila u posjedu Hrvatske, ostali su bez nje prvo Modrić, pa Kovačić, Barišić je, logično, otišao naprijed, povratka za njega više nije bilo...

- Govorio sam o tome da ćemo sad mi imati posjed i dominaciju. To je tako, tu činjenicu moramo prihvatiti i igrati s tim na pameti.

Ćaleta-Car povlačio se, povlačio, nije ušao u duel, u igrača, vjerojatno se bojao da ga ne pretrči.

- Neću govoriti o pojedincima, zadovoljan sam, pobijedili smo, imamo tri boda. Komentirao sam ove koji su novi, no ne bih secirao jednog po jednog, a i Ćaleta-Car je bio s nama u Rusiji. Iako je, na kraju krajeva, Duje debitirao u kvalifikacijama.

Osam mjeseci od Moskve Vatreni su igrali sa samo četvoricom igrača koji su bili starteri u finalu Svjetskog prvenstva. Zanimljiva je to i velika promjena, koja mora ostaviti traga na uigranosti.

- Mora, jasno da mora ostaviti traga. No stalno govorim da neću kukati i nabrajati koga nema jer bih time podcijenio ove koje imamo tu. Idem dalje, guramo.

Nikoli Jurčeviću pomoglo je to što dobro poznaje hrvatsku reprezentaciju?

- Naravno, nego što? Formirao ih je, složio, napravio ekipu... Kad znaš kako protivnik igra, naravno, tako se postaviš. Jura je pravi trener, prošao je puno, ima iskustva, to mu je sigurno pomoglo.

Mislite li da bi Azeri mogli nekoga šokirati u kvalifikacijama?

- Moraju nekoga. Daj Bože da se to dogodi, imaju tu kvalitetu i vjeru. Ovaj će ih rezultat dodatno ohrabriti i dati im još više motiva.

Mađari su izgubili od Slovačke s 2:0.

- Vukojević je bio tamo, imat ćemo sve podatke, složiti strategiju. Čeka nas još teža utakmica, agresivniji protivnik, pun stadion...

Bi li vas zadovoljio bod ili samo pobjeda?

- Nećemo ići na bod; ako idemo na bod, nećemo osvojiti ništa. Ako dođe i bod - dobro je. No ne razmišljamo tako, plan je igra na pobjedu. Favoriti smo i moramo se tako postaviti.

Gledajući na duge staze, remi ne bi bio loš rezultat na gostovanju kod rivala koji ima aspiracije da se bori za jedno od prva dva mjesta, no trijumf bi Hrvatsku odmah lansirao tamo gdje je i želimo vidjeti - u prvi plan.

- Važno je samo uhvatiti jedno od prva dva mjesta u studenom, na kraju kvalifikacija, sve je drugo tako-tako... Ono što mi moramo jest osvojiti 15 bodova. I to je to. Kako ćemo do njih doći, kojim tempom, na kojim stadionima, to je manje važno. Treba nam 15 bodova i mi smo na Europskom prvenstvu. Dakle, u sedam utakmica moramo doći do još 12 bodova. O tome razmišljam, a na ljepotu igre ili njezin izostanak nema smisla gubiti vrijeme. To nije aktualno.

Dobiti na Groupama Areni značilo bi otići na šest bodova nakon dva kola i odraditi više od trećine posla po Dalićevoj računici, a potom matirati Wales u lipnju značilo bi da se na ljetni odmor ide s odvaljenom glavninom zadatka. Na konto, po tome, valja staviti četiri pobjede od sedam nastupa.

Može i tri trijumfa i tri remija. Svi koji su igrali s Azerima spremni su i za Budimpeštu.

- Sve je OK.

Tin Jedvaj? Kako je njegov mišić?

- Ide s nama u Mađarsku. Ima još vremena da vidimo točno koliko je spreman.

U obranu uskače Lovren, s Jedvajem biste na raspolaganju imali dva igrača više. Lovre Kalinić odradio je svoje. Imali ste neke dvojbe hoće li braniti, iako se stekao dojam da ste od prvog dana računali da će biti na golu.

- To je to. Dodat ću samo - svaka čast dečkima, kapa do poda na vjeri, strpljenju, mirnoći.

Jeste li kad igrali u Mađarskoj?

- Vjerojatno samo prijateljske utakmice.

Kad se hrvatski novinari nađu u toj zemlji, obvezna je priča o tome kakve su stadione i kampove Mađari izgradili. I uvijek pitanje: gdje smo mi?

- Kako to mogu doživjeti? Što bih trebao reći? Kaže mi Nikola Jurčević da Azerbajdžan ima fantaziju od kampa. Eto, svi imaju, mi nemamo, a mi smo drugi na svijetu. Onda zamislite da mi imamo, gdje bismo bili - konstatirao je Dalić. Njemu je to bila treća utakmica na Maksimiru i - treći trijumf. Nakon Grčke i Španjolske s daleko manje zvučnim rivalom. Novo druženje na istom mjestu vjerojatno slijedi - u studenom. Na kraju. Sa Slovačkom. Realizira li se plan za koji se izbornik svim srcem zalaže da u listopadu Mađari dođu na Poljud.

Rezultati by SofaScore

Linker
07. svibanj 2024 08:06