REUTERS/Benoit Tessier
KRUNA KARIJERE

JEDAN OD GLAVNIH DALIĆEVIH LJUDI OTKRIVA IZ PRVE RUKE Španjolci su oduševljeni što je Luka dobio i to priznanje, po svim kriterijima je ispred ostalih

NIKOLA JERKAN ZA SN Suradnik izbornika Zlatka Dalića ‘uživo’ iz Španjolske o odjecima dodjele Zlatne lopte i o reprezentativnim akcijama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. prosinac 2018. 18:53

Nikola Jerkan, jedan od dvojice snimatelja izbornika Zlatka Dalića, živi u Španjolskoj gdje je, kao i kod nas, Luka Modrić sa Zlatnom loptom u rukama, glavna priča:

- Španjolci su oduševljeni što je Luka dobio i to priznanje, iako su pretpostavljali da bi moglo biti tako budući da je prije toga uzeo već tri nagrade. Upravo me zvao i Radio Marca za komentar. Gledajući što se računa za Zlatnu loptu, Luka je po svim kriterijima ispred ostalih. Zasluženo je i odjeknulo je u Španjolskoj, radi se o kruni njegove karijere. Osvojio je sve što se može, to nisu napravili u jednoj godini čak ni Messi ni Ronaldo - govori Jerkan.

No, Real danas ne izgleda ni približno kao prije, Modrić također još ganja formu, što možemo od Luke dalje očekivati?

- Real ima krizu, smjena trenera sama po sebi to govori, ne treba gledati samo Luku, nego klub. I drugi nogometaši su u problemima, počevši od Varanea. Budućnost? Za Luku ne bi smjelo biti dvojbe budući da znamo njegove kvalitete i karakter. Zapravo, sve što posjeduje. Radi se o sportašu koji nema samo igračku vrijednost, nego i poniznost, ljudsku vrline koje ga čine posebnim.

Roscino, Rusija, 190618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Skaut hrvatske nogometne reprezentacije Nikola Jerkan razgovarao je s novinarima pred odlazak reprezentacije u Niznji Novgorod gdje gdje u cetvrtak igraju protiv Argentine
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Najviše realovaca

Modrić je najbolji, ali zar nije realno da je Ivan Rakitić trebao biti na višem mjesto od devetnaestoga? S reprezentacijom su sve skupa napravili, Rakitić je imao golemu ulogu u Rusiji, s Barcelonom je osvojio španjolsku ligu ispred Reala. Pa i Mario Mandžukić mogao je biti bolje plasiran od 25. pozicije.

- Složio bih se da su i Rakitić i Mandžukić zaslužili da budu bolje plasirani. Igraju u velikim klubovima, trofejni su. Eto, među 30 je najviše igrača Reala, očito je presudila Liga prvaka. Koliko je to realno, može se diskutirati.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - Croatia v Spain - Stadion Maksimir, Zagreb, Croatia - November 15, 2018  Croatia's Ivan Rakitic in action     REUTERS/Antonio Bronic - RC1C7B313680
REUTERS/Antonio Bronic

Modriću slijedi da konačno, prvi put, bude izabran i za najboljeg sportaša Hrvatske, a Vatrenima kvalifikacije za Euro. U skupini nismo dobili reprezentacije koje je Jerkan dosad skautirao.

- Generalno, zadovoljan sam. Favoriti smo, tako je to na papiru. Ipak smo srebrni na Svjetskom prvenstvu. Na nama je da nastavimo taj kontinuitet, iako smo ostali bez nekoliko igrača. Imamo dosta mladih u kadru na koje možemo računati. Bili smo nositelji, to nije slučajno, i treba opravdati.

Tko vam djeluje najopasniji?

- O Slovačkoj treba vrlo ozbiljno razgovarati, imaju neke sličnosti s nama, slavenska su ekipa, u velikim klubovima su neki njihovi igrači. No, bez obzira na to, Wales je protivnik broj 1, ekipa koja igra otočki nogomet. Znamo kakav je, izravan, brz, jasno je što nas čeka. Treba im posvetiti dosta pažnje. Niti jedna utakmica neće biti lagan, ali ne smijemo bježati od toga da smo favoriti. Moramo opravdati zašto smo finalisti.

Krećemo s Azerbajdžanom i gostujemo u Mađarskoj u ožujku, potom je 8. lipnja domaći ogled s Walesom. S pobjedama u tim ogledima koji spadaju u tekuću sezonu bio bi napravljen golem posao.

- Ha, naravno, bilo bi lijepo da nanižemo trijumfe, ali ovisi o puno faktora, hoće li igrači biti spremni, nekad se znaju dogoditi ozljede. Bude li sve po planu, ne bi trebalo biti strahova. Valja rivale cijeniti, to je točno, no više se trebamo usredotočiti na nas. Budemo li pravi, sve će biti u redu.

Kao Splićanin zacijelo zagovarate da se jedna od utakmica igra na Poljudu.

Svi čestitaju

- Reprezentacija treba igrati u svim našim gradovima, to je nacionalna momčad svih nas Hrvata, u Hrvatskoj i dijaspori. Bilo bi super da se vratimo na varijantu da budemo domaćini po čitavoj državi.

Jerkan je igrao za Hrvatsku na Euru 1996. godine, u ovoj 2018. vratio se u svijet reprezentacije, kakvi su dojmovi?

- Svatko će reći da je bilo ludo. Znamo kako je teško doći do finala Svjetskog prvenstva, a svi ti događaji nakon toga, pa i sami izbori Luke Modrića, to što je uslijedilo po Svjetskom prvenstvu, može se samo sanjati. Rijetko je ponovljivo. Daj Bože da se opet dogodi, da imamo takvu godinu kolektivno i individualno. Ha, kad bi me netko trgnuo iz sna, rekao bih: Je li ovo stvarno?

Kao to komentiraju vaši španjolski prijatelji?

- Svi čestitaju, oduševljeni su, Imaju afinitet prema nama, nakon ispadanja njihove reprezentacije sa Svjetskog prvenstva navijali su za nas. Gaje te simpatije zbog velikog broja naših igrača u toj zemlji kroz povijesti, a i sada su zvijezde u najvećim klubovima.

I na kraju, projekcija Hrvatske za ciklus Euro 2020.?

- Teško je to precizno reći. No, ako znamo da je naša U-21 na Euru to je dobar pokazatelj. Imamo već sada mladih igrača u A vrsti, a i pojedine za budućnost. Nadam se da ćemo nastaviti u istom stilu.

Linker
25. travanj 2024 23:22