Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
KANDIDAT ZA IZBORNIKA

IDUĆEG PROTIVNIKA VATRENIH BI NA MAKSIMIRU MOGAO VODITI HRVAT Prosinečki ih je već digao stepenicu više, može li to napraviti drugi Bilićev čovjek?

NIKOLA JURČEVIĆ Hrvatski 52-godišnji trener ozbiljan je kandidat za novog izbornika Azerbajdžana
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. veljača 2019. 18:06

Još od studenoga prošle godine Azeri traže novog izbornika, ukupno 14. u povijesti, ne računajući privremena rješenja. Gurban Gurbanov, najbolji strijelac Millija s 14 golova, svoju je eru počeo u prvom mjesecu 2018. i okončao je u posljednjem.

- Moramo krenuti od nule i napraviti šestogodišnji plan koji nismo napravili. Skinuo sam težak teret sa sebe, ali radio sam svoj posao iskreno. Miran sam - rekao je 46-godišnji Gurbanov, kojem su mnogi spočitavali to što je u isto vrijeme bio i trener Karabaha.

Jedan od kandidata

Odmah su čelnici Nogometnog saveza Azerbajdžana krenuli u akciju pronalaska novog izbornika. Razna su se imena pojavljivala u opticaju, a prije neki dan glavni tajnik Saveza Elhan Mamadov jasno je otkrio namjere:

- Susreli smo se s desetoricom kandidata i s njima smo pregovarali. Jedan od kandidata je i 52-godišnji Nikola Jurčević, čovjek koji je bio pomoćnik Slavenu Biliću u brojnim momčadima.

Soccer Football - Premier League - West Bromwich Albion vs West Ham United - The Hawthorns, West Bromwich, Britain - September 16, 2017   West Ham United manager Slaven Bilic and assistant manager Nikola Jurcevic   Action Images via Reuters/Andrew Boyers    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters/Andrew Boyers / Action Images via Reuters
Jurčević i Bilić

Mamadov je bio vrlo direktan, a da se ne radi o nikakvoj muljaži još je u utorak SN-u potvrdio i sam Jurčević:

- Istina je to što Mamadov kaže. Našao sam se s delegacijom njihova Saveza i imali smo vrlo ozbiljan razgovor, a hoću li postati izbornik Azerbajdžana trebalo bi se znati kroz nekoliko dana.

Azerbajdžan bi tako mogao dobiti drugog Hrvata na klupi. Prvi je bio vrlo uspješan. Robert Prosinečki, koji je Milli vodio od 2014. do listopada 2017. godine, a danas je na klupi Bosne i Hercegovine, s Azerima je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. napravio rekordni bodovni učinak. Osvojio je deset bodova u nezgodnoj skupini s Njemačkom, Sjevernom Irskom, Češkom i Norveškom, a iza sebe je ostavio San Marino. Bili su u Azerbajdžanu vrlo zadovoljni radom Prosinečkog i sada ponovno žele Hrvata. Prosinečkom i Jurčeviću zajedničko je što su obojica svojevremeno bili pomoćnici u stručnom stožeru Slavena Bilića u hrvatskoj reprezentaciji. I, spomenuo je i sam glavni tajnik Azerbajdžanskog saveza, to u cijeloj priči ima iznimnu važnost. Jedan Bilićev pomoćnik uspješno je odradio posao, drugi bi također mogao dobiti tu priliku.

Zagreb, 130318.
Stadion Maksimir.
Konferencija za medije novog trenera GNK Dinamo Nikole Jurcevica.
Na fotografiji: Nikola Jurcevic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Iza Kosova

Osim Jurčevića i Prosinečkog, u Bilićevu stožeru bili su i Aljoša Asanović te Marjan Mrmić, koji su i danas u trenerskom poslu. Asanović (53) je od 2017. do 2018. bio u Australiji, gdje je bio trener Melbourne Knightsa. Potom se ponovno pridružio Biliću, koji ga je uzeo u svoj stožer prošle jeseni, kad je postao trener Al Ittihada iz Saudijske Arabije. Mrmić (53) je od 2016. godine trener vratara u Bešiktašu, klubu u kojem je nekad branio. Nije ga tamo doveo Bilić, već njegov nasljednik Senol Günes.

Jurčević sada čeka odgovor iz Bakua, gdje se lagano već gleda prema početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine na kojem će glavni grad Azerbajdžana biti jedan od gradova domaćina. Azeri su prošle jeseni u četvrtom razredu Lige nacija u skupini bili iza Kosova, što je označeno kao neuspjeh. U kvalifikacijama za Euro nalaze u skupini E, zajedno s Hrvatskom, Walesom, Slovačkom i Mađarskom, a Jurčević bi mogao debitirati upravo protiv Hrvatske, koja će Azere 21. ožujka ugostiti u Zagrebu. Posljednji ogled s Millijem Vatreni ne pamte po dobrom. U kvalifikacijama za Euro 2016. u Francuskoj u Bakuu je dvoboj završio bez pogodaka i bio je to početak kraja izborničke ere Nike Kovača. Na klupi Azerbajdžana sjedio je Prosinečki...

Linker
26. travanj 2024 20:50