Foto: Marko Todorov / CROPIX
INTERVJU ZA SN

HRVATSKU NE TREBAJU POSEBNO SNIMATI, O VATRENIMA SVE ZNAJU Jurčević najavio dvoboj u Maksimiru: 'Početne su pozicije potpuno jasne...'

NIKOLA JURČEVIĆ ZA SN Hrvatski trener na klupi Azerbajdžana, prvog suparnika Vatrenih u kvalifikacijama za Euro 2020., koji ovog četvrtka gostuje u Zagrebu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. ožujak 2019. 14:42

Nikola Jurčević već je u subotu okupio azerbajdžansku reprezentaciju u Bakuu. U utorak stižu u Zagreb, smjestit će se u hotel Sheraton. Dvoboj u četvrtak jedina im je utakmica u kvalifikacijama na startu ciklusa, u ponedjeljak 25. ožujka imat će prijateljski ogled s Litvom.

- Ovdje je sve super, što se tiče grada, Saveza, ljudi, dojmovi su odlični. Našao sam stan u rezidencijalnom dijelu grada - javio nam se Jurčević, koji je sada susjed Filipa Ozobića, igrača Karabaha.

- Okupili smo se u kampu, tu ćemo odraditi pripreme. Još čekamo dva-tri igrača koji igraju u inozemstvu. Svi su zdravi, osim jedne-dvije sitnije ozljede s utakmica u petak, ali sve će biti u redu - izvijestio je s prvog pravog radnog dana otkako je preuzeo reprezentaciju koju je u kvalifikacijama za Rusiju vodio Robert Prosinečki.

Zagreb, 300517.
Nikola Jurcevic, pomocni trener u engleskom nogometnom prvoligasu West Ham, fotografiran u parku Maksimir.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Nikola Jurčević

Osjetna razlika

- Kamp je izvrstan, tereni s prirodnom i umjetnom travom, stadion, medicinski uvjeti savršeni - hvali Jurčević, uglavnom da nas natjera na zaključak: svi imaju takve kampove osim Hrvatske.

U Zagreb dovodi najjače adute koje je odabrao, a kakvi su mu dojmovi o kvaliteti momčadi?

- Normalna je stvar da FIFA-ina ljestvica dosta govori, ako radimo komparaciju između Hrvatske i Azerbajdžana. Naravno da se radi o osjetnoj razlici, da je Hrvatska drugi svijet. Međutim, imamo dobrih igrača, a nogomet je specifičan, nekad i momčad koja je na papiru autsajder može prirediti iznenađenje protiv jačeg od sebe ili pružiti veliki otpor. To ćemo mi pokušati u Maksimiru. Vidjet ćemo kako će to sve skupa izgledati, i u ovom susretu i onima koje nas potom čekaju.

Dakle, u Zagreb dolazite šokirati Hrvatsku? Mi svi računamo da bi bodovi trebali biti naši…

- Ne bi bilo normalno da izlazimo s prepotentnim i arogantnim pristupom, ali u svakom slučaju, stižemo sa stavom da se ne želimo predati, nego odigrati pravu utakmicu i pokušati nešto napraviti. Malo bi bilo neozbiljno da se razbacujemo nekim velikim izjavama, baš takav rejting nemamo. S druge strane imamo pravo na nadu i pokušat ćemo poduzeti sve da to možda bude dan u kojem možemo iznenaditi velikog favorita. Pritom ne treba ni ponavljati da je Hrvatska svjetska reprezentacija i da u Azerbajdžanu svi imaju maksimalni respekt prema njoj. Ovdje u Bakuu, na svakom koraku, u gradu, u Savezu, Hrvatska uživa ogromno poštovanje.

Vinkovci, 140418. 
Utakmica 29. kola HT Prve lige, 
NK Cibalia - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Nikola Jurcevic trener Dinama.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Glavna uzdanica

Karabah kao klub pamti dobra iskustva iz Europe.

- Točno, trenutačno se za prvo mjesto bore Karabah i Neftči. Treba naglasiti da obje te momčadi, osim reprezentativaca, imaju i dosta stranaca koji su bitni u njihovim ekipama. Karabah je nekoliko sezona u Europi, nekad s više, nekad s manje uspjeha, ali su tu, uspijevali su se plasirati u skupinu. Često su znali i protiv takozvanih favorita odigrati odlično i napraviti rezultat koji nije očekivan.

Mediji u Azerbajdžanu izdvajaju Ramila Šejdajeva, rođenog u Rusiji, iz Krilja Sovjetov. Igrao je za sve mlađe kategorije Rusije, i Jurčević ga je zvao. Iz inozemstva su na popisu još napadač Rufat Dadašov iz Preussen Munstera, veznjak Eddy Israfilov iz španjolskog Alcorcona, Dimitrij Nazarov iz njemačkog kluba Erzgebirge Aue i golman kazahstanskog Tobola Emil Balajev.

