Cropix
PRIPREME U PUNOM JEKU

FOTO: 'LJUDI, NIKADA OVOLIKO MILIJUNA NEĆE BITI U OMIŠU' SN reportaža iz grada na ušću Cetine koji živi za utakmicu svog kluba i Vatrenih

SN REPORTAŽA Grad na ušću Cetine živi za petak i utakmicu svoga kluba, koji slavi 100. obljetnicu postojanja, s drugom reprezentacijim svijeta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. svibanj 2019. 17:00

Kiša je nemilice natapala Omiš, ne bi čovjek rekao da je kraj svibnja. Ali jesenski ugođaj nije mogao zaustaviti sve one koji su naumili kupiti kartu za spektakl koji će Omiš sigurno pamtiti.

- Jednom u životu reprezentacija dolazi u Omiš, zato sam došao ranije. Da na vrijeme uhvatim karte - reče nam 74-godišnji Omišanin Zlatko Kovač koji je reprezentaciju pratio po Hrvatskoj i šire.

- Sada imam priliku gledati Vatrene u svom dvorištu. Jedva čekam vidjeti Perišića na našem travnjaku. Vodim sina i suprugu, velika je čast da nam reprezentacija dolazi u Omiš - dodao je Kovač.

U red za karte koje su se počele prodavati ujutro u 8 sati na stadionu na omiškom Ribnjaku, stao je između ostalih i Ante Marušić, 45-godišnji parketar iz obližnjeg Dugog Rata.

- Moj najdraži igrač je Modrić. Ženu i djecu vodim na utakmicu, svi smo tako željni vidjeti Vatrene - kazao nam je Marušić.

Perišić počasni građanin

Ivan Perišić počasni je građanin Omiša, a to priznanje uručit će mu gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović uoči početka susreta na Ribnjaku. Protokolom je predviđena mnogobrojna dodjela priznanja i poklona Grada Omiša i NK Omiša prema HNS-u i obrnuto. Primjerice, prostorije omiškog kluba od petka bi trebao krasiti dres Vatrenih s potpisima svih reprezentativaca, a Ivan Perišić bi se trebao obratiti nazočnima pred početak dvoboja.

Kapacitet od 5200 mjesta praktično je rasprodan tijekom jednog jutra. Očekivano, s obzirom na golemo zanimanje sa svih strana i činjenicu da se pažljivo gledalo kako je utakmica s Hrvatskom primarno fešta za proslavu 100. obljetnice kluba.

Omis, 280519. 
Gradski stadion Andjelko Marusic Ferata.
Pripreme za prijateljsku nogometnu utakmicu izmedju NK Omis i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Ante Marusic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

- Jasno je da sve ulaznice nisu bile u slobodnoj prodaji, jer klub slavi 100 godina i red je da ulaznice mogu nabaviti i djeca koja treniraju u klubu, da ulaznice mogu kupiti svi bivši predsjednici Omiša, pa igrači koji su tu igrali. Nikoga nismo zaboravili - objasnio je Vedran Kovačić, predsjednik četvrtoligaša Omiša.

Kovačić se dohvatio velikog organizacijskog posla s tim da ima i svoj privatni biznis koji će malo “patiti” u petak.

- Inače kroz jutro radim u svom dućanu s bojama i lakovima, a poslijepodne sam u klubu. U petak će me zamijeniti moj suradnik Vedran Petrović, ali mora zatvoriti dućan za vrijeme utakmice - rekao je prvi čovjek kluba.

Promijenio se život i Vedranu Kovačiću, obiteljskog nadimka Zloćo. Nije više ni Kovačić samo prvi čovjek Omiša.

Omis, 280519. 
Gradski stadion Andjelko Marusic Ferata.
Pripreme za prijateljsku nogometnu utakmicu izmedju NK Omis i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

- Predsjedniče, je li ovo televizija ili su novine? - upitao je jedan od kupaca,

- Tako je ovih dana - dodaje Kovačić. - Dolaze novinari i kamere u mali dućan Zloće iz Kučića.

