SEZONA LOVA NA RUSIJU

HRVATI BI OVE ZIME MOGLI BITI PRAVI HIT NA NOGOMETNOM TRŽIŠTU Puno njih će zbog mjesta u Dalićeva 'dva aviona' morati mijenjati sredinu

ZIMSKI PRIJELAZNI ROK U siječnju se očekuje nekoliko prijelaza hrvatskih reprezentativaca u druge klubove zbog male minutaže
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. prosinac 2017. 20:31

Našalio se neki dan Zlatko Dalić u SN-u rekavši da će mu, kako sad stvari stoje, trebati i dva zrakoplova za Rusiju, da u njega stanu svi oni koji pretendiraju na SP. Istina, Dalić u ovom trenutku već ima riješenu veliku većinu liste putnika za Rusiju, ostalo je na konačnom popisu od 23 igrača četiri, možda pet mjesta, a kandidata ima. Njih će odrediti - oni sami. Odnosno njihova minutaža, forma, kod nekih će vjerojatno odlučivati i nijanse.

- Želim otići iz Leicestera u neki klub gdje ću igrati, jer mi je najveći cilj biti dio reprezentacije na Euru u Francuskoj - poručio je prije dvije godine u ovo doba Andrej Kramarić.

Sigurnih 18 igrača

Tada je Ante Čačić poručio igračima da se pozivu za Europsko prvenstvo mogu nadati jedino ako budu igrali u klubovima. Jasno, postojale su iznimke, to su oni “seniori”, stupovi reprezentacije koji se podrazumijevaju i koji mogu otpasti tek ako se dogodi nešto nepredviđeno, ne daj Bože - ozljeda.

Zagreb, 030917.
Stadion Maksimir.
Europska kvalifikacijska utakmica, nastavak prekinutog susreta reprezentacije Hrvatske i Kosova za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: Domagoj Vida, Ante Cacic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kramarić je tada uspio, otišao je u Hoffenheim, proigrao, počeo zabijati, došao u Francusku i nakon Eura više nije bio upitan u nacionalnom dresu. A s ona dva gola u Kijevu “zakapario” si je i mjesto u zrakoplovu za Rusiju, on sad spada u te koji će 99,9 posto biti dio hrvatske reprezentacije na još jednom Svjetskom prvenstvu.

Od igrača koji su prije dvije godine igrali na Euru, njih 16 je u ovom trenutku, ajmo reći, sigurno za Rusiju: Subašić, L. Kalinić, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Rakitić, Kovačić, Modrić, Mandžukić, Brozović, N. Kalinić, Badelj, Kramarić, Perišić, Strinić, Pjaca. Dodajmo im još vratara Livakovića i Lovrena, koji nije je izostao s europske smotre, dolazimo do brojke od 18 igrača koji bi, da Dalić danas daje popis za lipanjski turnir, sigurno bili na njemu. Dakako, pod uvjetom da Pjaca i Ćorluka, prije svih, budu zdravi i spremni, da povratak nakon teških ozljeda prođe bez komplikacija. Blizu su toj listi i Pivarić, koji je odigrao velik broj utakmica u kvalifikacijama te Pašalić kojemu Dalić vjeruje više nego prethodnik, iako u zadnje vrijeme nije potpuno standardan u moskovskom Spartaku.

Ostali - borba! Neki će, da bi se pokušali izboriti za mjesto u tom zrakoplovu, morati promijeniti svoje statuse, čak i klubove, kao što je to onomad učinio Kramarić. Zato bi zimski “mercato” mogao biti zanimljiv i sadržajan kad su hrvatski nogometaši u pitanju.

- Želim ove zime otići iz PAOK-a, nekamo gdje ću igrati, da bih mogao ići na SP - otvorio je sezonu “lova na Rusiju” Marin Leovac.

Varazdin, 070615.
Gradski stadion Varazdin.
Prijateljska nogometna utakmica reprezentacije Hrvatske i Gibraltara.
Na fotografiji: Marin Leovac.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

On je jedan od tih koji se nadaju da će u idućih šest mjeseci izboriti mjesto u tom zrakoplovu. Malo je bio u reprezentaciji, malo izvan nje, jasno mu je da mora igrati, ako želi ponovno biti u krugu reprezentativaca. Nije jedini. Neizvjesno je proljeće i pred Matejom Mitrovićem, koji je imao u kvalifikacijama minutažu iznad očekivanja, međutim, dolaskom Domagoja Vide u Bešiktaš njegova situacija sigurno neće biti idealna. I ovako je igrao manje no što je želio.

Čopovi problemi

Kako će se razviti situacija s Nikolom Vlašićem? Momak kojega je Dalić predstavio navijačima protiv Grčke u Maksimiru tada je bio u dobrom razdoblju, igrao je u Evertonu standardno, no potom pao u drugi plan. Tin Jedvaj ove sezone muči se s ozljedama, sad se oporavio, međutim, još se nije vratio u prvi plan. Iako je on među onima koji bi trebali biti na popisu, kad je pravi i kad je zdrav, ozljede su mu zakomplicirale status i prijete mu “ljetom u Zagrebu”. Sličnih problema ima i Duje Čop, koji se ozlijedio u belgijskom Standardu, još je u fazi oporavka, trebat će mu neko vrijeme da vrati formu i status standardnog prvotimca.

TALLINN, ESTONIA - MARCH 28:  Duje Cop of Croatia looks on during international friendly between Estonia and Croatia at A. le Coq Arena on March 28, 2017 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

Od onih “sigurnih”, čije mjesto u ovom trenutku nije upitno, zabrinut je, vjerojatno, Nikola Kalinić. Milanu ne ide dobro, upitna je i financijska budućnosti, navijači su nestrpljivi, pa se i njemu odlazak iz grada mode čini kao mogući izlaz. Ne da bi zadržao mjesto na Dalićevu popisu, već zato da zadrži formu, da bude ubojit kao u play-offu protiv Grka ili na zadnjem Euru.

Da sumiramo, osim što će igrati na travnjaku, da bi izvadili vize za Rusiju, mnogi će Vatreni morati odigrati pravi potez i izvan terena, s menadžerima i novim klubovima. Osim boljih novčanih uvjeta, oni koji mijenjaju klubove tražit će i jamstvo - sigurnu minutažu!

Linker
26. travanj 2024 23:59