- Šejdajev je igrač iz ruske lige, od njega puno očekujemo. Ima kvalitetu, vjerujemo da će biti jedna od naših glavnih uzdanica.

S Jurčevićem su u stožeru pomoćni trener Mario Tokić, kondicijski ekspert Frano Leko i Armin Alibegović, skaut analitičar. Hrvatsku ne trebaju posebno snimati, o Vatrenima sve znaju, s te strane priprema za utakmicu bit će najlakši posao.

- Da, naravno da je tako - nasmijao se Jurčević.

Iskoristiti prigode

Pretpostavljamo da ćete se ipak braniti golemu većinu vremena.

- Teško je očekivati da ćeš se 90 minuta moći samo braniti. Sasvim sigurno, probat ćemo naći neki način da barem pokušamo ugroziti Hrvatsku svojim napadima, da iskoristimo priliku ako nam se negdje ukaže.

Na kraju je Jurčević inzistirao na sljedećem, da ga se ne interpretira pogrešno:

- Imamo zaista golemo poštovanje prema hrvatskoj reprezentaciji, sve znamo o njoj, ali gajimo svoju nadu i s njom živimo. Na to imamo pravo, međutim, bitno mi je da se ne shvati krivo, da ne ispadne da dolazimo prepotentno i arogantno s pričom da ćemo iznenaditi u Zagrebu. Znam da bi takav naslov u Hrvatskoj bio zanimljiv, međutim, jedino što je na nama jest da pružimo najbolje od sebe. Početne su pozicije potpuno jasne, zna se da je u svijetu nogometa Hrvatska apsolutni favorit, no nada uvijek postoji. Umjereni sam optimist. Vjerujem da ćemo odigrati dobru utakmicu, a za što će to biti dovoljno, vidjet ćemo - zaključio je Nikola Jurčević.

O ideji Zlatka Dalića

Kako gleda na ideju izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića i njegova stožera da desnog beka kod Vatrenih igra Josip Brekalo? Naravno na svoj napadačkiji način, jer očekuje se dominacija Hrvatske protiv Azerbajdžana u zagrebačkom srazu.

- Što drugo možemo očekivati od Hrvatske nego da će igrati ofenzivno. Oko toga nema nikakve dvojbe. Niti čuđenja. Na kraju, i ja sam isto igrao desnog beka, samo u drugom sustavu, iako sam napadač. I Mario Stanić nakon mene. Pa možda može i Brekalo. Ipak, pričekat ćemo hoće li se na to odlučiti izbornik Dalić - kaže izbornik Azerbajdžana.

Zagreb, 141118.
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola, skupine 4, Lige A Lige Nacija izmedju Hrvatske i Spanjolske.
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Je li takva opcija još veća opasnost za Azerbajdžan, jer Vatreni će imati napadački moćnog igrača više ili možda ipak mislite da bi to bila šansa za vaše kontre?

- Iskreno da kažem, to je nepoznanica i za mene, pa i za Dalića. On nije igrao na toj poziciji, pa se to može gledati s dva aspekta. U jednu ruku može biti prednost za Hrvatsku što se tiče ofenzivne igre, a može biti i drukčije.

Planirate li staviti brzanca naprijed na lijevo krilo da pokuša iskoristiti ako se otvori više prostora?

- (Smijeh). Igrao Brekalo ili ne, probat ćemo staviti nekoga brzanca. (da)

'Znam apsolutno sve o hrvatskoj reprezentacij'

Dalić je kazao da je to što Jurčević vodi Azerbajdžan prednost za tu reprezentaciju i da će zato biti opasnija.

- To tumačim kao lijep kompliment, kolegijalno od Dalića. Naravno da je svjestan da znam apsolutno sve o hrvatskoj reprezentaciji, od kvalitete igrača do mentaliteta. To bi mogla biti stvar na koju misli. No na kraju će igrači na terenu biti presudni. Što se Dalića tiče, svi znamo da je donio koheziju u hrvatsku reprezentaciju, izvukao je sve najbolje iz ekipe i napravio svjetski rezultat.

U Bakuu možete biti zadovoljni što se tiče uvjeta za život, ali sa skupinom baš nemate zbog čega biti sretni, jer svi će suparnici protiv vas računati na tri boda.

- Drukčije je kada imaš skupinu sa šest sudionika pa je taj šesti ispod tebe, ali to je tako, ne može se promijeniti. (da)

Linker
27. travanj 2024 04:41