Teren dva mjeseca netaknut

Kiša pada danima, ali do petka se najavljuje smirivanje vremena. U Omišu ne brinu za travnjak, jer već dva mjeseca sprema se samo za utakmicu sa Vatrenima.

- Nitko nije zagazio na teren dva mjeseca. Omiš je svoje utakmice Županijske lige igrao u Dugom Ratu na stadionu Orkana kako bi sačuvao travnjak za Vatrene. Sutra poslijepodne (četvrtak) hrvatski reprezentativci će na treningu prvi ugaziti na travu koju smo brižno čuvali sve ovo vrijeme - otkrio nam je tajnik Rogošić.

Provjerili smo stanje travnjaka, sve izgleda idealno. Ravno i zeleno. Ali, još se kiše najavljuje i trebat će vremena da se travnjak dobro osuši nakon višednevnog natapanja. Ali, do petka ima vremena.

A njegova supruga Majda će bez ustručavanja kazati “dva mjeseca ga nema doma radi utakmice”.

- Organizacija je zahtjevna, ali ljudi iz kluba su se maksimalno stavili na raspolaganje. Od mog dopredsjednika Vlade Raljevića preko Olivera Marušića, Davora Radića - Gumenog, Ivice Marušića - Lasana do prof. Matea Peze, savjetnika za sport u općini.

U tom trenutku zazvonio je telefon.

- Di si Srebriću - javio se Kovačić.

A Srebrić nije poznati “Zorko”, već predsjednik tako titulira mladog tajnika Stipu Rogošića, operativca koji je od rana jutra na stadionu kontrolirao organizacijska zbivanja.

- Za karte imamo najave naših prijatelja čak iz Australije. Rekli su nam, osigurajte ulaznice i mi dolazimo. Eto, krenuli su - otkrio nam je Rogošić.

HNS i NK Omiš uz potporu Grada Omiša organiziraju utakmicu koja će zasigurno biti zahtjevna i u svom sigurnosnom aspektu. Policajce u civilu i one u odorama zatekli smo već na samom stadionu. Bilo ih je i u blizini nogometnog zdanja “Anđelko Marušić - Ferata”.

Omis, 280519. 
Gradski stadion Andjelko Marusic Ferata. 
Pripreme za prijateljsku nogometnu utakmicu izmedju NK Omis i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji: Ante Vitaic, trener NK Omisa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

- Angažirali smo zaštitarsku službu i policiju koji već paze na stadion od 0 do 24. Učinit ćemo sve da u petak bude pravi praznik u Omišu. Svi smo svjesni da je ovo jedinstvena prilika za promociju našeg grada i nogometnu feštu - rekao nam je Rogošić.

- Neće biti nikakvih problema - dodaje i Kovačić čiji dućan krase naljepnice Torcide.

- Svi smo mi navijači Hajduka, ali ovo je posebna prigoda za grad Omiš. Stalno govorim, ljudi, nikad ovoliko milijuna neće biti na našem stadionu. Još nismo svjesni kakvi će igrači istrčati u Omišu. Zato sam uvjeren da će utakmica proći u tom prazničnom duhu. Trening za Vatrene, a nama uspomena za dugo sjećanje.

Što će iz svega dobiti nogometni Omiš za budućnost?

- Plan je da se u listopadu ove godine krene s izgradnjom pomoćnog terena. Malo smo uredili stadion za ovu utakmicu, napredujemo polako - kazat će predsjednik.

Sve smo segmente prošli, od prodaje ulaznica, preko terena, zaštitara, a nismo se još dotakli Omiša na terenu. Protiv koga igraju Vatreni, kakva je momčad Omiša? Nisu pitanja suvišna, dapače, ima u Omišu poznatih lica s prvoligaških travnjaka. Trener je Ante Vitaić, 37-godišnjak koji je u omladinskoj školi na Poljudu nekoć dijelio svlačionicu s velikim imenima hrvatskog nogometa.

- Prošao sam kompletnu omladinsku školu s Carevićem, a u kadetima nam se pridružio Srna - ispričat će aktualni trener Omiša.

- Ante, koja je taktika za petak? - dobacit će sugrađani.

- Stavi Žilića naprijed… - dodat će kao savjet.

Omis, 280519. 
Gradski stadion Andjelko Marusic Ferata.
Pripreme za prijateljsku nogometnu utakmicu izmedju NK Omis i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Posebna je priča Jure Žilić, 44-godišnjak koji danas radi na benzinskoj postaji u Dugom Ratu i još igra za Omiš. Potpisnik reportaže pisao je o Juri Žiliću još u doba dok je bio perspektivni igrač RNK-a Splita.

- Je, to je bilo prije 25 godina. Još uvijek sam perspektivan - uz osmijeh će dodati Žilić čiji 18-godišnji sin brani boje susjednog Orkana.

Poznat je Žilić svim pasioniranim ljubiteljima nogometa u Dalmaciji. Desetka na leđima i topovska ljevica njegovi su zaštitni znaci. Za utakmicu s Vatrenima ima samo jednu želju.

- Da mi se namjesti jedan pravi slobodan udarac, da zabijem Livakoviću. Moram vratiti “jedinicu” Lovri Kaliniću - poručio je Žilić.

Otkrio nam je i koji je najzvučniji vratar kojem je zabijao u karijeri.

- David Seaman!

Iz Arsenala?

- Da, njemu sam zabio dva komada. Igrao sam za austrijski trećeligaš Neuberg, izgubili smo 2:8 na pripremama, ali ja sam slavnom vrataru Arsenala zabio dva komada. To je bio moj vrhunac.

Sjajnu životnu priču ima najiskusniji Omišanin Jure Žilić, a tek nešto mlađi, s 38 godina je i Josip Škorić, nekadašnji vratar Zagreba i Istre. U Omišu je i stastiti stoper Ivan Knezović - Điko.

- Knezović radi u Kaštelima, Žilić u Dugom Ratu, a inače su igrači uglavnom zaposleni na sezonskim poslovima. Sezona nam je završila prošle nedjelje i nismo umorni. Dapače, svježi i radosni čekamo utakmicu. Mi smo duboki amaterski rang i ove smo godine bili četvrti u Četvrtoj ligi. Zadovoljni smo, ako sljedeće godine ostanemo na okupu, možda budemo i bolji - skroman je trener Vitaić.

Kada ga upitate koja je želja za petak, je li to neki počasni gol u revijalnoj, za Omiš, povijesnoj utakmici, Vitaić će samo kazati “da sve prođe svečarski”.

- Neka Žilić zapuca koju “bombu”, ali nemam tih imperativa da moramo postići pogodak. Bit će fešta u svakom slučaju. Ja sam počašćen što mogu voditi Omiš u susretu protiv reprezentacije. Imao sam dugu igračku karijeru po Hrvatskoj i Europi, ali najljepše trenutke ću doživjeti kao trener. Nikad čovjek ne zna gdje ga sreća čeka.

Tajnik Stipe Rogošić istaknuo je svoju želju, opet vezanu za Žilića, najčešće spominjanog igrača Omiša.

- Moja najveća želja je da Žilića primijeti izbornik Dalić, pa da ga proba barem jednu utakmicu. Tako će i Žilić dobiti priliku napustiti Omiš - nasmijao se Rogošić na prijedlog koji je naišao na odobravanje nazočnih u prostoru za prodaju ulaznica.

Omis, 280519. 
Prodaja karata za prijateljsku nogometnu utakmicu izmedju NK Omis i Hrvatske nogometne reprezentacije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Zatekli smo u klubu i Gorana Šušnjaru, nekoć igrača Bijelih, pa Antu Hrstića, člana Izvršnog odbora kluba i jedno poznato lice. Za Omiš bi trebao zaigrati i Perišićev najbolji prijatelj i kum Frane Jurčević. Upitali smo ga koliko je ulaznica kupio?

- Između 150 i 200. Bit će valjda dovoljno za sve koji su se najavili.

Omis, 280519.
Pripreme za proslavu 100 godina NK Omis.
Na fotografiji: predsjednik Vedran Kovacic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kako prolaze dani pred utakmicu?

- U stresu, kao i uvijek - odgovorit će Jurčević.

Moguće je da osim Jurčevića bude još koje iznenađenje u momčadi, ali taktika Omiša se zna. Ili će se možda mijenjati?

- Ma koja taktika - spremno će odgovoriti Vitaić.

- Neka se Vatreni što bolje spreme za Wales i pobijede u toj važnoj utakmici. I da ovo bude odlična podloga za skorašnji povratak reprezentacije u Dalmaciju - kazao nam je Vitaić dok je prebrojavao kupljene ulaznice.

Više od 1000 djece na otvorenom treningu

Za otvoreni trening hrvatske reprezentacije u četvrtak u 17 sati na omiškom stadionu najavljen je dolazak više od 1000 djece iz okolnih škola i vrtića. Namjera je organizatora približiti djecu Vatrenima, ponuditi im priliku da najbolje hrvatske igrače vide u neformalnom druženju, a ne samo na utakmici.

- Fali mi jedna. Stipe, kad će proraditi sustav - upitao je Vitaić svog tajnika.

Sustav za prodaju ulaznica nakratko je krahirao sredinom jutra. Ne, nije sabotaža, nego je došlo do kvara sustava. Ulaznice su se prodavale personalizirano, uz osobne podatke za svaku kartu, pa je jedan od kupaca slatko komentirao “ispitujete me više nego žena”. Ali, takva su pravila. Jedan kupac, četiri karte, odnosno 240 kuna u gotovini. Brzo su otišle. Da je bilo i dvostruko, lako bi se prodalo.

- Nisam vjerovao da ću ovo doživjeti. Jednom u životu. Reprezentacija u Omišu - reče nam predsjednik Kovačić za kraj.

Omiš sanja otvorenih očiju. Falit će poneka karta, ali bitno je da ne fali sunca i dobre volje. Toga u Omišu uvijek ima napretek. “Dobro došli Vatreni”, pozdrav je na ulasku u grad na Cetini. Odbrojavanje je počelo. Dva, jedan, petak...

Kako su Vatreni došli u Omiš... ‘Ma ni s Francuzima ne bi bilo bolje’

Najzanimljivije pitanje je kako su Vatreni uopće došli do Omiša, kako su došli do gostovanja na Ribnjaku?

- Znam, ne može svatko dovesti reprezentaciju Hrvatske u svoj grad. Evo ne može ni Hajduk u Split, a mi smo Vatrene doveli u Omiš - ponosno će kazati predsjednik Kovačić i potom objasniti proces dolaska Vatrenih.

- Frane Jurčević, najbolji prijatelj Ivana Perišića, ponudio je ideju. Već smo mi prije toga razgovarali i s Hajdukom, tražili smo opciju kako na što bolji način proslaviti 100 godina kluba. I onda je Frane predložio da se pozove reprezentacije. Malo Frane, malo Perišić, pa onda i Dalić, na kraju se došlo do realizacije ideje. Vjerujem da je u konačnici presudilo činjenica da je i Daliću bilo previše stalnih poziva “kada će Vatreni u Dalmaciju”. Jer, nakon Svjetskog prvenstva bili su po cijeloj Hrvatskoj, a nikako ih nema u Dalmaciji. Zato nam je još veća čast da se preko Omiša reprezentacija vraća u Dalmaciju. Može li biti bolje nego da druga reprezentacija svijeta dođe igrati na našu 100. godišnjicu. Ma da su došli svjetski prvaci Francuzi ne bi bilo bolje - ispričao nam je predsjednik Kovačić.

Linker
25. travanj 2024 19:57